Η κυβέρνηση, ουσιαστικά, καταργεί και διαγράφει τη νησιωτικότητα.

Η συνταγματικά κατοχυρωμένη έννοια της νησιωτικότητας εκμηδενίζεται πλέον και στην πράξη, από μία ανάλγητη κυβέρνηση, που εξισώνει ανόμοιες καταστάσεις.
Γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη αδικία από το να αντιμετωπίζεις ίσα κι όμοια, όσους δεν είναι ίσοι.

Η επιβολή ίδιων συντελεστών ΦΠΑ σε όλη την επικράτεια, δηλώνει ακριβώς αυτό:
την άνιση και άδικη μεταχείριση των νησιών μας!!!

Καμία ελάφρυνση σε όσους σηκώνουν τα βάρη, σε όσους με τεράστια αποθέματα ψυχής, αντέχουν την κρατική αναλγησία.

Καμία κατανόηση σε όσους το κράτος δεν παρέχει τις στοιχειώδεις παροχές, που οφείλει. Γιατί οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά δεν είναι πολυτέλεια. Είναι υποχρέωση του Κράτους στο όνομα της ισονομίας και ισοπολιτείας, που οφείλει στους νησιώτες, για όσα τους στερεί.

Ιδιαίτερα τα μικρά νησιά, που βρίσκονται στο έλεος του Θεού και των καιρικών συνθηκών βιώνουν την εγκατάλειψη και την αναλγησία των αποφάσεων μιας κυβέρνησης ανίκανης να κατανοήσει τα αυτονόητα!!! Τα νησιά του Αιγαίου δυστυχώς βρίσκονται έρμαιο του κάθε λογής ανεκδιήγητου, που τυγχάνει να ασκεί διοίκηση.

Ειδικά τη χειμερινή περίοδο, που οι κακοκαιρίες δεν επιτρέπουν την ελεύθερη μετάβαση των νησιωτών, από και προς άλλους προορισμούς, τα νησιά μας είναι απομονωμένα και οι νησιώτες καταδικασμένοι να βιώνουν την εγκατάλειψη ενός Κράτους, που τους οφείλει πολλά.

Και το δήθεν χάιδεμα των νησιών, που έχουν hotspot, με παράταση 6 μηνών, αποτελεί τον απόλυτο εμπαιγμό στους νησιώτες!

Οι 6 μήνες παράτασης των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ, δεν αντισταθμίζουν τα όσα δεινά προκάλεσε η καταστροφική πολιτική αυτής της Κυβέρνησης, που φόρτωσε τα νησιά μας με χιλιάδες μετανάστες… Νησιά, που έχουν δεχτεί τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές, αναλογικά με την έκταση και τον πληθυσμό τους, που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα στο τουριστικό τους προϊόν, που στερούνται σε πολλές περιπτώσεις, στοιχειώδεις παροχές υγείας, με νοσοκομεία, που απλώς διαχειρίζονται τις διακομιδές σοβαρών περιστατικών, προς άλλα νησιά και έγκυες γυναίκες, που αναγκάζονται να ταξιδεύουν σε άλλα νησιά για να γεννήσουν. Και όλα αυτά με κόστος για τους πολίτες ανυπολόγιστο. Με κινδύνους, για την υγεία των πολιτών, τεράστιους!!!

Είναι η ίδια Κυβέρνηση που με περισσή αδιαφορία περιέκοψε από πέρυσι για τη χειμερινή περίοδο, τα αεροπορικά δρομολόγια στα νησιά της Δωδεκανήσου και του Αιγαίου, εντείνοντας τη γεωγραφική τους απομόνωση.

Η κυβέρνηση άραγε αντιλαμβάνεται τη γεωγραφική απομόνωση των νησιών μας και ότι με τις καταστροφικές επιλογές της στραγγαλίζει τις τοπικές κοινωνίες;;;

Χωρίς ξεκάθαρο δημοσιονομικό όφελος καταργεί τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, ενώ παράλληλα προσβάλλει βάναυσα και υποτιμά τη νοημοσύνη των νησιωτών μοιράζοντας επιδόματα και θεσπίζοντας δήθεν ισοδύναμα μέτρα.

Ερωτούνται λοιπόν, Κυβέρνηση, αρμόδιοι υπουργοί και βουλευτές του νομού:

Εσείς που κρατάτε στα χέρια σας τις τύχες ενός ολόκληρου λαού και διαχειρίζεστε τις τύχες των νησιών μας, έτσι ξεπληρώνετε στα νησιά και στους νησιώτες μας, το βάρος που τους φορτώσατε; Αυτά είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη που οφείλετε στους ακρίτες της Δωδεκανήσου, επειδή άντεξαν το βάρος των προσφυγικών ροών; Καταργείτε τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ από τα νησιά μας, το μοναδικό μέτρο στήριξης της νησιωτικότητας;;;

Η κοροϊδία, όμως και ο εμπαιγμός είναι πάγια πλέον τακτική αυτής της Κυβέρνησης! Όταν δε, αυτά τα χαρακτηριστικά εναρμονίζονται με τον λαϊκισμό καθίστανται και επικίνδυνα. Όπως επικίνδυνη είναι και μια Κυβέρνηση που στρέφεται κατά των νησιών του Αιγαίου!!!

Αικατερίνη Α. Εμμανουήλ

Δημοτική Σύμβουλος Λέρου

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.