Με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις της Αναπληρώτριας Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κας Χριστοδουλουπούλου σε κεντρικά ΜΜΕ, που ουσιαστικά μεταθέτει την λύση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης στις τοπικές κοινωνίες (τις οποίες σημειωτέον δεν έχει αφουγκραστεί) ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κος Χ. Κόκκινος έκανε σήμερα Τρίτη 14/4/2015 τις παρακάτω δηλώσεις στα ΜΜΕ Ρόδου:

‘’ Είχα επισημάνει με δηλώσεις μου την προηγούμενη Τρίτη 7/4/2015 την ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση και την Ευρωπαική Ένωση για το ραγδαία αυξανόμενο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στα νησιά μας και είχα επισημάνει ότι πρέπει να θέσουμε το θέμα προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιου Ν. Αιγαίου καθώς και να απευθυνθούμε στον Έλληνα αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ για την Μετανάστευση και τις Εσωτερικές Υποθέσεις, κο Δ. Αβραμόπουλο, ώστε να ζητήσουμε την στήριξη του.

Είναι υποκριτικό- και συγχρόνως πολιτικό ατόπημα- να μετατίθενται οι ευθύνες της Πολιτείας ( σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις της κας Χριστοδουλουπούλου) για επίλυση του προβλήματος στις τοπικές κοινωνίες!

Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης είναι πρωτίστως ευρωπαικό, και φυσικά εθνικό, αφού τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαικής Ένωσης . Η μεσογειακή λεκάνη χρειάζεται τόσο την ενίσχυση από τις δυνάμεις της FRONTEX όσο και την ενίσχυση των εθνικών λιμενικών και ενόπλων δυνάμεων μας.

Μπαίνουμε στην τουριστική περίοδο και τα νησιά μας δεν αντέχουν άλλα ‘’χτυπήματα’’. Οι τοπικές μας κοινωνίες έχουν δείξει μέχρι σήμερα στοργή και στήριξη στους χιλιάδες μετανάστες που παράνομα φθάνουν στον τόπο μας. Συγχρόνως έχουν δείξει και υπομονή, η οποία εξαντλείται , και περιμένουν από την οργανωμένη Πολιτεία να δώσει λύσεις.

Η επιλογή χώρων δημιουργίας κέντρων υποδοχής λαθρομεταναστών που προτάσσει η κυβέρνηση , χωρίς την σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, δεν εγγυάται την επιτυχία και την αποτελεσματικότητα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Επίσης η φράση της κας Χριστοδουλουπούλου ότι ‘’ πρέπει να μάθουν να ζούν με αυτό το πρόβλημα’’, δεν έχει απήχηση καθώς η ελληνική κοινωνία ταλανίζεται ήδη από τα πολλά προβλήματα της οικονομικής κρίσης, και φυσικά το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης επιδεινώνει την κατάσταση.

Παρ όλα αυτά, η παρουσία της κας Χριστοδουλουπούλου στην Κώ καθώς και το ενδιαφέρον του κου Αβραμόπουλου, Επίτροπου για την Μετανάστευση και τις Εσωτερικές Υποθέσεις στην ΕΕ,, όσον αφορά τα γεγονότα στα νησιά μας με τα κύματα των λαθρομεταναστών τις τελευταίες ημέρες, δίνουν ελπίδα για να αναληφθούν ουσιαστικές πρωτοβουλίες όπως η χρηματοδότηση για την ενίσχυση της φύλαξης των νησιών μας και των δομών της Αυτοδιοίκησης.

Ας μην μετατραπεί η ελπίδα σε απογοήτευση. Απαιτούνται αποτελεσματικές ενέργειες τώρα ! ‘’

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.