Ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κος Χ. Κόκκινος παραχώρησε σήμερα Μ. Τρίτη 7/4/2015 συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΠΝΑ στη Ρόδο όπου και αναφέρθηκε στα εξής:

  • Λαθρομετανάστευση :

΄΄ Η ραγδαία αύξηση της λαθρομετανάστευσης στα νησιά του Αιγαίου, λόγω κυρίως της εμπόλεμης κατάστασης σε χώρες της Β. Αφρικής και της Μ. Ανατολής, και της εξάπλωσης της φτώχειας, εξελίσσεται σε επικίνδυνο φαινόμενο για τις νησιωτικές κοινωνίες, και μάλιστα λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Είναι γνωστό ότι ασθενεί η παρουσία της FRONTEX στο Αιγαίο και σε συνδυασμό με τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες δίνουν την ευκαιρία στους σύγχρονους ‘’δουλεμπόρους’’  να μεταφέρουν λαθρομετανάστες.

Οφείλει η Ευρωπαική Ένωση  να συνδράμει και να συνεργαστεί  με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να παταχθεί το σύγχρονο δουλεμπόριο και να  περιφρουρηθούν  τα νησιά του Αιγαίου, που αποτελούν τα  σύνορα της ΕΕ με την Ασία.

Θα προτείνω στον κο Περιφερειάρχη και στο  Περιφερειακό Συμβούλιο του Ν. Αιγαίου να απευθυνθούμε στον Έλληνα Επίτροπο της Ε.Ε για την Μετανάστευση, κο Δημήτρη Αβραμόπουλο, ώστε να έχουμε την υποστήριξη του σε αυτό το πολύ φλέγον ζήτημα για την χώρα μας, την Ευρώπη  και ειδικά για τα νησιά μας. Επίσης, η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για το συγκεκριμένο θέμα.

  • Ειδικό καθεστώς ΦΠΑ

Όσον αφορά το ζήτημα με το ειδικό καθεστώς του  ΦΠΑ στα νησιά μας, είχα επισημάνει τις καλές προθέσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά θυμίζω ότι πρέπει να εισακούονται από την κυβέρνηση. Δυστυχώς δικαιώθηκα , καθώς όπως φαίνεται και με τις χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, κου Σακελλαρίδη,  το ζήτημα αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά μας, ουσιαστικά παραμένει ανοιχτό παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Οικονομικών στην βουλή, σε ερώτηση του βουλευτή Δωδεκανήσου κου Κρεμαστινού.

Επίσης, είχα προτείνει στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις, πάντα σε πνεύμα πολιτικού πολιτισμού και με στόχο την διαρκή επαγρύπνηση και εγρήγορση. Επιμένω και επαναλαμβάνω την πρόταση για συμβολικό κλείσιμο τις (2) πρώτες εργάσιμες ώρες των υπηρεσιών της ΠΝΑ και των ΟΤΑ.

 

  • Πολιτική Προστασία

Στα θέματα της Πολιτικής Προστασίας, θυμίζω ότι έγκαιρα φέτος συνήλθε το Συντονιστικό Όργανο της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου ( 3/4/2015) ώστε να συγχρονιστούν όλοι οι φορείς και να σχεδιαστεί νωρίτερα από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου( 1/5/2015 – 31/10/2015) ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προληπτικών μέτρων για τις δασικές πυρκαγιές.  Απαιτούνται χρήματα και σχέδιο. Εμείς θα ενημερώνουμε αναλυτικά κάθε φορέα με τις υποχρεώσεις που έχει, εν όψει της συλλογικής προσπάθειας που πρέπει να γίνει, ώστε  να περιοριστούν  στον μέγιστο βαθμό οι πυρκαγιές στο δύσβατο δασικό τοπίο των νησιών μας. Υπενθυμίζω ότι η πολιτική περικοπών τα τελευταία χρόνια ανέστειλε τις προληπτικές δράσεις για αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.