Με καθυστέρηση σχεδόν μίας ώρας ξεκίνησε η κρίσιμη έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, αναφορικά με την ενημέρωση του Σώματος και κατ’ επέκταση των Δημάρχων της Χώρας, ειδικότερα, μετά τη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ, με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, το περασμένο Σάββατο, για το θέμα της μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), αλλά και τις γενικότερες ενέργειες του Προεδρείου της ΚΕΔΕ – ενημέρωση αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, συναντήσεις Πολιτικά Κόμματα – σχετικών με το παραπάνω θέμα, προκειμένου να παρθεί μία απόφαση για το τι “μέλλει γενέσθαι” από πλευράς των Δημάρχων.

«Κοντά στον Ιούνιο, μετά τον Ιούνιο, θα υπάρξει σχετική νομοθέτηση, σχετικά με την προαιρετικότητα των χρημάτων των Δήμων, που θα μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδας, μας ενημέρωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή μας», τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, στην αρχική τοποθέτησή του, ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους αιρετούς της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπείας της Ένωσης, με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Πρέπει να λάβουμε τρία πράγματα υπόψιν μας, πριν αποφασίσουμε για το τι θα πράξουμε» συνέχισε ο κ. Πατούλης, προσδιορίζοντας:

«Πρώτον, περιμένουμε να γίνουν νόμος όλα όσα όσα ζητήσαμε π.χ. για τα ανταποδοτικά τέλη, τα κληροδοτήματα, τις Συνεταιριστικές Τράπεζες κ.τ.λ., δεύτερον, θα ζητήσουμε απαντήσεις απ’ όσα ερωτήματα έχουμε θέσει και τρίτον, θα περιμένουμε την αποσαφήνιση για το πώς θα γίνει η μεταφορά και η διαχείριση των χρημάτων των Δήμων;».
Οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των Παρατάξεων

Απ. Κοιμίσης: «Στόχος είναι η πολιτική χειραγώγηση της Αυτοδιοίκησης»

«Έχουν πατώσει οι εισπράξεις των ανταποδοτικών τελών μέσω της ΔΕΗ, άρα για μένα δεν υπάρχει αντικείμενο επ’ αυτού (σ.σ. να μη συμπεριληφθούν τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη στα προς μεταφορά χρήματα στην ΤτΕ», τόνισε το μέλος του Δ.Σ., Δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης, επισημαίνοντας, πως από το 2012, στόχος είναι να ελεγχθούν τα cash – flow της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει κατέστη δυνατό», όπως είπε.

Ο κ. Κοιμήσης, στη συνέχεια της ενημέρωσής του, τόνισε, πως κατά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, τέθηκε η διάθεση τα χρήματα των Δήμων να μεταφερθούν στην ΤτΕ, με την προειδοποίηση, πως θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα στις συνεταιριστικές αλλά και τις συστημικές Τράπεζες.
«Στόχος είναι η πολιτική χειραγώγηση της Αυτοδιοίκησης», κατάληξε ο κ. Κοιμήσης, τονίζοντας, πως η απόφαση της Παράταξής του θα είναι “όχι”, «εκτός αν μας εξασφαλίζουν συνεχές cash flow, να εξαιρεθούν όσα έχουμε ζητήσει και υπάρξει δέσμευση πολιτική για το μέχρι πότε θα ισχύσει η διαδικασία αυτή».
Γ. Ιωακειμίδης: «Θετικότατη η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό»
«Κάποιοι μας την έχουν στημένη», τόνισε το μέλος του Δ.Σ., Δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντης, Γιώργος Ιωακειμίδης, διαβάζοντας πρωτοσέλιδο εφημερίδας, που “θυμήθηκε” παλιά δημοσιεύματα, περί “μαφίας Δημάρχων” και συνέχισε:
«Να περιμένουμε τις απαντήσεις στα θέματα που θέσαμε στον Πρωθυπουργό το Σάββατο. Δική μας θέση ήταν να πάμε μέχρι το Συνέδριο. Αν έχουμε απαντήσεις όμως σύντομα, θα μπορούσαμε σε ένα έκτακτο Δ.Σ., μέχρι την Πέμπτη, να σας πω την τελική μας θέση».
Δ. Μπίρμπας: «Θα στηρίξουμε τις “κόκκινες γραμμές” της Κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές;»
Το μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, αναρωτήθηκε, κατά την ομιλία του, εάν η ΚΕΔΕ θα αποτυπώσει γραπτώς, εάν στηρίζει τις “κόκκινες γραμμές” της Κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της και αναφέρθηκε στον ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού, όχι μόνο να ενημερώσει τους Δημάρχους για την έκτακτη Π.Ν.Π., αλλά και να συζητήσει για τα μεγάλα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατά την τελευταία συνάντηση με την ΚΕΔΕ.
«Κάποιοι πήγαν στη Βουλή για να φωτογραφηθούν…» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μπίρμπας, τοποθέτηση που προκάλεσε την αντίδραση του Δημάρχου Π. Φαλήρου, Δ. Χατζηδάκη, που ζήτησε «προστασία» από το Προεδρείο, με τον κ. Μπίρμπα να επισημαίνει, πως δεν υπήρξε προσωπικός υπαινιγμός στο πρόσωπο του Δημάρχου Π. Φαλήρου.
Ελ. Παντελάκη: «Η Κυβέρνηση μας κοροϊδεύει…»
«Αντικειμενικά αποδεικνύεται ότι την Π.Ν.Π. τη ζήτησαν και την επέβαλαν οι δανειστές» τόνισε η Δημοτική Σύμβουλος Πειραιάς, Ελπίδα Παντελάκη, στην αρχή της ομιλίας της και διερωτήθηκε:
«Γιατί αφού η Κυβέρνηση δεν έχει χρήματα, κλείνει 5 αεροπλάνα ναυτικής συνεργασίας;».
«Εμείς προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε του Ελληνικού λαού και όχι των μεγάλων συμφερόντων» συμπλήρωσε.
«Καταγγέλλουμε την Π.Ν.Π. Οι Δήμαρχοι να μην την υλοποιήσουν, η Κυβέρνηση να την καταργήσει και να δώσει τα χρήματα, που έχουν παρακρατηθεί από τους Δήμους» ολοκλήρωσε.
Μετά τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των Παρατάξεων, το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος ζήτησε σαφείς διευκρινίσεις «για το τι ζητά από μας η Κυβέρνηση», όπως χαρακτηριστικά είπε, «και όχι προφορικές διαβεβαιώσεις, χωρίς να αμφισβητώ τις καλές προθέσεις του Πρωθυπουργού», δηλώνοντας στη συνέχεια, “υπέρ” της πρότασης.
[14.00]: Αυτήν την ώρα τοποθετούνται παρευρισκόμενοι Πρόεδροι Π.Ε.Δ. της Χώρας.
[14.40]: Πραγματοποιούνται τοποθετήσεις Δημάρχων, μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών Προέδρων των Π.Ε.Δ.
[15.00]: Ξεκίνησε η διαδικασία έκδοσης Ψηφίσματος.
[15.45]: Την εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικής Περιεχομένου, για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων, στην ΤτΕ, εφόσον και όταν υπάρξει νομική τακτοποίηση των αιτημάτων που κατέθεσε η ΚΕΔΕ στον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντηση της 25ης Απριλίου 2015, επισημαίνει στο κυριότερο σημείο του, το Ψήφισμα της ΚΕΔΕ, αφού πρώτα επισημαίνει, το θετικό αποτέλεσμα από τη συνάντηση αυτή.
Στην περίπτωση, που η τυπική αυτή εξασφάλιση – κατάθεση και ψήφιση της σχετικής Τροπολογίας – ικανοποιεί πλήρως τα αιτήματα της ΚΕΔΕ, τότε η Π.Ν.Π. θα εφαρμοσθεί, άμεσα, αφού προηγηθεί έκτακτο Δ.Σ. του Οργάνου.
Στην αντίθετη περίπτωση, το θέμα μεταφέρεται προς συζήτηση στο ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαΐου 2015, στη Χαλκιδική.
Το Ψήφισμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
[15.50]: Αναμένεται η τυπική γραφή του Ψηφίσματος.
http://www.epoli.gr/nomiki-katoxyrwsi-aitimatwn-zita-kede-a-79462.html

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.