ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ – ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ – ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ – ΕΝΙΑΙΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠ.Α.Λ. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Σας ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη 10/6 πραγματοποιήθηκε συνάντηση-συζήτηση του ΔΣ της Ένωσης Γονέων Ρόδου με τον αντιδήμαρχο παιδείας κο Παρδαλό. Τα θέματα που συζητήθηκαν είναι τα ακόλουθα:

  • Το ΔΣ της Ένωσης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες με την καθαριότητα. Συγκεκριμένα, παρόλο που η λήξη των συμβάσεων των καθαριστριών παρατάθηκε μέχρι της 31/12 το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται και να απειλεί την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών, καταμεσής της επόμενης χρονιάς. Τα μέλη του ΔΣ δήλωσαν ότι σε καμία περίπτωση η ένωση γονέων και οι σύλλογοι γονέων δεν θα σταματήσουν να διεκδικούν μόνιμη καθαρίστρια για όλα τα σχολεία καθ’ όλη τη διάρκεια των μαθημάτων, με οργανική θέση καθαριότητας που να ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας. Επίσης τόνισαν ότι η ανάθεση καθαριότητας των σχολείων σε ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας δεν είναι αποδεκτή λύση. Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας δήλωσε ότι η δημοτική αρχή συμμερίζεται και κατανοεί το πρόβλημα της καθαριότητας των σχολείων κι εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο θέμα αυτό. Δεσμεύτηκε για την προώθηση αυτού του θέματος στην ΚΕΔΕ.
  • Το ΔΣ της Ένωσης ζήτησε να ενημερωθεί αν τα ταμειακά υπόλοιπα του δήμου εξακολουθούν να βρίσκονται στη διάθεση των δημοτών ή έχουν διατεθεί σύμφωνα με την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Η ανησυχία πηγάζει από το γεγονός ότι γνωρίζουμε ότι ο δήμος μας είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση. Η απάντηση του αντιδημάρχου ήταν αρνητική.
  • Επίσης τέθηκε από το ΔΣ την Ένωσης θέμα αναδιάταξης του χωροταξικού καταμερισμού των σχολείων του νησιού ξεκινώντας από τους μαθητές της πρώτης τάξης, ώστε να πάψει να παρατηρείται το φαινόμενο σχολικών μονάδων με υπερβολικά μεγάλο αριθμό μαθητών και άλλων να κινδυνεύουν με υποβιβασμό και συγχωνεύσεις.
  • Μεγάλη ανησυχία στους γονείς έχει επίσης δημιουργηθεί από τη μη λειτουργία των θερινών σχολείων φέτος το καλοκαίρι πράγμα για το οποίο ζητήθηκε ενημέρωση και περισσότερες διευκρινήσεις από τον κο Παρδαλό. Από ότι φαίνεται το βασικότερο εμπόδιο στη λειτουργία των θερινών σχολείων είναι η έλλειψη προσωπικού γιατί φέτος ο Επίτροπος δεν εγκρίνει τις έκτακτες προσλήψεις προσωπικού θεωρώντας τες ως μόνιμες (!) γιατί επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο. Με παραπέρα διερεύνηση από το ΔΣ της Ένωσης τελικά διαπιστώθηκε ότι είναι πιθανό να λειτουργήσει ένα θερινό σχολείο, αν και εφόσον υπάρξει προσωπικό διαθέσιμο (εκπαιδευτικοί) από τις 5μηνες προσλήψεις του ΟΑΕΔ.
  • Άλλο ένα ζήτημα που απασχολεί τους γονείς των σχολείων και το έχουν θέσει στις γενικές συνελεύσεις της Ένωσης Γονέων είναι το κατά πόσο είναι ασφαλές να υπάρχουν πυλώνες της ΔΕΗ και κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε μικρή απόσταση από τα σχολεία. Τα μέλη του ΔΣ ενημέρωσαν τον αντιδήμαρχο ότι πρόκειται να ζητήσουν να γίνουν μετρήσεις από τους αρμόδιους φορείς στα σχολεία που υπάρχει το πρόβλημα και ζήτησαν τη συμπαράσταση του Δήμου. Ο αντιδήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση.
  • Πολύ σημαντικό ζήτημα για το οποίο θα πρέπει ο δήμος άμεσα να βρει λύση είναι η τεχνική υποστήριξη των σχολικών μονάδων για την οποία τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης πρότειναν τη συγκρότηση μικρού συνεργείου του δήμου που να είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση των σχολείων για να εξυπηρετούν άμεσα τις ανάγκες τους. Τέθηκε από τον αντιδήμαρχο η έλλειψη προσωπικού των τεχνικών υπηρεσιών, όμως η διαιώνιση αυτής της κατάστασης δεν μπορεί να αποφέρει και λύση.

Γενικά από τη συνάντηση αλλά και τα αιτήματα των συλλόγων γονέων υπήρξε συμφωνία στη διαπίστωση σοβαρών προβλημάτων στη λειτουργία των δημόσιων σχολείων. Είναι επίσης κοινή διαπίστωση ότι τα οικονομικά του δήμου αλλά και όλων των δήμων της χώρας δεν επιτρέπουν τις προσλήψεις και τη σωστή χρηματοδότηση για την άμεση λύση των προβλημάτων στην παιδεία. Ο συμβιβασμός και η ηττοπάθεια για τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας δεν πρέπει να γίνεται η δικαιολογία για να μη διεκδικούμε λύσεις, πόρους και γενικότερα καλυτέρευση της δικής μας ζωής και κυρίως των παιδιών μας. Τρανταχτό παράδειγμα τα 500 εκατομμύρια ευρώ που ή κατά τα άλλα ασθενής οικονομία της χώρας μας θα διαθέσει για την αγορά πολεμικών εξοπλισμών. Το ΔΣ της Ένωσης τονίζει για άλλη μια φορά ότι βασικός φορέας διεκδίκησης είναι οι ίδιοι οι γονείς μέσα από τα συλλογικά τους όργανα με την δράση τους και με βασικό γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών μας. Καλούμε το δήμο να συμπαραταχθεί με τα αιτήματα της Ένωσης Γονέων Ρόδου και να σταθεί αρωγός στη δύσκολη προσπάθεια μας για την ενίσχυση και την στήριξη της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας.

Ρόδος, 15 Ιουνίου

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ          Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Καραπάνου Ειρήνη                                   Παπαδοπούλου Σπυριδούλα

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.