ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

 

Θέμα: Νέα ερώτηση για την κάλυψη των αναγκών του ΕΚΑΒ Ρόδου

 

Η εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων έως τώρα στον τομέα της Υγείας, όχι μόνο δεν λέει να σταματήσει, αλλά συνεχίζεται σταθερά και επιδεινώνεται καθημερινά και με την νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ασθενείς και εργαζόμενοι στις μονάδες Υγείας πληρώνουν καθημερινά το τίμημα αυτής της πολιτικής, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την υγεία τους, αλλά και την ίδια τους τη ζωή.

Οι περικοπές στη χρηματοδότηση για να επιτευχθεί ο στόχος της εμπορευματο­ποίησης και της ιδιωτικοποίησης των παροχών στην υγεία, έχει φτάσει και τη λειτουργία του ΕΚΑΒ στη Ρόδο, κάτω από το όριο ασφαλείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σχετικά με τη λειτουργία του ΕΚΑΒ Ρόδου είχαμε καταθέσει την υπ’ αριθμ. 1513/3.4.20154 ερώτηση, η οποία μέχρι σήμερα παραμένει αναπάντητη από το αρμόδιο Υπουργείο, παρότι η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Χαρακτηριστικά, όπως είχαν καταγγείλει οι εργαζόμενοι πριν από ένα μήνα, όταν καταθέσαμε την ερώτηση, με το υπάρχον προσωπικό μπορούν να στελεχωθούν 3 μόνο ασθενοφόρα, όταν οι ανάγκες της περιοχής επιβάλλουν το λιγότερο 5 ασθενοφόρα μόνο για τα έκτακτα περιστατικά.

Αυτή τη στιγμή, όχι μόνο δεν εισακούστηκαν οι απελπισμένες εκκλήσεις του προσωπικού να δοθεί λύση, αλλά έχει καταστεί αδύνατη η κατάρτιση του μηνιαίου προγράμματος της υπηρεσίας γιατί δεν υπάρχει προσωπικό.

 Όλο το νησί εξυπηρετείται μόνο με δύο ασθενοφόρα, δεδομένου μάλιστα,  ότι ο πληθυσμός της Ρόδου αυξάνεται στο διπλάσιο την θερινή περίοδο, υπάρχει άμεσος κίνδυνος να χαθούν ζωές, αλλά να κινδυνεύει και η ασφάλεια των πληρωμάτων εξαιτίας της σωματικής εξουθένωσης.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των 49 εργαζομένων αυτή τη στιγμή στο ΕΚΑΒ να ανταπο­κριθούν στις ανάγκες διακομιδής των περιστατικών καθημερινά, η κατάσταση έχει γίνει πλέον πολύ επικίνδυνη, όταν οι ίδιοι δεν μπορούν να αναπαυθούν και αποδει­κνύεται από τα 4012 ρεπό και τις 1593 ημέρες άδειας που τους χρωστά η υπηρεσία, ενώ εξακολουθεί σήμερα να ακυρώνει ρεπό για να βγουν έστω και τα δρομολόγια των έκτακτων περιστατικών.

Όπως οι ίδιοι προτείνουν, το ελάχιστο προσωπικό που απαιτείται για τη στοιχειώδη λειτουργία της υπηρεσίας είναι: 71 διασώστες με επιπλέον 1 γιατρό και 1 διοικητικό.

Για την κάλυψη όμως των πραγματικών αναγκών που υπάρχουν απαιτούνται και περισσότερα ασθενοφόρα και στελεχωμένα με το ανάλογο προσωπικό ούτως ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες όλο το 24ωρο, σε όλο το νησί, για να γίνεται έγκαιρα η διακομιδή των έκτακτων περιστατικών και να μη χάνουν τη ζωή τους άνθρωποι, αλλά να αντιμετωπίζονται και όλα τα άλλα περιστατικά.

Επειδή η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο με συνέπειες στην υγεία και τη ζωή των ασθενών και των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ της Ρόδου,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

1)Τι μέτρα θα πάρει άμεσα για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όλου του νησιού;

2)Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση για την ανανέωση και την προμήθεια νέων ασθενοφόρων για την κάλυψη των αναγκών της πόλης και των Κέντρων Υγείας στα χωριά;

Οι βουλευτές
Σταύρος Τάσσος

 

Γιώργος Λαμπρούλης

 

Μανώλης Συντυχάκης

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.