Στη Ρόδο παρουσιάστηκε σήμερα το απόγευμα, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, στις 19.00, το πολιτικού περιεχομένου βιβλίου του πρώην Υφυπουργού και πρώην Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Νικητιάδη, παρουσία πολλών προσωπικών του φίλων και κομματικών στελεχών.

Την εκδήλωση συντόνισε ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας “Η ΡΟΔΙΑΚΗ” Μιχάλης Μαστής, ενώ για το βιβλίο μίλησαν, ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός, ο Βουλευτής της ΝΔ Μάνος Κόνσολας, ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Σωτηρέλης και ο επικοινωνιολόγος – εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος.

Ο δημοσιογράφος Μιχάλης Μαστής, αναφέρθηκε στην παθογένεια του πολιτικού συστήματος, η οποία περιγράφεται μέσα από το βιβλίο του Γιώργου Νικητιάδη, σημειώνοντας ότι το πελατειακό κράτος είναι βαθιά ριζωμένο σε αυτή τη χώρα. “Να αλλάξουμε εμείς”, είπε ο Μιχάλης Μαστής, συμπληρώνοντας πως, εκλέγουμε ότι είμαστε και διαβάζουμε ότι είμαστε. 

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Σωτηρέλης, σημείωσε πως πρόκειται για την πρώτη συνολική αντιπαράθεση στο σύστημα του σταυρού, το οποίο διαιωνίζει το πελατειακό κράτος. Ο κ. Σωτηρέλης, ανέφερε ότι ο κ. Νικητιάδης, μέσα από αυτό το βιβλίο, αναδεικνύει το ρόλο του βουλευτή και πως αυτός στρεβλώνεται μέσα από το σύστημα του σταυρού, παρουσιάζοντας τον βουλευτή ως τραγικό ήρωα του πολιτικού συστήματος. Ο ίδιος πάντως, εξέφρασε την επιφύλαξή του σε ότι αφορά στην κομματική λίστα, προτείνοντας ίσως την ανατρεπόμενη λίστα.

Ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός, χιουμοριστικά σημείωσε πως το βιβλίο θα έπρεπε να λέγεται “Πράσινο και Δαγκωτό” και όχι “Μαύρο και Δαγκωτό”, για να προσθέσει στη συνέχεια ότι κατανόησε πλήρως διαβάζοντας το βιβλίο, τον τίτλο του. Ο κ. Κρεμαστινός, αφού αναφέρθηκε σε ορισμένα προσωπικά του βιώματα, εξήγησε πως συμφωνεί με τον κ. Νικητιάδη, εάν και ο ίδιος τιμήθηκε δια του σταυρού από το λαό, διότι – όπως είπε – οι εκλογές με συνυποψηφίους είναι κακές, διότι οι υποψήφιοι με υποψηφίους άλλων κομμάτων έχουν καλύτερες σχέσεις από αυτούς του ιδίου κόμματους.

“Είμαι κατά του σταυρού”, προσέθεσε, διότι οι βουλευτές έχουν το άγχος της επανεκλογής και δεν μπορούν να παράξουν έργο, παρά τρέχουν από πίτα σε πίτα, βαφτίσια κτλ. Ο ίδιος κατέληξε εκφράζοντας την αντίθεσή του στις ενέργειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά της εκλογής των πρυτάνεων από τους φοιτητές.

Το βιβλίο “Μαύρο και Δαγκωτό”

Τι σήμαινε άραγε η ψήφος και πώς χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Ελλάδα; Από πού προήλθε η έκφραση «τον μαύρισα», την οποία προτιμούν ακόμη και σήμερα ψηφοφόροι για να δείξουν την αποδοκιμασία τους για έναν υποψήφιο, και πώς γεννήθηκε η έκφραση «το έριξα δαγκωτό» από ψηφοφόρους που θέλουν να διατρανώσουν τη στήριξή τους σε συγκεκριμένο υποψήφιο;

Τι ήταν τα σφαιρίδια με τα οποία ψήφιζαν οι Έλληνες μέχρι το 1926 που υιοθετήθηκε το ψηφοδέλτιο και ο σταυρός προτίμησης για την εκλογή των βουλευτών και για ποιους λόγους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφού κατήργησε τον σταυρό προτίμησης το 1982, τον επανέφερε αφήνοντας να γίνουν εκλογές με κατάλογο (λίστα) μόνο μια φορά, το 1985;

Γνωρίζει ο ψηφοφόρος τις πραγματικές ικανότητες του υποψηφίου που σταυρώνει; Γνωρίζει αν είναι έντιμος και αποτελεσματικός; Μήπως ο λαός πλανάται πιστεύοντας ότι βάζει τον σταυρό, ενώ, όπως είχε πει ο αείμνηστος πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Κανελλόπουλος, «του τον βάζουν»;

ΜΑΥΡΟ ΚΑΙ ΔΑΓΚΩΤΟ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ 3 ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ 5 ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ 4 ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ ΙΑΤΡΙΔΗ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ 1 ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ 2 ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.