Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναλαμβάνει την ευθύνη και το συντονισμό για την οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, ωστόσο του «αφαιρείται» η αρμοδιότητα για το χρέος – Τη γραμματεία Ενημέρωσης, την ΕΡΤ και τις ιδιωτικές επενδύσεις αναλαμβάνει ο υπουργός Επικρατείας

Στην ανάθεση των αρμοδιοτήτων στελεχών της κυβέρνησης προχώρησε ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, αναθέτοντας, μεταξύ άλλων, στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Γιάννη Δραγασάκη, το συντονισμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, αλλά και την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ (2109/Β΄/29-09-2015), στον κ. Δραγασάκη ανατίθενται οι συγκεκριμένοι δύο τομείς του κυβερνητικού έργου, έναντι των τριών που είχε κατά την πρώτη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πλέον, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν έχει την αρμοδιότητα της διαπραγμάτευσης του δημοσίου χρέους, αλλά στις αρμοδιότητές του έχει προστεθεί ο συντονισμός, εκτός της οικονομικής, και της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Αναβαθμισμένο ρόλο στην κυβέρνηση έχει ο υπουργός Επικρατείας, κ. Νίκος Παππάς, αναλαμβάνοντας τον καίριο τομέα τον επενδύσεων στη χώρα μας. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του πρωθυπουργού, στον κ. Παππά ανατίθενται κατ’ αρχήν οι αρμοδιότητες, που αφορούν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στην εποπτεία των νομικών προσώπων και φορέων, που υπάγονται σε αυτή, καθώς και σε θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Στις κυβερνητικές αρμοδιότητές του περιλαμβάνεται επίσης η συνδρομή στον πρωθυπουργό για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής και της εποπτείας της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού και της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης.

Από εδώ και στο εξής, ο υπουργός Επικρατείας θα συνδράμει τον πρωθυπουργό και στον τομέα συντονισμού, παρακολούθησης και ελέγχου της εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής που αφορά στην προώθηση, επιτάχυνση και υλοποίηση των επενδύσεων στη χώρα, ένα πεδίο το οποίο του ανατίθεται για πρώτη φορά σε σχέση με τα υπουργικά καθήκοντα, που του είχαν ανατεθεί τον περασμένο Ιανουάριο.

Στις αρμοδιότητες του κ. Παππά περιλαμβάνονται α) οι κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες και η νομοθετική πρωτοβουλία, β) η πρόταση για την έκδοση ατομικών και κανονιστικών διαταγμάτων, γ) η έκδοση πράξεων ατομικού και κανονιστικού χαρακτήρα ενώ στα καθήκοντά του προστίθεται πλέον και η «πρόταση για την έκδοση διαταγμάτων και η έκδοση πράξεων από κοινού με συναρμόδιους υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς».

Στο πλαίσιο της ανάθεσης αρμοδιοτήτων από τον πρωθυπουργό, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Γιάννης Μουζάλας, είναι αρμόδιος για το σχεδιασμό, τη χάραξη και το συντονισμό των δράσεων των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών σε θέματα α) μεταναστευτικής πολιτικής και β) ιθαγένειας και ομογενειακής ιδιότητας.

Παράλληλα, ο κ. Μουζάλας έχει την αρμοδιότητα της γενικής γραμματείας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του πρώην υπουργείου Εσωτερικών και των υπηρεσιών Ασύλου και Πρώτης Υποδοχής καθώς και της αρχής Προσφυγών του πρώην υπουργείου Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Νίκο Τόσκα, ανατίθεται «η άσκηση του συνόλου των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών του πρώην υπουργείου Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη», καθώς επίσης και η εποπτεία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών(ΕΥΠ).

Στον προϊστάμενο υπουργό, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, παραμένει η αρμοδιότητα του προσδιορισμού της πολιτικής του υπουργείου στο πλαίσιο των αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου και του συντονισμού της εφαρμογής της πολιτικής αυτής εκπροσωπώντας το υπουργείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τους διεθνείς οργανισμούς.

Στο ίδιο ΦΕΚ περιλαμβάνονται και οι αποφάσεις του πρωθυπουργού για την ανάθεση αρμοδιοτήτων στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κυρία Ελενα Κουντουρά, στον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κώστα Φωτάκη, στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, κ. Νίκο Ξυδάκη και στην υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, κυρία Ολγα Γεροβασίλη.

Δείτε τις αρμοδιότητες 

http://www.protothema.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.