Μάγεψε η παράδοση στο 11ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Παστίδας

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε

το 11o Πολιτιστικό Φεστιβάλ Παστίδας

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας Ρόδου «Καμάρι», ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία το 11ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Παστίδας σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η έναρξη του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2017 και ολοκληρώθηκε στις 9 του μηνός, στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Παστίδας. Η παρουσίαση του έγινε από τη δημοσιογράφο Άννα Σαρρή, τη γραμματέα του Συλλόγου Τασούλα Σαλαμαστράκη και το ιδρυτικό μέλος Γιώργο Πάττα.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, λειτουργούσε Έκθεση Ζωγραφικής από τα τμήματα του Συλλόγου, ενώ πραγματοποιήθηκαν εγγραφές στα τμήματα Παραδοσιακών Χορών, Ζωγραφικής και Θεατρικής Ομάδας, καθώς και σε νέα τμήματα. Επίσης, εγγράφησαν νέα μέλη.

Βασικότερο σημείο των 9ημερων εκδηλώσεων, ήταν η παρουσίαση για πρώτη φορά από τον Σύλλογο της Παστίδας, της Παραδοσιακής Φορεσιάς, ένα ακόμη όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, οι φορεσιές αυτές θα αποτελούν και τις επίσημες του χορευτικού τμήματος.

Το “Καμάρι”, προχώρησε ακόμη στην κυκλοφορία συλλεκτικού DVD με τα 10 χρόνια δράσης του Συλλόγου, αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Παστίδας και όχι μόνο.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ, επιμελήθηκε προσωπικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιωσήφ Σιαλούπ.

Η 1η ημέρα 

Η 1η ημέρα του 11ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Παστίδας, περιλάμβανε την έναρξη του Φεστιβάλ από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Σιαλούπ Ιωσήφ και τους Χαρούλα Γιασιράνη και Κάλλιστο Διακογεωργίου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Στη συνέχεια η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ρόδου υπό τη Διεύθυνση του Μαέστρου Δημήτρη Χαλκιά και την mezzosoprano Δήμητρα Παπαδοπούλου κατέπληξαν το κοινό με την εμφάνιση τους.

Στη συνέχεια βραβεύθηκαν οι αριστούχοι μαθητές, οι εισαχθέντες σε ΑΕΙ/ΤΕΙ και πραγματοποιήθηκαν και ειδικές βραβεύσεις για διακρίσεις μονίμων κατοίκων Παστίδας σε διαφορετικούς τομείς.

Έπαινους και αριστεία έδωσαν οι: Χαρούλα Γιασιράνη, Νικολής Νίκος, Μπάρδος Χρήστος, Κόκκινος Χαράλαμπος, Κοσμάς Μιχαήλ και Σιαλούπ Ιωσήφ.

Η 2η ημέρα

Η 2η ημέρα του Φεστιβάλ, περιλάμβανε την παρουσίαση Παραδοσιακών Φορεσιών της Παστίδας για πρώτη φορά από τον Σύλλογο μας και βραδιά παραδοσιακών χορών με τους: Πολιτιστικό Λαογραφικό Σωματείο Μωραΐτες Τρίπολης Αρκαδίας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παστίδας «Καμάρι» – Τμήμα Ενηλίκων Αρχαρίων με χορούς Ικαρίας.

Πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων ανάμεσα στον τιμώμενο Σύλλογο και στον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Πολιτισμού Νοτίου Αιγαίου Κάλλιστο Διακογεωργίου εκ μέρους του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, ενώ παρών ήταν και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Χρήστος Μπάρδος. Επίσης ο Κάλλιστος Διακογεωργίου έδωσε αναμνηστικό δώρο στον Πρόεδρο του Συλλόγου της Παστίδας, Σιαλούπ Ιωσήφ.

3η ημέρα

Η 3η ημέρα, περιλάμβανε συναυλία ελληνικής παραδοσιακής μουσικής από τη Μικρασιατική Ορχήστρα των Μενεξέδων υπό τη Διεύθυνση του Στάθη Μανούσου, με τη συμμετοχή του Χορευτικού Τμήματος της Αστυπάλαιας.

4η ημέρα

Την 4η ημέρα χόρεψαν ο Σύλλογος Γυναικών Κοσκινού, ο Σύλλογος Θεσσαλών Ρόδου, το Χορευτικό Τμήμα Παραστάσεων Δημοτικής Κοινότητας Ιαλυσού, το Πολιτιστικό Λαογραφικό Σωματείο Μωραΐτες Τρίπολης Αρκαδίας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας «Καμάρι» – Τμήμα Ενηλίκων Παραστάσεων.

5η ημέρα

Η 5η ημέρα ήταν αφιερωμένη στο Μίμη Πλέσσα με συναυλία της Μικτής Χορωδίας και Μαντολινάτας Δ.Ε. Πεταλούδων με αξέχαστες επιτυχίες του γνωστού μουσικοσυνθέτη και με μαέστρο την Φλώρα Πελεκάνου.

6η ημέρα

Η 6η ημέρα περιλάμβανε παράδοση και χορούς από τους παρακάτω συλλόγους: Πολιτιστικός Μαριτσών «Ο Κερωνιάτης», Πολιτιστικός Παραδεισίου «Βιλλανόβα», Πολιτιστικός και Περιβαλλοντολογικός Σύλλογος «Παναγιά Καθολική» Αφάντου, Σύλλογος Νέων Αφάντου.

7η ημέρα

Την 7η ημέρα, υπήρξε συνδυασμός μοντέρνων και παραδοσιακών χορών από τους: Μοντέρνοι Χοροί από STREET DANCE CLUB – Jill Zouni και τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου 1ο, 2ο και 3ο Παιδικό Τμήμα, Εφηβικό Τμήμα. Χοροδιδάσκαλοι του Συλλόγου, είναι η Κυριαζή Κυριακούλα και Σιαλούπ Ιωσήφ.

8η ημέρα

Την 8η και προτελευταία ημέρα του Φεστιβάλ παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση από το Θέατρο Νοτίου Αιγαίου «Για γέλια και για κλάματα» με τον Σταμάτη και τους από την Ελένη Τσεφαλά. Συνδετικός κρίκος ο Σωτήρης Αντωνίου με την Σταματία Τηλιακού. Ιδιαίτερη παρουσία ο μικρός Χάρης Αγγελάκος Σαμπάνης που προλόγισε την παράσταση.

9η ημέρα

Η τελευταία ημέρα του 11ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Παστίδας ολοκληρώθηκε με τον γνωστό καλλιτέχνης Γιώργο Καλορμάκη και την ορχήστρα του με ένα νησιώτικο & κρητικό γλέντι.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με βραβεύσεις αριστούχων μαθητών, εισαχθέντων σε ΑΕΙ/ΤΕΙ και ειδικές βραβεύσεις, ενώ πραγματοποιήθηκε λαχειαγορά για την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου.

Καθόλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ ο συμπαρουσιαστής Γιώργος Πάττας, φρόντισε και την κάλυψη της εκδήλωσης, αφού τράβηξε φωτογραφίες και βιντεοσκόπησε τις καλύτερες στιγμές της διοργάνωσης.

Η ανακοίνωση

Ο Σύλλογος, ανακοίνωσε πως συγκεντρώνει βιβλία (βοηθήματα, σχολικά, ξένων γλωσσών κλπ.) που δεν χρειάζονται στους κατόχους τους για να τα παραχωρήσει σε παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αγοράσουν. Προσπάθεια, η οποία συνεχίζεται.

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. θέλουν

να ευχαριστήσουν δημόσια:

“Την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Περιφερειάρχη και μέλος του Συλλόγου μας Γιώργο Χατζημάρκο, τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Πολιτισμού Νοτίου Αιγαίου Κάλλιστο Διακογεωργίου, τον Αιδεσιμότατο Μακάριο και την Εκκλησιαστική Επιτροπή Ι.Ν.Αγίου Νικολάου Παστίδας, τον Πρόεδρο Σάββα Πάττα και το Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Παστίδας, τα μέλη μας που γι’ ακόμη μία φορά υπερέβαλλαν εαυτόν προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις αυτών των ημερών, τους χορηγούς που κάθε φορά στέκονται αρωγοί στις προσπάθειες μας, όλα τα ΜΜΕ (έντυπα και ψηφιακά) για την πολύτιμη συμβολή τους κάθε φορά και τέλος τον κόσμο που αυτές τις εννέα ημέρες ήταν κοντά μας.

Να ευχαριστήσουμε τον Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Χαράλαμπο Κόκκινο, τον Αντιδήμαρχο Σάββα Διακοσταματίου, τους Περιφερειακούς και τους Δημοτικούς Συμβούλους κ.κ Γιασιράνη Χαρούλα, Νικολή Νικόλαο, Μπάρδο Χρήστο, Κασσανή Ευγένιο που έδωσαν το παρών.

Ιδιαίτερη μνεία στην κ.Γιασιράνη Χαρούλα αφού για πρώτη φορά θα λειτουργήσουν τμήματα Κεντήματος και Κοπτικής-Ραπτικής με την συνεργασία του ΚΕΚ Γεννηματάς για όλους τους ενδιαφερόμενους στους χώρους του Συλλόγου μας.

Επίσης να ευχαριστήσουμε όλους τους συμμετέχοντες Συλλόγους που χάρις σε αυτούς διαμορφώνουμε κάθε χρόνο ένα πλούσιο θέαμα, τον Κυτταρούδη Βασίλειο για την προσφορά του προς τον Σύλλογο, ενώ να σημειώσουμε ότι η Τηλεόραση Ίριδα έφερε στο Φεστιβάλ τον γνωστό παρουσιαστή της Τηλεόρασης και μουσικό Θύμιο Γκογκίδη «Ταξιδεύοντας με τον Θύμιο», ο οποίος τραγούδησε κιόλας.

Δημόσια ευχαριστώ και σε όλους συνετέλεσαν στο να δημιουργήσουμε την Παραδοσιακή Φορεσιά Παστίδας που είναι οι:

Σταύρος Γεωργαλλίδης, Πάττα Αναστασία, Χατζηνικόλα-Γρηγορά Παρασκευή, Ελευθέριος και Καλλιόπη Αυγενικού.

Τέλος ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. θα ήθελαν να ευχαριστήσουν δημόσια τον κ.Τσαμπίκο Ποδιώτη Πρόεδρο της Κοινότητας Κρεμαστής και Χοροδιδάσκαλο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρεμαστής «Η Πρόοδος», για το σθένος και το ήθος που έδειξε λέγοντας την αλήθεια για μία κατηγορία κατά του Συλλόγου μας.

Ο Πρόεδρος μας Ιωσήφ Σιαλούπ κάλεσε διά του μικροφώνου την τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ να δώσουν το παρών τα μέλη στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Μάρτιο του 2018 προκειμένου να συμβάλλουν για να γίνουν ακόμη περισσότερα έργα από το «Καμάρι» και –γιατί όχι;- να αναλάβουν και τις τύχες του Συλλόγου, αφού για κάποιους μετά από αρκετά χρόνια προσφοράς, ήρθε η ώρα να παραδώσουν την σκυτάλη στους επόμενους”.

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό

στον παραπάνω πίνακα

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.