Θέμα: Συνεργασία Δημάρχου Ρόδου, με το σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο είχε την Τετάρτη η διοίκηση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου (ΣΑΔ), με αντικείμενο τους άμεσους άξονες συνεργασίας μεταξύ Δήμου και ΣΑΔ. Στη συνάντηση εκτός από τον Δήμαρχο Ρόδου και τον πρόεδρο του ΣΑΔ Γιώργο Σκιαδόπουλο παρευρέθησαν από πλευράς Δήμου ο Αντιδήμαρχος Τέρης Χατζηιωάννου, η Αντιδήμαρχος Άννα Ζωάννου και από πλευράς ΣΑΔ ο Αντιπρόεδρος Γιώργος Περνάρης.

Οι άξονες συνεργασίας που συζητήθηκαν εκτενώς είναι οι παρακάτω:

  1. Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί στην πόλη της Ρόδου. Αναλύθηκε από πλευράς ΣΑΔ η σημασία και αναγκαιότητα διεξαγωγής αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, καθώς με αυτόν τον τρόπο οργανώνεται μια πολυδιάστατη δημόσια διαβούλευση σχετικά με την εικόνα που θέλουμε να έχει η πόλη μας στο παρόν και στο μέλλον. Οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί αποτελούν έναν αξιοκρατικό τρόπο ανάθεσης της μελέτης ενός έργου, δίνουν ίσες ευκαιρίες σε αρχιτέκτονες να διεκδικήσουν τη μελέτη ενός σημαντικού έργου και προάγουν την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής έρευνας της χώρας.

Προτάθηκαν διάφορες περιοχές ενδιαφέροντος, ενώ η συζήτηση κατέληξε στην πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου (πλατεία των εκατό χουρμαδιών), η οποία όπως φάνηκε αποτελεί κοινό τόπο για να αποτελέσει αντικείμενο αρχιτεκτονικού διαγωνισμού στο άμεσο μέλλον. Το θέμα θα συζητηθεί εκτενέστερα στις επόμενες μας συναντήσεις.

  1. Αρχιτεκτονικοί περίπατοι. Ο Δήμος θα στηρίξει την οργάνωση αρχιτεκτονικών περιπάτων που οργανώνει ο ΣΑΔ. Ο ΣΑΔ, έχοντας ήδη την στήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου και του Σπιτιού της Ευρώπης, θα οργανώσει αρχιτεκτονικούς περιπάτους σε ιστορικές περιοχές του νησιού μας, ξεκινώντας από την Παλιά Πόλη. Σκοπός είναι ο πολίτης να κατανοήσει, να σεβαστεί και να αγαπήσει την ιστορία και την πολιτισμική κληρονομιά του, ενώ παράλληλα θα εξελιχθούν ανοιχτοί διάλογοι μεταξύ πολιτών, φορέων και επιστημόνων.

Γ. Επιστημονικός τουρισμός. Ο Δήμος θα στηρίξει το Διεθνές Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού που οργανώνει ο ΣΑΔ. Το 2015 θα οργανωθεί Πανελλήνια Ημερίδα, που θα αποτελέσει προοίμιο του Συνεδρίου.

Τέλος, αποφασίστηκε επειδή είναι αδύνατον να αναλυθούν όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη μας με μία μόνο συνάντηση, να υπάρξουν επαφές μεταξύ Δήμου και ΣΑΔ στο προσεχές διάστημα.

 

Φώτης Χατζηδιάκος

    Γεώργιος Σκιαδόπουλος
Δήμαρχος Ρόδου             Πρόεδρος ΣΑΔ

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.