Θέμα: «Από τη Ρόδο θα εκπέμψει και πάλι το μήνυμα της ελεύθερης, αδέσμευτης, δημοκρατικής, δημόσιας ραδιοφωνίας»

Σήμερα, 28/4/15, κατά τη δεύτερη μέρα συζήτησης στην ολομέλεια του νομοσχεδίου για την ανασύσταση της ΕΡΤ, που θα οδηγήσει στην τελική του ψήφιση, τοποθετήθηκε ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

Για το πώς οδηγηθήκαμε στο μαύρο της ΕΡΤ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι ιδιαιτέρως «μαύροι» ήταν οι λόγοι που επέβαλαν το κλείσιμο της ΕΡΤ. Ήταν η «μαύρη» συμμαχία των ιδιωτικών συμφερόντων και της κυβέρνησης Σαμαρά, που έπρεπε να καθαρίσουν το τοπίο των ψηφιακών συχνοτήτων για να πάρουν ανενόχλητοι τις ψηφιακές άδειες. Και συνέχισε λέγοντας ότι αυτή η συμμαχία δεν σκέφτηκε, άλλα ούτε και νοιάστηκε: Για τους 2500 εργαζόμενους που βρέθηκαν στο δρόμο. Για το πώς η Περιφέρεια, τα νησιά και ιδιαίτερα τα μικρά νησιά θα ενημερώνονται. Γιατί, ιδιαίτερα για την περιφέρεια και τα μικρά νησιά οι περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΑ και τα κανάλια της ΕΡΤ, ήταν το μόνο Ελληνικό μέσο ενημέρωσης στους δέκτες τους.

Άλλωστε, όπως συμπλήρωσε για το θέμα της τηλεοπτικής κάλυψης των νησιών, σήμερα σε πολλά νησιά δεν υπάρχουν ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συχνότητες που να μιλάνε Ελληνικά. Γιατί ακόμα και σήμερα ο πάροχος του δικτύου ψηφιακών συχνοτήτων δεν καλύπτει όλη την επικράτεια. Και φυσικά πρώτα την πληρώνουν τα νησιά: η Τήλος, η Νότια Ρόδος, η Κάσος, η Κάρπαθος, όπου το ψηφιακό σήμα ακόμα δεν έχει φτάσει! Αντίθετα σε όλα αυτά τα νησιά οι συχνότητες σφύζουν από σταθμούς της γειτονικής χώρας.

Στη συνέχεια, ο βουλευτής Δωδεκανήσου, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, σχολίασε: «σήμερα έχετε μια ευκαιρία να διορθώσετε ένα τραγικό και μοιραίο λάθος. Αυτό που, στην ουσία, σας ζητάμε σήμερα δεν είναι μόνο η θετική ψήφος σας. Η κοινωνία, οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ και πάνω απ’ όλα η Δημοκρατία ζητά από σας μια στάση ευθύνης. Πρέπει όλοι να συμβάλουμε ούτως ώστε να αποδώσουμε στην κοινωνία αυτό που δικαιούται: μια ελεύθερη και ανοιχτή δημόσια τηλεόραση που στερήθηκε δυο χρόνια τώρα».

Ακόμη, θύμισε στην μείζονα αντιπολίτευση ότι αυτό που συνέβη τον Ιούνιο του 2013 ήταν τρομακτικό και ταυτόχρονα εκπληκτικό. «Το μαύρο που ανερυθρίαστα δεχτήκατε και υπερασπιστήκατε ήταν η απαρχή της κατάρρευσής σας. Έσπασε την ιερή συνοχή της κυβέρνησης σας, καταδικάστηκε από σύσσωμη την διεθνή μιντιακή κοινότητα και τους μεγάλους οργανισμούς προστασίας της ελευθερίας του τύπου και πάνω από όλα έφερε σας απέναντί με χιλιάδες κόσμου, που κάθε βράδυ δημιουργούσε ανθρώπινο κλοιό για να προστατέψει από την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων το ραδιομέγαρο. Αυτό το μαύρο που επιβάλλατε με την εισβολή των ΜΑΤ στο studio, με την τρομοκράτηση των δημοσιογράφων και των τεχνικών στο ραδιομέγαρο σας γύρισε μπούμερανγκ», είπε με νόημα ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

Ως πιο σημαντικό σημείο στην ομιλία του ήταν η αναφορά στην επαναλειτουργία της ΕΡΑ Ρόδου και στην πολύ μεγάλη σημασία που θα έχει για τα νησιά και για τους εργαζόμενους, οι οποίοι μέσα σε ένα βράδυ βρέθηκαν απολυμένοι, αλλά, ταυτόχρονα, υπόλογοι για τον εξοπλισμό του σταθμού που κανένας δεν πήγε να παραλάβει. Αυτοί οι εργαζόμενοι κράτησαν με νύχια και με δόντια τη φωνή της Δωδεκανήσου ζωντανή στα ερτζιανά, όσο κι αν η Διοίκηση της ΝΕΡΙΤ προσπάθησε να τους φιμώσει κατεβάζοντας τους διακόπτες του ρεύματος, είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Δωδεκανήσου. «Είναι ευθύνη μας να δικαιώσουμε την προσπάθεια των αγωνιζόμενων εργαζομένων της ΕΡΤ να ηχήσει ξανά η αντικειμενική δημοσιογραφία, τον αγώνα των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΤ που εξέπεμπαν «παράνομα»- σύμφωνα με σας- και μέσα από πολλές δυσκολίες μετέδιδαν το μήνυμα αντίστασης στις μνημονικές πολιτικές σε όλη την Ελλάδα», συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Επικεντρώνοντας στο κοινωνικό όφελος που θα υπάρχει με την ανασύσταση της ΕΡΤ, ο Νεκτάριος Σαντορινιός ανέφερε: «Σήμερα βάζουμε τα θεμέλια για μία νέα Ε.Ρ.Τ, ελεύθερη, δημοκρατική, και ανεξάρτητη. Μία Ε.Ρ.Τ. που θα μεταδίδει την φωνή της Περιφέρειας. Μία Ε.Ρ.Τ. που θα ελέγχεται από την κοινωνία και όχι από τα γραφεία των Υπουργών. Μια ΕΡΤ που θα υπηρετεί την ελευθεροτυπία, την πολυφωνία, τη δημοκρατία και την κοινωνία τελικά.

Τέλος, στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο βουλευτής Δωδεκανήσου υπερτόνισε το γεγονός ότι  από την ψήφιση του νομοσχεδίου και μετά τα ιδιωτικά κανάλια θα έχουν ανταγωνιστή όχι στη διασπορά φόβου, και στο λαϊκισμό ή στη μονόπλευρη είδηση, αλλά ανταγωνιστή στην ανεξάρτητη ενημέρωση και στην ποιοτική ψυχαγωγία. Άλλωστε η ανασύσταση της ΕΡΤ ήταν για την κυβέρνηση δέσμευση και χρέος, όχι μόνο απέναντι στους εργαζόμενους της Δημόσιας Τηλεόρασης, όχι μόνο απέναντι στην κοινωνία και στους αγώνες των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων για την προστασία του Δημόσιου χαρακτήρα της ΕΡΤ αλλά κυρίως απέναντι στην δημοκρατία.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας:

Οι μαύρες μέρες του μνημονίου και της λιτότητας απέκτησαν εικόνα στις 11 Ιουνίου του 2013 με το μαύρο που έπεσε στις οθόνες μας.

Μια εικόνα μαύρη, όσο μαύρες ήταν και οι πολιτικές του μνημονίου. Όμως ήταν πολύ πιο μαύροι οι λόγοι που επέβαλαν το κλείσιμο της ΕΡΤ. Ήταν η μαύρη συμμαχία των ιδιωτικών συμφερόντων και της κυβέρνησης Σαμαρά, που έπρεπε να καθαρίσουν το τοπίο των ψηφιακών συχνοτήτων για να πάρουν ανενόχλητοι τις ψηφιακές άδειες.

Όμως αυτή η συμμαχία δεν σκέφτηκε, άλλα ούτε και νοιάστηκε:

Για τους 2500 εργαζόμενους που βρέθηκαν στο δρόμο. Για το πώς η Περιφέρεια, τα νησιά και ιδιαίτερα τα μικρά νησιά θα ενημερώνονται. Γιατί, ιδιαίτερα για την περιφέρεια και τα μικρά νησιά οι περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΑ και τα κανάλια της ΕΡΤ, ήταν το μόνο Ελληνικό μέσο ενημέρωσης στους δέκτες τους.

Γιατί σήμερα σε πολλά νησιά δεν υπάρχουν ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συχνότητες που να μιλάνε Ελληνικά. Γιατί ακόμα και σήμερα ο πάροχος του δικτύου ψηφιακών συχνοτήτων δεν καλύπτει όλη την επικράτεια. Και φυσικά πρώτα την πληρώνουν τα νησιά μας, η Τήλος, η Νότια Ρόδος, η Κάσος, η Κάρπαθος, όπου το ψηφιακό σήμα ακόμα δεν έχει φτάσει!

Αντίθετα σε όλα αυτά τα νησιά οι συχνότητες σφύζουν από σταθμούς της γειτονικής χώρας. Και σας ρωτώ- μιας και τίθεται το θέμα του κόστους λειτουργίας:

Πόσο κοστολογείται η ενημέρωση στα μικρά νησιά μας;

Πόσο κοστολογείται η ενημέρωση του απόδημου Ελληνισμού;

Πόσο κοστίζει η ελεύθερη, αδέσμευτη ενημέρωση των πολιτών;

Γιατί όπως ειπώθηκε και στην αρμόδια επιτροπή: «Η ΕΡΤ θα αποτελέσει το αντίβαρο στον κιτρινισμό και την κατινιά που επικρατεί στα ιδιωτικά κανάλια»

Στην αρμόδια επιτροπή όπου οι φορείς στην τεράστια πλειοψηφία τους υποστήριξαν θερμά το νομοσχέδιο. Σε αυτή την επιτροπή θυμάμαι χαρακτηριστικά τον εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελλήνων Συντακτών που είπε χαρακτηριστικά, ότι θα αρκούσε να πει μόνο ένα Χρόνια Πολλά και ένα Ζήτω, για να σχολιάσει το νομοσχέδιο!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σήμερα βάζουμε τα θεμέλια για μία νέα Ε.Ρ.Τ, ελεύθερη, δημοκρατική, και ανεξάρτητη.

Μία Ε.Ρ.Τ. που θα μεταδίδει την φωνή της Περιφέρειας.

Μία Ε.Ρ.Τ. που θα ελέγχεται από την κοινωνία και όχι από τα γραφεία των Υπουργών.

Μία Ε.Ρ.Τ. για τον πολιτισμό, την παιδεία, την οικονομία, τις επιστήμες, την επιμόρφωση,  για τα παιδιά, για τα άτομα με αναπηρία, για τις μειονότητες.

Μια ΕΡΤ που θα υπηρετεί την ελευθεροτυπία, την πολυφωνία, τη δημοκρατία, την κοινωνία τελικά.

Από την Τρίτη το βράδυ τα ιδιωτικά κανάλια θα έχουν ανταγωνιστή όχι στη διασπορά φόβου, όχι στο λαϊκισμό, όχι στην καλλιέργεια κλίματος τρόμου, όχι στη μονόπλευρη είδηση, αλλά ανταγωνιστή στην ανεξάρτητη ενημέρωση, στην ποιοτική ψυχαγωγία, στην τηλεόραση επιπέδου.

Για μας η ανασύσταση της ΕΡΤ ήταν δέσμευσή μας. Χρέος μας, όχι μόνο απέναντι στους εργαζόμενους της Δημόσιας Τηλεόρασης, όχι μόνο απέναντι στην κοινωνία, στους αγώνες των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων για την προστασία του Δημόσιου χαρακτήρα της ΕΡΤ αλλά κυρίως απέναντι στην δημοκρατία. Είναι ευθύνη μας να δικαιώσουμε την προσπάθεια των αγωνιζόμενων εργαζομένων της ΕΡΤ να ηχήσει ξανά η αντικειμενική δημοσιογραφία, τον αγώνα των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΤ που εξέπεμπαν «παράνομα»- σύμφωνα με σας- και μέσα από πολλές δυσκολίες μετέδιδαν το μήνυμα αντίστασης στις μνημονικές πολιτικές σε όλη την Ελλάδα.  

Γιατί αυτό που συνέβη τον Ιούνιο του 2013, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήταν τρομακτικό και ταυτόχρονα εκπληκτικό. Το μαύρο που ανερυθρίαστα δεχτήκατε και υπερασπιστήκατε ήταν η απαρχή της κατάρρευσής σας. Έσπασε την ιερή συνοχή της κυβέρνησης σας, καταδικάστηκε από σύσσωμη την διεθνή μιντιακή κοινότητα και τους μεγάλους οργανισμούς προστασίας της ελευθερίας του τύπου και πάνω από όλα έφερε σας απέναντί με χιλιάδες κόσμου, που κάθε βράδυ δημιουργούσε ανθρώπινο κλοιό για να προστατέψει από την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων το ραδιομέγαρο.

Αυτό το μαύρο που επιβάλλατε με την εισβολή των ΜΑΤ στο studio, με την τρομοκράτηση των δημοσιογράφων και των τεχνικών στο ραδιομέγαρο σας γύρισε μπούμερανγκ.

Σήμερα έχετε μια ευκαιρία να διορθώσετε ένα τραγικό και μοιραίο λάθος. Αυτό που, στην ουσία, σας ζητάμε σήμερα δεν είναι μόνο η θετική ψήφος σας. Η κοινωνία, οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ και πάνω απ’ όλα η Δημοκρατία ζητά από σας μια στάση ευθύνης. Πρέπει όλοι να συμβάλουμε ούτως ώστε να αποδώσουμε στην κοινωνία αυτό που δικαιούται: μια ελεύθερη και ανοιχτή δημόσια τηλεόραση που στερήθηκε δυο χρόνια τώρα.

Τέλος, θα ήθελα να σχολιάσω, μόνο, πόσο μεγάλη σημασία θα έχει η επαναλειτουργία της ΕΡΤ για τα νησιά μας, για τους εργαζόμενους της ΕΡΑ Ρόδου, που μέσα σε ένα βράδυ βρέθηκαν απολυμένοι, αλλά, ταυτόχρονα, υπόλογοι για τον εξοπλισμό του σταθμού που κανένας δεν πήγε να παραλάβει. Αυτοί οι εργαζόμενοι κράτησαν με νύχια και με δόντια τη φωνή της Δωδεκανήσου ζωντανή στα ερτζιανά, όσο κι αν η Διοίκηση της ΝΕΡΙΤ προσπάθησε να τους φιμώσει κατεβάζοντας τους διακόπτες του ρεύματος.

Από τη Ρόδο θα εκπέμψει και πάλι το μήνυμα της ελεύθερης, αδέσμευτης, δημοκρατικής, δημόσιας ραδιοφωνίας σε όλα τα νησιά μας, σε όλες τις θάλασσές μας. Γιατί η ΕΡΤ επιστρέφει και πάλι στη ζωή μας!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.