Στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο μίλησε σήμερα Τετάρτη ο ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τις τελευταίες εξελίξεις.

Ομιλία Τσίπρα

«Είναι τιμή να μιλώ στο ναό της Δημοκρατίας. Σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και την ΕΕ συνολικά. Είμαι μαζί σας μετά την ισχυρή ετυμηγορία του ελληνικού λαού που μας έδωσε εντολή να ενισχύσουμε τις προσπάθειες μας για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος που καταδίκασαν την ελληνική οικονομία και την κοινωνία σε βαθιά κατάθλιψη. Η Ελλάδα είναι σε πρωτοφανής πίεση με τις τράπεζες κλειστές… Εδώ ακούμε επιχειρήματα, άκουσον δε πάταξον δε.

Η επιλογή του λαού δεν αποτελεί επιλογή ρήξης με την Ευρώπη. Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει τεράστια δυσκολία να επιβιώσει στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε.

Η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά αναλάβαμε πριν πέντε μήνες αλλά τα προγράμματα βρίσκονται σε ισχύ εδώ και πέντε χρόνια. Αναλαμβάνω την ευθύνη για τα όσα συνέβησαν τους πέντε μήνες. Η βασική ευθύνη όμως για τα αδιέξοδα της Ελλάδας δεν αφορά τους πέντε μήνες αλλά τα πέντε χρόνια που δεν οδήγησαν στην έξοδο από την κρίση.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ανεξάρτητα από την κρίση για το ορθόν ή το λάθος των μεταρρυθμιστών προσπαθειών. Ο λαός έκανε μεγάλη προσπάθεια. Αυτή η προσπάθεια εξάντλησε την υπομονή του ελληνικού λαού. Σέβομαι την προσπάθεια άλλων λαών, όμως πουθενά δεν ήταν τόσο σκληρά και τόσης μεγάλης διάρκεια. Η πατρίδα έχει μετατραπεί σε πειραματικό εργαστήρι λιτότητας. Το πείραμα δεν πέτυχε. Τα πέντε χρόνια η ανεργία εκτοξεύτηκε στα ύψη…

Διεκδικούμε μια συμφωνία που θα δίνει σήμα οριστικού διεξόδου. Η πρόταση που καταθέτουμε περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις. Πρώτος στόχος η αντιμετώπιση της ανεργίας.

Δεν υπάρχουν ταμπού δήλωσε σχετικά με το χρέος. Η πρόταση κατατέθηκε στο Eurogroup, σήμερα στέλνουμε αίτημα στον ESM, αναλάβαμε να κάνουμε τις προτάσεις μας συγκεκριμένες. Πιστεύω ότι θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κρίσιμης συγκυρίας.

Οι προτάσεις για την χρηματοδότηση των υποχρεώσεών της δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν τον ευρωπαίο φορολογούμενο. Τα χρήματα που δόθηκαν δεν πήγαν ποτέ στον ελληνικό λαό. Δόθηκαν για να σωθούν οι τράπεζες.

Από τον Αύγουστο του 2014 έχει η Ελλάδα να λάβει δόση ύψους 7,2 δισ. ευρώ. Και δεν ήταν η δική μας κυβέρνηση στην εξουσία. Το πρόγραμμα δεν πρέπει μόνο να είναι ορθό, πρέπει και να μπορεί να εφαρμοστεί. Η Ελλάδα διαπραγματεύτηκε διεκδικώντας τα 7,2 δισ, έχοντας υποχρέωση να πληρώνει δόσεις ύφους 17,5 δισ. ευρώ.

Παρ’ όλα όσα σας ανέφερα δεν είμαι από τους πολιτικούς που ισχυρίζονται ότι για όλα τα δεινά ευθύνονται οι κακοί ξένοι. Εφταιξαν και οι ελληνικές κυβερνήσεις των προηγούμενων ετών.

Καμία από τις μεταρρυθμίσεις δεν βελτίωσε τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Καμία από τις μεταρρυθμίσεις δεν τα έβαλε με το διαβόητο τρίγωνο της διαπλοκής.

Οι προτάσεις μας επικεντρώνονται σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο να αλλάξουν την Ελλάδα. Σήμερα ερχόμαστε να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα στη χώρα μας και όχι την Ευρώπη που βύθισαν την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Η ελληνική κρίση είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτείται ευρωπαϊκή λύση. Ας μην κάνουμε την Ενωμένη Ευρώπη μια διαιρεμένη Ευρώπη.

Καλούμαστε να αποφύγουμε μια ιστορική ρήξη. Ολοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της στιγμή και θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη».

Προηγήθηκε ομιλία του Ντόναλντ Τουσκ και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ομιλία Γιούνκερ

Συμφωνήσαμε επί της αρχής της μετεγκατάστασης 60.000 ατόμων δήλωσε σχετικά με το μεταναστευτικό. Είναι στόχος που πρέπει να τηρήσουμε. Δεν είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Δεν στεκόμαστε στο ύψος μας ούτε οι μεν ούτε οι δε.

Δεδομένης της κρίσης στην Ελλάδα, της ρήξης της αλληλεγγύης σε πολλά επίπεδα, θα πρέπει είτε συμφωνούμε είτε όχι θα πρέπει να την εφαρμόσουμε. Πρέπει να εμβαθύνουμε την ΟΝΕ να την καταστήσουμε πιο δυνατή.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.