Θέμα: «Αυτό το νομοσχέδιο είναι μόνο η αρχή του ξηλώματος ενός φαύλου και νεοφιλελεύθερου κράτους, που τόσα χρόνια χτίζατε»

Κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου» τοποθετήθηκε στην ολομέλεια ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, στην ομιλία του, αναφέρθηκε κυρίως στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τα νησιά και που αποτελούν αντιστάθμισμα των ελλιπών νησιωτικών πολιτικών τόσων χρόνων. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για την απαξίωση που έδειχνε τόσο καιρό, αλλά και τώρα, σε ένα νομοσχέδιο που αφορά όλους αυτούς, όπως είπε που δεν είχαν φωνή στα χρόνια του μνημονίου.  (http://youtu.be/EFUnnxnIHx8)

Επίθεση στην Ν.Δ.

Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί την αρχή εφαρμογής του παράλληλου προγράμματος της Κυβέρνησής μας. Είναι προφανές ότι για να καλυφθούν οι πληγές, που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις απαιτούνται περισσότερες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Εντούτοις το νομοσχέδιο αυτό αντιμετώπισε το μένος της Αντιπολίτευσης, ίσως όσο κανένα άλλο. Χάρηκε όταν πάγωσε για έναν μήνα η εισαγωγή του παράλληλου προγράμματος και  μας εγκαλούσε ότι το νομοσχέδιο δεν θα είχε τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών. Σε πόση τελικά υποτέλεια έχει εκπαιδευτεί, η αντιπολίτευση, στην πλάτη μιας κοινωνίας που χειμάζεται; Το παράλληλο πρόγραμμα είναι εδώ, είναι κοστολογημένο και μία ολόκληρη κοινωνία περιμένει αυτές τις ανάσες δικαιοσύνης και κοινωνικής μέριμνας.

Για τα νησιά

«Πάντα πιστεύαμε ότι η στήριξη της νησιωτικότητας δεν αρχίζει, ούτε σταματά στις φορολογικές ελαφρύνσεις. Αυτό το νομοσχέδιο προβλέπει στην πράξη αντισταθμιστικά μέτρα για τη νησιωτικότητα που αν και την είχε ψηφίσει η αντιπολίτευση δεν την υλοποίησε ποτέ. Αυτό το νομοσχέδιο προβλέπει στην πράξη αντισταθμιστικά μέτρα για τη νησιωτικότητα, με στόχευση, όμως, στον νησιώτη και τις υπηρεσίες που απολαμβάνει.

Η ελλιπής υγειονομική κάλυψη νησιών μας είναι η αιτία για πολλές τραγωδίες, αλλά και για μία συνεχή δυσφήμηση στον τόπο μας. Παρακαλούσαμε χρόνια για έναν γιατρό στη Νίσυρο, στο Καστελόριζο, στην Κάσσο. Κάθε φορά βλέπαμε φιέστες εγκαινίων περιφερειακών πολυδύναμων ιατρείων, που όμως παρέμεναν ντουβάρια, γιατί δεν είχαν γιατρούς και δεν είχαν και προσφορά στην τοπική κοινωνία. Η υγεία των νησιών ήταν πεδίο δόξης λαμπρό για κάθε φέρελπι πολιτικάντη του παλιού πολιτικού καθεστώτος.

Για πρώτη φορά σε νομοσχέδιο κυβέρνησης υπάρχει ειδική μέριμνα για τη στελέχωση των δομών υγείας των νησιών με απλά μέτρα, όπως η αυξημένη μοριοδότηση της θητείας τους στα νησιά. Καταργείται η διάταξη με την οποία οι γιατροί, προκειμένου να ξεκινήσουν την ειδίκευσή τους, όφειλαν να έχουν ολοκληρώσει το αγροτικό τους, ρύθμιση που θα εμπλουτίσει το προσωπικό των δομών υγείας. Ενδεικτικό της νησιωτικής πρόνοιας, αλλά και της βούλησής μας για την άμεση κάλυψη των τρεχουσών αναγκών, είναι ότι δίνονται κίνητρα για να στελεχωθούν οι πολλές κενές θέσεις στα ιατρεία άγονων και νησιωτικών περιοχών.

Επιπλέον, θεσμοθετείται αυτό που οι ίδιοι οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες πρότειναν σαν λύση τόσα χρόνια, δηλαδή να αναλαμβάνουν οι ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού να επιδοτούν την κάλυψη των υπαρχουσών κενών θέσεων των ιατρείων της περιφέρειας τους. Ήδη οι περισσότερες περιφέρειες της χώρας με πρώτη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχουν πάρει αποφάσεις επιδότησης των γιατρών στα μικρά νησιά».

«Και επειδή πολύς λόγος γίνεται για τη συγκεκριμένη τροπολογία, θα σας θυμίσω ότι τα χρόνια των παχιών αγελάδων, τη δεκαετία του 2000, τότε που είχαμε λεφτά και είχαμε και τη δυνατότητα να προσλάβουμε στα νοσοκομεία, οι κυβερνήσεις Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ δεν προσελάμβαναν προσωπικό, αλλά με διάφορα τερτίπια, όπως προγραμματικές συμβάσεις με τη «Γαληνός» και άλλες εταιρείες, προσλάμβαναν για οκτώ μήνες προσωπικό και ουσιαστικά οδηγούνταν με έναν έμμεσο τρόπο χρηματοδότησης της λειτουργίας του νοσοκομείου».

Παράλληλο πρόγραμμα η ουσία της Αριστεράς

Η φιλοσοφία αυτού του νομοσχεδίου κρύβει την ουσία της Αριστεράς. Τον άλλο τρόπο, δηλαδή, διοίκησης και την ταξική μας εμμονή- για την οποία μας κατηγορείτε- για όσους τόσον καιρό ήταν στο περιθώριο ενός συστήματος που κόβατε και ράβατε στα μέτρα σας. Το παράλληλο πρόγραμμα είναι αφιερωμένο εξ ολοκλήρου σε όσους δεν έχουν φωνή και σε όσους πίστεψαν ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορεί να φέρει αλλαγές ακόμη και κάτω από το βάρος και τον εκβιασμό της υλοποίησης μίας συμφωνίας. Η αναγνώριση και θεσμοθέτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των παιδιών που δουλεύουν με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, τα δυόμιση εκατομμύρια ανασφάλιστους, ανεξαρτήτου προέλευσης ή εθνικότητας, για τους οποίους εξασφαλίζεται η πλήρης και ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια υγεία, είναι για μας η απόδειξη της κοινωνικής αναγκαιότητας ύπαρξης της Κυβέρνησής μας.

Αυτό το νομοσχέδιο είναι μόνο η αρχή του ξηλώματος ενός φαύλου και νεοφιλελεύθερου κράτους που τόσα χρόνια χτίζατε με ή χωρίς μνημόνια, ενός κράτους που εξυπηρετούσε μόνο τους διαπλεκόμενους και καλλιεργούσε τη διαφθορά.

Παραθέτουμε ολόκληρη την ομιλία

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα συζητάμε για ένα νομοσχέδιο, που αντιμετώπισε το μένος της Αντιπολίτευσης, ίσως όσο κανένα άλλο. Ένα νομοσχέδιο που αποτελεί την αρχή εφαρμογής του παράλληλου προγράμματος της Κυβέρνησής μας. Και λέω την αρχή, γιατί είναι προφανές ότι για να καλυφθούν οι πληγές, που δημιουργήσατε στα χρόνια των μνημονίων αλλά και στα χρόνια του δικομματισμού, απαιτούνται πολύ περισσότερες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Είναι σίγουρο ότι το παράλληλο πρόγραμμά μας θα υλοποιηθεί, όσο και αν φωνάζετε, όσο και αν θέλετε εμμονικά να συνεχίσετε στον δρόμο της νεοφιλελεύθερης αντίληψής σας. Θα το ολοκληρώσουμε μέσα στον χρόνο της συνταγματικής μας θητείας, που –ναι- θα την ολοκληρώσουμε, σε πείσμα της διαπλοκής και της διαφθοράς που σας σιγοντάρει.

Και επειδή ρωτήσατε αν υπάρχει κάτι αναπτυξιακό εδώ σε αυτό το νομοσχέδιο, να σας πω, κύριοι συνάδελφοι, ότι δεν τελείωσε το έργο της Κυβέρνησης. Ο αναπτυξιακός νόμος έρχεται και αυτόν θα κληθείτε να τον ψηφίσετε.

Το νομοσχέδιό μας δεν είναι άθροισμα ρουσφετιών, όπως μας κατηγορείτε και όπως μας κατηγόρησε και ο κατελθών συνάδελφος. Είναι ανάγκες της κοινωνίας, που κακοποιήθηκε στις μέρες σας. Και δεν χρειάζεται πακτωλός χρημάτων να ξοδευτεί σε συμβούλους και σε εργολάβους, όπως ξέρετε πολύ καλά, για να υλοποιηθεί. Χρειάζεται πολιτική βούληση και μάτια ανοιχτά στην κοινωνία.

Χαρήκατε όταν πάγωσε για έναν μήνα η εισαγωγή του παράλληλου προγράμματος στην Ολομέλεια, το καταλαβαίνουμε. Αυτό, όμως, που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι γιατί μας εγκαλούσατε ότι το νομοσχέδιο δεν θα είχε τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών. Σε πόση τελικά υποτέλεια έχετε εκπαιδευτεί στην πλάτη μιας κοινωνίας που χειμάζεται; Το παράλληλο πρόγραμμα είναι εδώ, είναι κοστολογημένο και μία ολόκληρη κοινωνία περιμένει αυτές τις ανάσες δικαιοσύνης και κοινωνικής μέριμνας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πάντα πιστεύαμε ότι η στήριξη της νησιωτικότητας δεν αρχίζει, ούτε σταματά στις φορολογικές ελαφρύνσεις. Αυτό το νομοσχέδιο προβλέπει στην πράξη αντισταθμιστικά μέτρα για τη νησιωτικότητα και είναι το δεύτερο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, μετά από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που προέβλεπε τη δυνατότητα επιστημόνων κληρωτών να υπηρετήσουν σε νησιά, που υλοποιεί τη ρήτρα νησιωτικότητας, που αν και την ψηφίσατε δεν την υλοποιήσατε ποτέ. Αυτό το νομοσχέδιο προβλέπει στην πράξη αντισταθμιστικά μέτρα για τη νησιωτικότητα, όπως είπα, με στόχευση, όμως, στον νησιώτη και τις υπηρεσίες που απολαμβάνει.

Η ελλιπής υγειονομική κάλυψη νησιών μας είναι η αιτία για πολλές τραγωδίες, αλλά και για μία συνεχή δυσφήμηση στον τόπο μας. Παρακαλούσαμε χρόνια για έναν γιατρό στη Νίσυρο, στο Καστελόριζο, στην Κάσσο. Κάθε φορά βλέπαμε φιέστες εγκαινίων περιφερειακών πολυδύναμων ιατρείων, που όμως παρέμεναν ντουβάρια, γιατί δεν είχαν γιατρούς και δεν είχαν και προσφορά στην τοπική κοινωνία. Η υγεία των νησιών ήταν πεδίο δόξης λαμπρό για κάθε φέρελπι πολιτικάντη του παλιού πολιτικού καθεστώτος.

Για πρώτη φορά σε νομοσχέδιο κυβέρνησης υπάρχει ειδική μέριμνα για τη στελέχωση των δομών υγείας των νησιών με απλά μέτρα, όπως η αυξημένη μοριοδότηση της θητείας τους στα νησιά. Καταργείται η διάταξη με την οποία οι γιατροί, προκειμένου να ξεκινήσουν την ειδίκευσή τους, όφειλαν να έχουν ολοκληρώσει το αγροτικό τους, ρύθμιση που θα εμπλουτίσει το προσωπικό των δομών υγείας. Ενδεικτικό της νησιωτικής πρόνοιας, αλλά κα της βούλησής μας για την άμεση κάλυψη των τρεχουσών αναγκών, είναι ότι δίνονται κίνητρα για να στελεχωθούν οι πολλές κενές θέσεις στα ιατρεία άγονων και νησιωτικών περιοχών.

Επιπλέον, θεσμοθετείται αυτό που οι ίδιοι οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες πρότειναν σαν λύση τόσα χρόνια, δηλαδή να αναλαμβάνουν οι ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού να επιδοτούν την κάλυψη των υπαρχουσών κενών θέσεων των ιατρείων της περιφέρειας τους. Ήδη οι περισσότερες περιφέρειες της χώρας με πρώτη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχουν πάρει αποφάσεις επιδότησης των γιατρών στα μικρά νησιά.

Και μια που μιλάμε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πολύς λόγος γίνεται για τη συγκεκριμένη τροπολογία, θα σας θυμίσω ότι τα χρόνια των παχιών αγελάδων, τη δεκαετία του 2000, τότε που είχαμε λεφτά και είχαμε και τη δυνατότητα να προσλάβουμε στα νοσοκομεία, οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ δεν προσελάμβαναν προσωπικό, αλλά με διάφορα τερτίπια, όπως προγραμματικές συμβάσεις με τη «Γαληνός» και άλλες εταιρείες, προσλάμβαναν για οκτώ μήνες προσωπικό και ουσιαστικά οδηγούνταν με έναν έμμεσο τρόπο χρηματοδότησης της λειτουργίας του νοσοκομείου. Εμείς, λοιπόν, δίνουμε τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να βοηθήσουν. Σε όσους δεν θέλουν, δεν πειράζει.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η φιλοσοφία αυτού του νομοσχεδίου κρύβει την ουσία της Αριστεράς. Ο άλλος τρόπος διοίκησης και η ταξική μας εμμονή, όπως μας κατηγορείτε, για όσους τόσον καιρό ήταν στο περιθώριο ενός συστήματος που κόβατε και ράβατε στα μέτρα σας, είναι η βασική αρχή που διέπει αυτό το νομοθέτημα. Το παράλληλο πρόγραμμα είναι αφιερωμένο εξ ολοκλήρου σε όσους δεν έχουν φωνή και σε όσους πίστεψαν ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορεί να φέρει αλλαγές ακόμη και κάτω από το βάρος και τον εκβιασμό της υλοποίησης μίας συμφωνίας. Μιλάω για την αναγνώριση και θεσμοθέτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των παιδιών που δουλεύουν με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

Θυμάστε πώς αντιμετωπίζατε εσείς τα stage; Θυμάστε τις στρατιές ανέργων, που τους βάζατε να δίνουν διαπιστευτήρια στα γραφεία σας για μια δουλειά χωρίς ασφάλιση και επιδόματα;

Τέλος, αυτό το νομοσχέδιο αφορά τα δυόμιση εκατομμύρια ανασφάλιστους, ανεξαρτήτου προέλευσης ή εθνικότητας, για τους οποίους εξασφαλίζεται η πλήρης και ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια υγεία, ανοιχτά νοσοκομεία για όλους, με κοινωνικές πολιτικές από μία κυβέρνηση, η οποία έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο.

Αυτό για μας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι η απόδειξη της κοινωνικής αναγκαιότητας ύπαρξης της Κυβέρνησής μας και του Παράλληλου Προγράμματός μας. Αυτό το νομοσχέδιο είναι μόνο η αρχή του ξηλώματος ενός φαύλου και νεοφιλελεύθερου κράτους που τόσα χρόνια χτίζατε με ή χωρίς μνημόνια, ενός κράτους που εξυπηρετούσε μόνο τους διαπλεκόμενους και καλλιεργούσε τη διαφθορά.

Θα είμαστε εδώ –κι εσείς και εμείς- κατά τη διάρκεια της θητείας αυτής της Κυβέρνησης για να μας βλέπετε να χτίζουμε μαζί με τους πολίτες ένα κράτος πρόνοιας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ευχαριστώ.  

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.