Η κυβέρνηση ψάχνει πρωτοβουλίες αντίβαρο στα σκληρά μέτρα – Οι 4 κινήσεις διαφυγής από την πραγματικότητα

Σχέδιο επικοινωνιακής και πολιτικής διαχείρισης του «αριστερού» μνημονίου, που συμφώνησε και εφαρμόζει ήδη, με βροχή φόρων και ιδιωτικοποιήσεων, ξετυλίγει η κυβέρνηση με σειρά πρωτοβουλιών, που τις θέλει ως «αντίβαρο» στα σκληρά μέτρα.

Η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου και του ίδιου του πρωθυπουργού περιλαμβάνει τέσσερις κινήσεις σε πρώτη φάση: Αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, με αιχμή τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο, στροφή στην καθημερινότητα των πολιτών, προβολή του νέου αφηγήματος με συγκεκριμένες δράσεις, όπως η έκδοση ειδικού διαφημιστικού φυλλαδίου με τις «επιτυχίες» της κυβέρνησης και τέλος άνοιγμα σε πρώην πλέον «ταξικούς εχθρούς», όπως συνέβη χθες βράδυ με την επαινετική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για τους εφοπλιστές.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κερδίσει χρόνο, ώστε με την τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ένταξη της καταβολής των δόσεων, να εμπεδωθεί ένα αίσθημα σταθερότητας και ασφάλειας στην οικονομία, που θα επιτρέψει την επανεκκίνησή της και την επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς το συντομότερο.

Το Μαξίμου θέλει να περιορίσει έτσι τις κοινωνικές αντιδράσεις και να συγκεντρώσει νέες δυνάμεις για την επόμενη ημέρα. Η πολιτική και επικοινωνιακή στρατηγική του έχει έντονα τα στοιχεία της ιδεολογικής αναδίπλωσης και της νέας αντίληψης για το ρόλο των κοινωνικών συμμαχιών. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στον εφοπλιστικό κόσμο κατά την στην τελετή έναρξης της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης «Ποσειδώνια 2016». Ο πρωθυπουργός τόνισε τη συνεισφορά της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που πέρασε ο ναυτιλιακός κλάδος από την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και τόνισε ότι «η ελληνική ναυτιλία με σχέδιο και όραμα πέτυχε να θωρακιστεί, να προσαρμοστεί έγκαιρα και να αφομοιώσει τις δίνες μιας πρωτόγνωρης κρίσης». Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους εκπροσώπους του ναυτιλιακού κλάδου «να επανεκκινήσουμε έναν μόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο που θα συμβάλει στην ενίσχυση της θέσης της ελληνόκτητης ναυτιλίας στην οικονομική ανάπτυξη, στην δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την τοποθέτηση της χώρας στο επίκεντρο της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας». Είπε ότι το μοντέλο με το οποίο αναπτύσσεται η ελληνική ναυτιλία μπορεί να αποτελέσει θετικό παράδειγμα στην εκπόνηση του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος. Τόνισε ότι οι συντελεστές τις ναυτιλίας πέτυχαν την κυριαρχία σε παγκόσμιο επίπεδο και επισήμανε ότι ο ελληνόκτητος στόλος κατατάσσεται στις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως σε αριθμό πλοίων ενώ σε επίπεδο χωρητικότητας και ηλικίας διαχρονικά φλερτάρει με την κορυφή.

Φυλλάδιο και καθημερινότητα

Στο μεταξύ εντύπωση έχει κάνει το φυλλάδιο που κυκλοφόρησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο «Γυρίζουμε σελίδα». Το φυλλάδιο προορίζεται για διανομή σε πολίτες, μέλη και φίλους τους κόμματος και αναδεικνύει το τρίπτυχο «Δίκαιη Ανάπτυξη – Κοινωνική Αλληλεγγύη – Ισχυρή Δημοκρατία».

Παράλληλα το Μαξίμου σχεδιάζει περιοδείες, εξορμήσεις και επισκέψεις του Αλέξη Τσίπρα σε χώρους που σηματοδοτούν την κοινωνική ευαισθησία και το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Στελέχη μιλούν ακόμη και για «πορεία στο λαό» από τον κ. Τσίπρα μέσα στο καλοκαίρι.

Συνταγματική αναθεώρηση

Όλα αυτά θα έχουν «ομπρέλα» πάντως την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τις μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Σε σύσκεψη στο Μαξίμου τη Δευτέρα αποφασίστηκε να διεξαχθεί ένας ευρύς διάλογος, μέσα από τον οποίο η αρμόδια επιτροπή που συγκρότησε η κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Γιώργο Κατρούγκαλο, να παρουσιάσει τις προτάσεις της στις 24 Ιουλίου – ημέρα με συμβολική σημασία – την πρόταση για το νέο σύνταγμα της χώρας.
Διαβάστε το θέμα εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.