ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 2

Οργή και θλίψη έχει προκληθεί στους πιστούς που κατά δεκάδες προσέρχονται ευλαβικά να προσκυνήσουν στην εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη, που βρίσκεται στο Νιοχώρι Ρόδου, η φαινομενική επιδίωξη αποκαθήλωσης του πλάτανου που κοσμεί την αυλή του. Δεκάδες πιστοί έχουν εκφράσει την οργή τους και την αντίθεσή τους, αναφορικά με την πιθανή αποκαθήλωση του δέντρου, αφού είναι συνδεδεμένο θρησκευτικά και πνευματικά με την εκκλησία και τον Ταξιάρχη.

Οι ιθύνοντες της εκκλησίας, φέρονται να έχουν προχωρήσει σε μία σειρά εργασιών προκειμένου να αποκαταστήσουν τις πλάκες στην αυλή του Ιερού Ναού και πιθανώς ορθώς, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αφαιρεθεί ένα δέντρο, ο πλάτανος του Ταξιάρχη, που έχει ιστορική και ιερή διαδρομή, συνυφασμένη με την εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Το ζήτημα, για κάποιους μπορεί να μην ακούγεται ιδιαίτερα κρίσιμο, αλλά για τους εκατοντάδες πιστούς είναι.

ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΜάλιστα, για το θέμα, έχει τοποθετηθεί και γραπτώς ο αρχιτέκτονας Αγαπητός Ξάνθης, που δια μέσου άρθρου του στην εφημερίδα «Ροδιακή», επισημαίνει – μεταξύ άλλων – τα κάτωθι:

«Δεν ξέρω εάν ένα δένδρο έχει ψυχή, αλλά πάντως έχει αρχοντιά, παρουσία, τη δική του εγγενή αξία. Τι είναι εγγενής αξία: Είναι η αξία ενός πράγματος, η οποία δεν συνεισφέρει στην αξία κάποιου άλλου πράγματος.

(…) Μέσα σε αυτές τις λίγες γραμμές εξυφαίνεται η δυστυχία της πιθανής αποκαθήλωσης του πλάτανου της αυλής της εκκλησίας του Αρχάγγελου Μιχαήλ, του Πανορμίτη, στο Νιοχώρι της Ρόδου.

Το μικρό εκκλησάκι που αποτελεί το «πνευματικό λιμάνι» χιλιάδων πιστών που με ευλάβεια ανάβουν καθημερινά το κεράκι τους δηλώνοντας την πίστη στο Ανώτερο, διακοσμείται από ένα ζωντανό δένδρο που είναι συνδεδεμένο με το ευλαβικό χώρο.

Η προτεινόμενη (πιθανή) ολοκληρωτική πλακόστρωση του αύλιου χώρου θα σημάνει και το τέλος του ιστορικού πλάτανου με το περιμετρικό κυκλικό πεζούλι-καθιστικό. Δεν μπορώ να αντικρούσω τις όποιες αιτιολογίες των ειδικών για στατική προσβολή του όμορου ναού, όμως μπορώ να τονίσω την αισθητική που προδιαγράφει το δένδρο στην γραφικότητα του χώρου. Το πράσινο στην υπηρεσία του σεβασμού της εκκλησίας και της θρησκευτικής  ευλάβειας.

(…) Δεν χρειάζεται να σημειωθεί άλλο η διαφωνία στο πιθανό εγχείρημα της αφαίρεσης του πλάτανου από τον αύλιο χώρο του «μικρού Πανορμίτη».

ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 1

ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 3

ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 2

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.