Συνάντηση εργασίας Δημάρχου Ρόδου

με το Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου

Συνάντηση εργασίας είχε ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος με το Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Νίκο Θεοδωρίδη τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου.

Η συνάντηση αφορούσε σε προγραμματισμό για θέματα που άπτονται στο στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου, και καλύπτουν σημαντικές παρεμβάσεις που επηρεάζουν τη λειτουργία και την εικόνα του νησιού προς το θετικότερο.

Ο κος. Θεοδωρίδης τόνισε ότι η συνεργασία με το Δήμαρχο είναι πάντα παραγωγική, ενώ ο κος Χατζηδιάκος τον ευχαρίστησε για τη μέχρι τώρα άψογη συνεργασία, ζητώντας την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων προκειμένου να υλοποιηθούν όλες οι μεγάλες παρεμβάσεις.

Πρώτο θέμα στη συζήτηση ήταν οι διεργασίες για τη δημιουργία του Μεσογειακού Πάρκου στην περιοχή του Φράγματος Γαδουρά. Ένα έργο πνοής για την οικολογική αλλά και οικονομική ανάπτυξη του νησιού που με βιώσιμο τρόπο θα προωθήσει εναλλακτικές μορφές τουρισμού αναβαθμίζοντας παράλληλα το πράσινο περιβάλλον της Ρόδου και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Πρόκειται για ένα σύνθετο έργο του οποίου οι απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση απαιτούν συνεργασία μέσω προγραμματικής σύμβασης μιας σειράς φορέων, εμπλέκοντας το Δήμο, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου μέσω της Διεύθυνσης Δασών, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αλλά και το Ινστιτούτο Μεσογειακών & Δασικών Οικοσυστημάτων, το οποίο θα συμβάλλει στην υλοποίηση με την εξειδικευμένη εμπειρία σε έργα ανάπτυξης και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του δασικού κεφαλαίου.

Στη σύσκεψη τέθηκε το θέμα της συντήρησης και περαιτέρω ανάδειξης του οικολογικού μνημείου της Κοιλάδας των Πεταλουδών.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον κο. Θεοδωρίδη για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του οποίου έχει ζητηθεί η έγκριση και περιλαμβάνει εκτός από επεμβάσεις δημιουργίας υποδομών επισκεψιμότητας, σημαντικές και αναγκαίες παρεμβάσεις κοπής των ξερών δέντρων και καθαρισμού της Κοιλάδας, ενίσχυση των συστημάτων προστασίας της Κοιλάδας, εγκατάσταση συστήματος υδρονέφωσης που θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης για τις Πεταλούδες αλλά και εκκολαπτηρίου για τις Πεταλούδες. Ο κος. Θεοδωρίδης πρότεινε μάλιστα τη δημιουργία παράλληλου εκκολαπτηρίου και για τις “πασχαλίτσες”, μετά την επιτυχημένη παρέμβαση του Δήμου χρησιμοποιώντας τις “πασχαλίτσες“ προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έντομο που προσβάλλει τους Ιβίσκους της Ρόδου.

Στη συνέχεια συζητήθηκε το θέμα της αξιολόγησης και διαχείρισης του αριθμού των ελαφιών αλλά και το θέμα των ζημιών που προκαλούνται στις αγροτικές καλλιέργειες.

Ο Δήμαρχος και ο Γενικός συμφώνησαν ότι απαιτείται η ολοκλήρωση μιας συνολικής μελέτης διαχείρισης των ελαφιών η οποία θα πραγματοποιηθεί από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το Δήμο Ρόδου, την ΠΝΑΙ και τη Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Θα αφορά στην καταμέτρηση των ελαφιών, τη διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου, και τη λήψη μέτρων για την προστασία των καλλιεργειών.

Τέλος συζητήθηκαν οι από κοινού ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν σε συνεργασία της Διεύθυνσης Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου, με τη Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, για την υλοποίηση ήπιας μορφής παρεμβάσεων στην καμένη έκταση του Μόντε Σμιθ (λόφος Αγίου Στεφάνου), προκειμένου τόσο να προστατευθεί το έδαφος από πιθανή διάβρωση, αλλά και να γίνουν οι κατάλληλες επεμβάσεις για την αισθητική ανάδειξη του χώρου, το οποίο αποτελεί ένα από τα ομορφότερα σημεία του νησιού.

Το περιβάλλον και το πράσινο βρίσκονται στην καρδιά της αναπτυξιακής πολιτικής του Δήμου Ρόδου, και απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες για την υλοποίηση ενός πλούσιου σχεδίου δράσεων, με το Συντονιστή της Αποκεντρωμένης να δηλώνει ότι θα στηρίξει το σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.