ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ: Κοσμοσυρροή στην Παναγία Τσαμπίκα ψηλή!

Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017. Η Παναγία Τσαμπίκα η ψηλή, γιορτάζει (!)

Άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, ακόμη και μικρά παιδιά, συρρέουν στο εκκλησάκι της Παναγίας της Τσαμπίκας, που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου στον Αρχάγγελο της Ρόδου. Ανεβαίνουν ένα – ένα τα 300 σκαλοπάτια που οδηγούν στην ευλογία της. 

Της Άννας Σαρρή

anasanews@yahoo.gr


Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και η Ρόδος τιμά την Παναγία της. Οχημάτα το ένα πίσω από το άλλο στο δρόμο που οδηγεί στο εκκλησάκι της, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι σχηματίζουν ουρά για να φθάσουν στην εκκλησία. Μόλις τα καταφέρουν, περιμένουν υπομενετικά σε ακόμη μία ουρά για να ανάψουν το κερί της πίστεως και να προσκηνύσουν την ιερή και θαυματουργή εικόνα της.

Η Ιερά Μονή της Παναγίας Τσαμπίκας, βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Ρόδου, κοντά στον Αρχάγγελο. Στην κορυφή ενός λόφου, που υψώνεται πάνω από την παραλία της. Εκεί βρισκόταν ο ναός της θεάς Αρτέμιδος.

Το ιερό και μοναδικό αυτό μοναστήρι, είναι διαστάσεων 17 x 8 μέτρα και καλύπτεται με σταυροθόλια, ενώ στο δάπεδο του ναού υπάρχει χοχλάκι που εικονίζει εκκλησιαστικά σχέδια.

Κρήνην έχουσα των δωρεών σου

την εικόνα σου, η νήσος Ρόδος,

Θεοτόκε Τσαμπίκα,

γεραίρει σε και καυχωμένη ενθέως σοις

θαύμασι τον ασπασμόν του Αγγέλου προσάδοι σοι

Χαίρε κράζουσα, Παρθένε θεοχαρίτωτε,

λαού του χριστωνύμου το διάσωσμα

Απολυτίκιον Παναγίας Τσαμπίκας.

Σύνθεση του Μητροπολίτου Ρόδου κ.κ. Κυρίλλου

Η Παναγία Τσαμπίκα, είναι ένα από τα επιφανέστερα και γνωστότερα προσκυνήματα προς τιμήν της Θεομήτορος στη Δωδεκάνησο. Εδώ ευδόκησε η υπεραγία Θεοτόκος να καταστήσει φανερή τη μητρική πρόνοια και κηδεμονία της με τα αναρίθμητα θαύματα που επιτέλεσε και επιτελεί σ’ όσους καταφεύγουν με πίστη και επικαλούνται την μεσιτεία της προς τον Χριστό.

Η λέξη Τσαμπίκα, σύμφωνα με την άγραφη προφορική παράδοση προέρχεται από τη λέξη τσάμπα, που στην τοπική αρχαγγελίτικη διάλεκτο σημαίνει φωτιά-σπίθα.

Η θαυματουργική εικόνα της Παναγίας Τσαμπίκας, ήλθε τρεις φορές από το βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας Κυκκώτισσας η Ελεούσης της Κύπρου.Όταν οι μοναχοί από την Κύπρο εντόπισαν την εικόνα στη Ρόδο, ήρθαν να την επαναφέρουν πίσω στο μοναστήρι τους· η εικόνα, όμως, επέστρεψε πάλι στο λόφο της στη Ρόδο. Οι Κύπριοι για να πιστοποιήσουν ότι πράγματι ήταν αυτή η εικόνα που έφευγε, την έκαψαν στο πίσω μέρος της, προκειμένου να έχουν κάποιο αποδεικτικό σημάδι. Το κάψιμο διακρίνεται πολύ καθαρά και σήμερα.

Η Παναγία Τσαμπίκα μέχρι σήμερα δείχνει την αγάπη της στα άτεκνα ζευγάρια δίνοντάς τους τη χαρά της μητρότητας και πατρότητας.

Με πληροφορίες από την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου και τη Βικιπαίδεια.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.