Συμφωνία τώρα, με σεβασμό στην νησιωτικότητα

Συνάντηση εργασίας είχαν σήμερα, Τρίτη,  ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Νζίκος  Μπόνης.

Η συνάντηση κρίθηκε επιβεβλημένη, προκειμένου να συζητηθούν θέματα που απασχολούν την τοπική αγορά, η οποία, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, βρίσκεται σε πλήρη άπνοια και ακινησία, λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η πολιτική κατάσταση, αλλά κυρίως λόγω της έλλειψης ρευστότητας.

Τα παραπάνω, σε συνάρτηση με τα προβλήματα που τα τελευταία χρόνια έχουν σφίξει την θηλιά γύρω από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως οι ασφαλιστικές εισφορές και τα επιτόκια δανεισμού, οδηγούν σε οικονομική ασφυξία ακόμα και τις τελευταίες εναπομείνασες επιχειρήσεις, που κατάφεραν μέχρι τώρα να επιβιώσουν από την πολυετή ύφεση.

Οι κ.κ. Πάππου και Μπόνης συμφώνησαν ότι η χώρα πρέπει να οδηγηθεί το συντομότερο δυνατόν σε συμφωνία με τους δανειστές, για να ξεκινήσει η τόνωση της ρευστότητας και να σωθεί ό,τι είναι δυνατόν να σωθεί.

Στην συζήτηση τέθηκε και το ζήτημα της νησιωτικότητας, διότι, όπως επισημάνθηκε και από τους δύο,  η αγορά “ζητά” την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους μας, με σεβασμό στη νησιωτικότητα!

Η αναφορά στην νησιωτικότητα έγινε με αφορμή την επιμονή των δανειστών να θέτουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τους μειωμένους συντελεστές στα νησιά του Αιγαίου. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός έχουν δεσμευτεί ότι δεν θα αλλάξει το καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά, έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων, μέσω εναλλακτικών προτάσεων.

Τόσο ο κ. Πάππου όσο και ο κ. Μπόνης συμφώνησαν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και ότι η εναλλακτική λύση που θα κατατεθεί από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν την νησιωτικότητα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι επ’ ουδενί δεν θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που παραβλέπουν την συνταγματικά κατοχυρωμένη νησιωτικότητα και δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα, αλλά και με τις ανταγωνίστριες χώρες, όσον αφορά τον τουρισμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.