Θέμα: «Η Αξιωματική Αντιπολίτευση και τα συστημικά ΜΜΕ, σε αγαστή συνεργασία, επιλέγουν να ποντάρουν και πάλι στο σενάριο του εκφοβισμού».

Στην Ολομέλεια τοποθετήθηκε χθες, Πέμπτη 16/4/15, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Νεκτάριος Σαντορινιός κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της αρχής για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που πρόκειται να ψηφιστεί σήμερα. Ο βουλευτής, κατέδειξε το κλίμα που τις τελευταίες μέρες, που συζητείται το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα, έχει δημιουργηθεί τόσο από τους υψηλούς τόνους της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, με προφανή σκοπό να καλλιεργήσουν αρνητικά αντανακλαστικά στην κοινωνία. «Τρομολαγνεία, διασπορά φόβου και απειλές για πιθανές δημοκρατικές εκτροπές και όλα αυτά πάντα με τη γνωστή επωδό, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πλάτες στους τρομοκράτες και τους κουκουλοφόρους» τόνισε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, και συνέχισε «Δεν σας δίδαξε τίποτα το πρόσφατο αποτέλεσμα των εκλογών; Δεν καταλάβατε την κραυγή των πολιτών για περισσότερη δημοκρατία, για προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και για ενίσχυση του κράτους δικαίου;».

Το νομοσχέδιο αυτό είναι αναγκαίο υποστήριξε ο βουλευτής Δωδεκανήσου γιατί η κατάσταση στις φυλακές έχει φτάσει στο μη περαιτέρω, γιατί η χώρα μας έχει στο ιστορικό της έντεκα καταδίκες από το 2011 για παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και εκκρεμούν 191 ακόμη, γιατί οι ρυθμίσεις για τους ανήλικους που εισάγονται με αυτό το νομοσχέδιο είναι πολύ σημαντικές και χρόνιο αίτημα της επιστημονικής κοινότητας και τέλος γιατί δίνει ουσιαστικό νόημα και ευκαιρία εφαρμογής σε προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις που προέκριναν τη θεραπεία και την απεξάρτηση των τοξικομανών.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός υπεραμύνθηκε τις αλλαγές που εισάγονται με αυτό το νομοσχέδιο στη λογική ενός δημοκρατικού σωφρονιστικού συστήματος, που πρέπει να είναι ο στόχος μας, όπως είπε, και οφείλει να στοχεύει στη στήριξη, την επανένταξη, τη δικαιοσύνη, το ρεαλισμό, την επανόρθωση και όχι την εξόντωση του κρατούμενου. «Γι’ αυτό σήμερα νομοθετούμε και σας καλούμε να υπερψηφίσετε», τόνισε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του και με βάση τα όσα διημείφθησαν στην Αίθουσα της Ολομέλειας από πλευράς της Αντιπολίτευσης, ο βουλευτής, είπε χαρακτηριστικά «είναι κρίμα γιατί η δική σας διακυβέρνηση έφερε ένα κακό σωφρονιστικό σύστημα σε κατάσταση διάλυσης. Είναι κρίμα για τη χώρα μας που έχει τόσες ευρωπαϊκές καταδίκες για την κατάσταση κράτησης στις φυλακές. Είναι κρίμα γι’ αυτή την κοινωνία που δεν της αξίζει μία αντιπολίτευση που ζητά την αργή και βασανιστική ταπείνωση και εξόντωση των κρατουμένων, χωρίς ίχνος λογικής και ανθρωπιάς».

Αναρωτήθηκε στο τέλος, αν πράγματι το πνεύμα και οι αρχές του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού διέπουν την πολιτική φιλοσοφία της Μείζονος αντιπολίτευσης ή αυτό που οραματίζεται είναι το «Εξπρές του μεσονυκτίου» στην Ελλάδα.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

τις τελευταίες μέρες λαμβάνει χώρα ένα σόου με πολλή τρομολαγνεία, διασπορά φόβου και απειλές για πιθανές δημοκρατικές εκτροπές και όλα αυτά πάντα με τη γνωστή επωδό, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πλάτες στους τρομοκράτες και τους κουκουλοφόρους. Τα ακούσαμε και τα ακούμε συνέχεια αυτά μέσα σε αυτή την Αίθουσα.

Απορώ γιατί μία ακόμα φορά η Αξιωματική Αντιπολίτευση κατά κύριο λόγο –και όχι μόνο- και τα συστημικά ΜΜΕ, σε αγαστή συνεργασία, επιλέγουν να ποντάρουν και πάλι σε αυτό το σενάριο του εκφοβισμού. Δεν σας δίδαξε τίποτα το πρόσφατο αποτέλεσμα των εκλογών; Δεν καταλάβατε την κραυγή των πολιτών για περισσότερη δημοκρατία, για προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και για ενίσχυση του κράτους δικαίου;

Ακούσαμε, βέβαια, και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, από τον κ. Γρηγοράκο συγκεκριμένα, ότι δεν ψηφίζουν το νομοσχέδιο γιατί είναι προϊόν διαπραγμάτευσης και μάλιστα είπώθηκε ότι αν το αποσύρουμε και σταματήσουν οι καταλήψεις, τότε θα το ψηφίσουν. Άρα, εμμέσως παραδέχεστε ότι το νομοσχέδιο είναι καλό. Γιατί δεν το ψηφίζετε- για να αντιστρέψω το επιχείρημά σας; Είναι καπρίτσιο μήπως;

Η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές δεν ταιριάζει σε μία ευρωπαϊκή χώρα. Δεν ταιριάζει στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, που τόσο συχνά επικαλείστε. Γιατί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως ακούσαμε και στην πολύ σημαντική και γόνιμη συζήτηση με τους φορείς στην Επιτροπή, όταν στις φυλακές με υποδομή 9.800 ατόμων έχει 12.000 στοιβαγμένες ψυχές, όταν στο Νοσοκομείο Κορυδαλλού, όπου η δυναμικότητά του είναι 70 άτομα με πλήρες προσωπικό, έχουμε 200 ανθρώπους σε κράτηση με ελάχιστο προσωπικό, όταν έχουμε ρεκόρ ισοβιτών σε όλη την Ευρώπη, πού είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο;

Αλήθεια, πόσο περήφανοι Ευρωπαίοι μπορούμε να είμαστε με αυτές τις συνθήκες κράτησης, όταν ήδη έχουμε έντεκα καταδίκες από το 2011 για παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και εκκρεμούν εκατόν ενενήντα μία ακόμη;

Πόσο περήφανοι μπορούμε να είμαστε, όταν η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων έχει κάνει έξι μόνο δημόσιες δηλώσεις, εκ των οποίων η μία για τη χώρα μας και από τις υπόλοιπες πέντε, τρεις αντιστοιχούν στην Ρωσία -Τσετσενία- και δύο στην Τουρκία; Είμαστε περήφανοι Ευρωπαίοι για όλα αυτά; Ή μήπως χρησιμοποιούμε τον όρο «ευρωπαϊκή ταυτότητα» α λα καρτ, εκεί που μας συμφέρει;

Εμείς, λοιπόν, με αυτό το νομοσχέδιο λέμε ότι παίρνουμε τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση της, εκτός ελέγχου πια, κατάστασης στις ελληνικές φυλακές και το κάνουμε με τις αρχές του ανθρωπισμού, της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και με γνώμονα την ασφάλεια για την κοινωνία.

Η λογική ενός δημοκρατικού σωφρονιστικού συστήματος, που πρέπει να είναι ο στόχος μας, οφείλει να στοχεύει στη στήριξη, την επανένταξη, τη δικαιοσύνη, το ρεαλισμό, την επανόρθωση και όχι την εξόντωση του κρατούμενου και γι’ αυτό σήμερα νομοθετούμε και σας καλούμε να υπερψηφίσετε.

Κατ’ αρχήν σε ό,τι αφορά τις φυλακές Γ΄ τύπου είναι προφανές ότι ήταν ένα προεκλογικό τερτίπι της προηγούμενης κυβέρνησης. Άλλο φυλακές υψίστης ασφαλείας και άλλο λευκά κελιά.

Κανένας άνθρωπος- κανένας έγκλειστος- δεν πρέπει να τυγχάνει διαφορετικής μεταχείρισης, ανάλογα με το είδος, τη βαρύτητα ή την απαξία του αδικήματός του. Δεν μπορεί κάποιος να ζει με πιο σκληρούς όρους, να στερείται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, επειδή είναι κατάδικος. Άλλωστε σαράντα ένας πανεπιστημιακοί από το προηγούμενο φθινόπωρο είχαν εξηγήσει για ποιον λόγο αυτές οι φυλακές είναι αντισυνταγματικές. Ο κρατούμενος τιμωρείται από ένα κράτος δικαίου με τον εγκλεισμό του και όχι με την ηθική και σωματική εξόντωσή του.

Οι ρυθμίσεις για τους ανήλικους που εισάγονται με αυτό το νομοσχέδιο είναι πολύ σημαντικές. Υλοποιείται ένα χρόνιο κοινωνικό αίτημα επιστημόνων και όχι μόνο. Καταργείται ουσιαστικά η κράτηση των ανηλίκων και αντικαθίσταται με αναμορφωτικά και εκπαιδευτικά μέτρα. Είναι αδιανόητο οι ανήλικοι να οδηγούνται ουσιαστικά στην αγκαλιά της εγκληματικότητας, γιατί αυτό συμβαίνει μέχρι σήμερα και το ξέρουμε όλοι πάρα πολύ καλά.

Για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες το νομοσχέδιο ευνοεί την υπό όρους απόλυση ευάλωτων ομάδων, όπως υπερήλικων ή ανθρώπων με σοβαρά προβλήματα υγείας. Απόλυση υπό όρους, όχι αμνηστία, όπως λέτε. Άλλωστε στη χώρα μας δεν υπάρχει θανατική ποινή και καλό είναι να μην εφαρμόζεται από το σωφρονιστικό μας σύστημα η πρακτική της θανατικής ποινής λίγο-λίγο, μέρα τη μέρα για κάποιους κρατούμενους.

Ακόμη είναι πολύ σημαντικό ότι αυτό το νομοσχέδιο δίνει ουσιαστικό νόημα και ευκαιρία εφαρμογής σε προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις που προέκριναν τη θεραπεία και την απεξάρτηση των τοξικομανών.

Τελειώνοντας και με την εικόνα που βλέπω μέσα στην Αίθουσα της Ολομέλειας από πλευράς της Αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της Μείζονος, θέλω να πω μόνο ότι είναι κρίμα γιατί η δική σας διακυβέρνηση έφερε ένα κακό σωφρονιστικό σύστημα σε κατάσταση διάλυσης. Είναι κρίμα για τη χώρα μας που έχει τόσες ευρωπαϊκές καταδίκες για την κατάσταση κράτησης στις φυλακές. Είναι κρίμα γι’ αυτή την κοινωνία που δεν της αξίζει μία αντιπολίτευση που ζητά την αργή και βασανιστική ταπείνωση και εξόντωση των κρατουμένων, χωρίς ίχνος λογικής και ανθρωπιάς.

Αναρωτιέμαι πράγματι εάν το πνεύμα και οι αρχές του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού διέπουν την πολιτική σας φιλοσοφία ή αυτό που οραματίζεστε είναι το «Εξπρές του μεσονυκτίου» στην Ελλάδα.

Ευχαριστώ πολύ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.