Στο ραδιοφωνικό σταθμό «παλμός 99,5fm» και στην εκδότρια του Black Monday.gr Άννα Σαρρή, μίλησε σήμερα νωρίς το μεσημέρι ο Δρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νικήτας Μπόλκας, αναφορικά με τη δημιουργία hotspots στα νησιά της Δωδεκανήσου και τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ο κ. Μπόλκας, εξήγησε πως πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μέτρα που είναι σε εξέλιξη για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και πως ουσιαστικά πρόκειται για κέντρα καταγραφής, διαπίστευσης ή ταυτοποίησης εισερχόμενων προσώπων. Ο ίδιος προσέθεσε ότι, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι οι αρμόδιοι ότι ο ρόλος της Τουρκίας είναι καθοριστικός για τον έλεγχο του μεταναστευτικού, αφού ουσιαστικά από εκεί έρχονται στην Ελλάδα οι μετανάστες.

«Ο κύριος στόχος θα πρέπει να είναι η Τουρκία», είπε, σημειώνοντας ότι έχει χρηματοδοτηθεί με 3 δις ευρώ για τη δημιουργία hotspots. Ο κ. Μπόλκας, τόνισε ακόμη πως θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός και συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και κυρίως να υιοθετηθεί η θέση για ανάγκη άμεσης δημιουργίας hotspots και στην Τουρκία.

«Δεν μπορεί να οριοθετηθεί το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για την ταυτοποίηση των μεταναστών», απαντά ο Δρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθιστώντας ουσιαστικά σαφές ότι είναι άγνωστος ο χρόνος παραμονής των μεταναστών στα νησιά. Ωστόσο, ο ίδιος επισήμανε πως ναι, ο τουρισμός είναι η κύρια πηγή, ο αιμοδότης, «αλλά δεν θα πρέπει να το βλέπουμε τόσο κοντόφθαλμα, να μη βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος. Ίσως για ένα σύντομο χρονικό διάστημα να δημιουργηθεί ζήτημα με τις τουριστικές αφίξεις, αλλά και ο τουρίστας θα πρέπει να καταλάβει ότι το φαινόμενο είναι ευρωπαϊκό».

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μπόλκας κατέστησε σαφές πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο σημείο που θα δημιουργηθούν τα hotspots, τόσο σε Κω, όσο και στη Λέρο.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.