ΑΓΙΟΣ ΜΥΡΩΝ 7Στο δρόμο που οδηγεί στο μικρό και γραφικό χωριό του Ηρακλείου της Κρήτης, Κάτω Ασίτες, μπορεί να συναντήσει κανείς νωρίτερα, κοντά στις Μοίρες, στην περιοχή του Αγίου Μύρωνος, το εκκλησάκι του Αγίου Μύρων, Επισκόπου της Κρήτης. Εκεί όπου μέσα από μία σπηλιά αναβλύζει αγίασμα. Ακριβώς δίπλα τρεις κουτάλες, μία μικρότερη σε μάκρος, μία μεσαία και μία μεγαλύτερα. Ανάλογα με την πίστη του καθενός, χρησιμοποιείται και η αντίστοιχη κουτάλα για να «κερδίσει» ο πιστός τον αγιασμό του Αγίου.

ΑΓΙΟΣ ΜΥΡΩΝ 4Ο Άγιος Μύρωνας, επίσκοπος της Κρήτης, ήταν θαυματουργός και διακρίθηκε για την φιλευσπλαχνία του και την πίστη του στο Θεό, γι’ αυτό και γιορτάζεται στις 8 Αυγούστου στην Κρήτη, σε ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια που γίνονται στο νησί. Γενέτειρά του η Ραύκος, που μετέπειτα ονομάστηκε Άγιος Μύρωνας. Οικογενειάρχης, προστάτης των αδυνάτων, γεωργός στο επάγγελμα ο Άγιος Μύρωνας, ακόμη και όταν κλέφτες εντοπίστηκαν στο χωράφι του, εκείνος τους άφησε να φύγουν, τους προστάτευσε και τους έδωσε αυτά που πήγαν να κλέψουν, εξηγώντας τους όμως, ότι θα έπρεπε να μην πράξουν ποτέ ξανά μία τέτοια πράξη.

Με τον χαμό της συζύγου του, ο Άγιος Μύρωνας, κήρυξε το Ευαγγέλιο και αφιερώθηκε στο Θεό. Ένα από τα θαύματά του, που μέχρι και σήμερα μπορεί κάποιος να δει, είναι ο αγιασμός που αναβλύζει από τη σπηλιά που είναι κρυμμένη στην εκκλησία του Αγίου Μύρωνα στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ο ίδιος, έφυγε από τη ζωή, ενώ είχε συμπληρώσει τα 100 έτη, με τους Κρήτες να ενταφιάζουν το λείψανό του και τους πιστούς μέχρι και σήμερα να το προσκυνούν.IMG_1682

ΑΓΙΟΣ ΜΥΡΩΝ 5 ΑΓΙΟΣ ΜΥΡΩΝ 3 ΑΓΙΟΣ ΜΥΡΩΝ 2 ΑΓΙΟΣ ΜΥΡΩΝ 1

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.