Στην εκπομπή της ΕΡΤ1 το «Αλάτι της Γης» θα εμφανιστεί αυτή την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου στη 13:00, ο Καρπάθιος μουσικός και χοροδιδάσκαλος του Παγκαρπαθιακού Συλλόγου Ρόδου με το λαούτο του Γιάννης Λεντάκης!!! Ο τίτλος της εκπομπής είναι «Η άλλη Ρόδος».

Συγκεκριμένα, στην επίσημη ενημέρωση, αναφέρονται τα κάτωθι:

«Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 13:00-15:00, ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» μας ταξιδεύουν στο μεγαλύτερο από τα Δωδεκάνησα, στη Ρόδο.

Νησί του Ήλιου και των Ιπποτών, προικισμένη με σπάνιες φυσικές ομορφιές, με ιστορία μακραίωνη και πλούσια παράδοση, η Ρόδος γνώρισε από νωρίς την εισβολή του μαζικού τουρισμού, με τις θετικές αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις. Όμως, παρά την τυποποίηση και τις αλλοιώσεις που φέρνει η τουριστική εισβολή, στην ενδοχώρα επιβιώνει μια «άλλη» Ρόδος που «αντιστέκεται κι επιμένει».

Στα τοπικά γλέντια και στα πανηγύρια, στη λαϊκή τέχνη, στα έθιμα και τις παραδόσεις, στη ντοπιολαλιά που διακρίνεται για την ιδιαίτερη μουσικότητα (κατάλοιπο της αρχαίας ελληνικής γλώσσας).

Αυτή την «άλλη» Ρόδο, πίσω από τη βιτρίνα, θα αναζητήσουμε στη σημερινή μας εκπομπή. Οδηγοί μας δυο εξαιρετικοί εκπρόσωποι της μουσικής παράδοσης του νησιού: ο λυράρης και τραγουδιστής Γιάννης Κλαδάκης και η τραγουδίστρια Χριστίνα Κόζα. Θα τους συναντήσουμε, μαζί μια μεγάλη μουσική και χορευτική παρέα, σε δύο από τα ομορφότερα χωριά της Ρόδου, στο Ασκληπειό και στον Αρχάγγελο.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γιάννης Λεντάκης (λαούτο), Γιώργος Χατζημανώλης (βιολί), Φώτης Ελιάμος (σαντούρι) και Γιώργος Παπουράς (λαούτο)

Χορεύουν μέλη από τον «Μορφωτικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Ασκληπιείου» (πρόεδρος: Μαρία Νικ. Παπαβασιλείου, δάσκαλος χορού: Βασίλης Ορφανός), από το Λύκειο των Ελληνίδων Ρόδου «Εργάνη Αθηνά» (πρόεδρος: Χρυσούλα Παρασκευά, καλ. διευθυντής: Χρήστος Θεολόγος, δάσκαλος χορού: Στέφανος Κυριαζάκος) και από τον Σύλλογο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Αφάντου «Παναγιά Καθολική» (πρόεδρος: Σταμάτης Παπανικολάου, δάσκαλος χορού: Θόδωρος Ανδρουλάκης).

Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαϊτης

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.