O συγγραφέας και σκηνοθέτης Εμμανουήλ Γ. Μαύρος, μιλάει στην ηλεκτρονική εφημερίδα της Δωδεκανήσου, Black Monday.gr, για το νέο του βιβλίο «Ο Υιός του Νείλου».

Ένα ταξίδι στη μαγευτική Αίγυπτο από τις μικρές πόλεις που βρίσκονται στην έρημο Σαχάρα, μέχρι το Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, μπλέκοντας αιρέσεις και θρησκευτικές ομάδες με πολιτικό παρασκήνιο, αναπτύσσονται στο μυθιστόρημα «Ο Υιός του Νείλου» το οποίο αποτελεί την πρώτη σας συγγραφική δουλειά. Γιατί όμως Υιός του Νείλου;

Γιατί περικλείει την πνευματικότητα που πηγάζει από τον Όσιρι, θεό του πνεύματος και της βλάστησης, ένας θεός που πεθαίνει και αναγεννάτε αδιάκοπα μέσα από τα νερά του Νείλου. Ο τίτλος λοιπόν του βιβλίου υποδηλώνει την ανάγκη του ανθρώπου να γνωρίσει μια πνευματική οντότητα που θα τον αναγεννήσει και θα τον λυτρώσει.

Καταλαβαίνω λοιπόν πως βρεθήκατε κοντά στις όχθες του ποταμού Νείλου για να γράψετε;

ΜΑΥΡΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣΌχι ακριβώς. Βρέθηκα στην Αίγυπτο αργότερα για την έρευνά μου. Ως έργο, ένα μεγάλο μέρος του σχεδιάστηκε στην Αθήνα λίγο πριν φύγω για επαγγελματικούς λόγους στην Ιορδανία. Την περίοδο εκείνη διάβαζα πολλά αγγλόφωνα έντυπα κυρίως της Ιορδανίας για να ενημερωθώ για την κοινωνική ζωή των αράβων, την πολιτική, να κατανοήσω γενικότερα τον τρόπο ζωής των αράβων. Πολλά πράγματα άλλαξαν όταν έφτασα στο Αμμάν της Ιορδανίας, μετέπειτα στην Αίγυπτο και τις γύρω χώρες της Μέσης Ανατολής. Εκεί γράφτηκε και ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος του.

Και πως προέκυψε ως ιδέα;

Προέκυψε από μια είδηση που διάβασα σε μονόστηλο στην αγγλόφωνη εφημερίδα «Jordan Today»  (δυστυχώς πολλές φορές τα σοβαρά θέματα γίνονται μονόστηλο και τα ανούσια δισέλιδο – ό,τι ισχύει στο δυτικό κόσμο ισχύει και στο Ισλάμ) για μια αιρετική ομάδα του Ισλάμ που σκόρπισε το θάνατο σε αντιφρονούντες. Το επεισόδιο έλαβε χώρα στο Ιράκ το 2012, όταν η ομάδα Μπουχάρη μέσα σε μια νύχτα εκτέλεσε και σκότωσε 50 ανθρώπους σε ένα τζαμί, με την αιτιολογία πως, ενώ το Ισλάμ δέχεται τη Μαρία ως μητέρα του Χριστού, εκείνοι το αρνιόντουσαν, φωνασκώντας πως «ο θεός είναι ένας, μοναδικός και μεγάλος» τη στιγμή που αφαιρούσαν αθώες ψυχές. Το άρθρο αυτό αποτέλεσε τροφή για σκέψη σχετικά με τον ανθρώπινο ψυχικό κόσμο, την παιδεία και το ρόλο της πολιτικής και ιερατικής εξουσίας.

Πως γίνονται πλοκή ο ανθρώπινος ψυχικός κόσμος, η παιδεία, η πολιτική και η ιερατική εξουσία;

Ο ΥΙΟΣ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥΜε πολύ υπομονή, επιμονή και μελέτη. «Ο Υιός του Νείλου» περιγράφει μια ιστορία που ξεκινά στην Αίγυπτο όπου η ηρωίδα αρχαιολόγος εκδιωγμένη από την Ελληνική οικονομική κρίση βρίσκεται ως καθηγήτρια στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου. Ένας περίεργος επισκέπτης της φανερώνει έναν πάπυρο για μελέτη και μετάφραση ηλικίας 3500 ετών, που αποκαλύπτει την ύπαρξη του Ενός και Μοναδικού Υιού. Από εκεί ξεκινούν όλα. Η έρευνα της, την φέρνει στην ανακάλυψη του άψυχου σώματος μιας νεαρής κοπέλας και η ίδια βρίσκεται μπλεγμένη σε ένα αδηφάγο πόλεμο μεταξύ διαφόρων θρησκευτικών δογμάτων και αιρέσεων, σε μια υπόθεση ζωής και θανάτου. Εγκλωβισμένη σε έναν ατέλειωτο λαβύρινθο πληροφοριών, η αρχαιολόγος μας ψάχνει μια από τις δυο εξόδους που θα την οδηγήσουν στην επίλυση του μυστηρίου της αινιγματικής φιγούρας του Υιού του Νείλου, ξεσκεπάζοντας μια τεράστια απάτη στημένη πάνω σε ένα καλά στημένο θρησκευτικό μηχανισμό που με την πολιτική κάλυψη, διακινεί όπλα, ναρκωτικά και πορνεία.

Γιατί Ελληνίδα η ηρωίδα;

Η φύση της γυναίκας είναι τέτοια που αποζητά τις υπερβάσεις. Μια πρώτη υπέρβαση της ηρωίδας μας ήταν να φτάσει στη Αίγυπτο, μια χώρα αυστηρά ισλαμική. Η δεύτερη υπέρβασή της ήταν να εναντιωθεί στο παράλογο και στο άδικο για να αποκαλύψει μόνο αλήθειες. Τέτοιες υπερβάσεις μόνο Ελληνίδες μπορούν να τις κάνουν, οι οποίες όταν έχουν σωστή παιδεία, μπορούν να ισορροπήσουν πνευματικά μεταξύ στη θεϊκότητα και στην πραγματικότητα.

Ποιο μήνυμα θα στέλνατε στις Ροδίτισσες και στους Ροδίτες;

Αρχικά να ομορφαίνουν με την παρουσία τους το πεντάμορφο νησί τους. Να διαβάσουν και είμαι σίγουρος πως θα ταξιδέψουν με τον «Υιό του Νείλου», ελπίζοντας πως θα είμαι σύντομα κοντά τους, για να μοιραστούμε θέσεις και απόψεις μέσα από μια γόνιμη συζήτηση από τα μηνύματα που πηγάζουν από το βιβλίο.

Το μυθιστόρημα του Εμμανουήλ Γ. Μαύρου, «Ο Υιός του Νείλου», κυκλοφορεί από την ΑΝΕΜΟΣ Εκδοτική.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.