Πληροφορίες επιμένουν ότι το χαράτσι θα αφορά εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ – Αναμένεται να περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο – Σκοπός να καλυφθούν τα ελλείμματα και να οριστικοποιηθεί η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές

«Δεν γνωρίζω κάτι για επιβολή έκτακτης εισφοράς», τόνισε μιλώντας με δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, απαντώντας στις πληροφορίες των τελευταίων ωρών ότι υπήρχε τέτοιος σχεδιασμός από το οικονομικό επιτελείο.

Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για έκτακτη εισφορά σε εισοδήματα 30.000 ευρώ και πάνω.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες αυτό θα περιλαμβανόταν στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή προκειμένου να “κλειδώσει” η συμφωνία με τους δανειστές και να γίνει η πρώτη εκταμίευση.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την Καθημερινή, στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται:

1. Έκτακτη εισφορά. Σενάρια που έχουν εξεταστεί είναι η διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης αυξημένης για τα εισοδήματα από ένα επίπεδο και πάνω (π.χ. 30.000 ευρώ) ή έκτακτος φόρος από ένα ύψος κινητής και ακίνητης περιουσίας και άνω.

2. Αύξηση του φόρου πολυτελείας σε αυτοκίνητα, πισίνες και σκάφη (στόχος 20 εκατ. ευρώ).

3. Ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης με περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

4. Δημοπρασία τηλεοπτικών αδειών (με εκτίμηση για έσοδα 350 εκατ. ευρώ).

5. Φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων (με στόχο έσοδα 50 εκατ. ευρώ).

6. Αλλαγές για αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ (λοταρία, ηλεκτρονικές πληρωμές για συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ, ψηφιοποίηση συναλλαγών), με συνολικό στόχο αύξηση εσόδων τουλάχιστον κατά 600 εκατ. ευρώ.

7. Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού για αύξηση εσόδων κατά 250 εκατ. ευρώ.

8. Διατάξεις για το καθεστώς πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, με τα κριτήρια «κουρεμένα» σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της κυβέρνησης, αλλά υψηλότερα από τις προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.