Με τον πρωθυπουργό να κατηγορεί την Αριστερή Πλατφόρμα ότι έριξε την πρώτη Αριστερή κυβέρνηση άνοιξε ο ασκός του Αιόλου – Βέλη Μεϊμαράκη προς τον πρωθυπουργό: «Ψευταράκος, πονηρούλης και τακτικιστής» – «Δραπέτη της ευθύνης», τον χαρακτήρισε η Γεννηματά

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ

Χάος στο πολιτικό σκηνικό και γενικευμένο πόλεμο της κυβέρνησης εναντίον όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και όλων των κομμάτων εναντίον της κυβέρνησης αλλά και μεταξύ τους προκάλεσε η προκήρυξη των εκλογών από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Την αρχή έκανε ο πρωθυπουργός ο οποίος στο διάγγελμά του και στο πλαίσιο της προεκλογικής του τακτικής έστρεψε τα πυρά του τόσο κατά των κομμάτων παλαιού πολιτικού συστήματος όπως το χαρακτήρισε όσο και εναντίον της εσωκομματικής του αντιπολίτευσης.

Ζήτησε από τον λαό να κρίνει το παλιό πολιτικό σύστημα που το συνέδεσε με τα κέντρα της διαπλοκής και το κατηγόρησε ότι όλο το διάστημα της δύσκολης διαπραγμάτευσης «μας καλούσαν και μας πίεζαν, συντονισμένοι με τα πιο σκληρά κέντρα των δανειστών, να υπογράψουμε οτιδήποτε μας έβαζαν μπροστά μας. Συκοφαντώντας μάλιστα την αντίστασή μας ως δήθεν κωλυσιεργία». Όσο για την εσωκομματική αντιπολίτευση της Αριστερής Πλατφόρμας ουσιαστικά τους κατηγόρησε ότι έριξαν την πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς: «…επικαλούμενοι ιδεολογική συνέπεια, εισηγούμενοι την άποψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται δανεισμό, δηλαδή μνημόνιο, αλλά με δραχμή, διέπραξαν την ακραία ασυνέπεια να μετατρέψουν σε κοινοβουλευτική μειοψηφία την πλειοψηφία που ο λαός μας έδωσε στην πρώτη στο τόπο, κυβέρνηση της Αριστεράς».

«Ψευταράκος, πονηρούλης και τακτικιστής ο πρωθυπουργός»

Άμεση ήταν η απάντηση του προέδρου της ΝΔ κ. Βαγγέλη Μειμαράκη ο οποίος δεν περιορίστηκε σε απλή δήλωση αλλά παραχώρησε συνέντευξη Τύπου επιστρέφοντας στο πολλαπλάσιο τα πυρά και δείχνοντας την απόφασή του σε αυτή την σύντομη προεκλογική περίοδο να πάει σε σκληρή αναμέτρηση με την κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων ο κ. Μειμαράκης ανέφερε ότι “τις μάχες τις κερδίζουν οι πραγματικοί ηγέτες και όχι «οι πελαγωμένοι ηγέτες…κανείς δεν μπορεί να καταλάβει για ποιο λόγο παραιτήθηκε ο κ. Τσίπρας. Από το διάγγελμα προκύπτει ότι παραιτείται για έναν λόγο που θα μπορούσε να είχε λύσει στο συνέδριο”. Ακολούθως κατηγόρησε τον πρωθυπουργό: “Ο κ. Τσίπρας κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό, τους συντρόφους του και τους Ευρωπαίους…Είναι λίγο ψευτράκος, λίγο πονηρούλης, τακτικιστής”. Ο πρόεδρος της ΝΔ όμως έδειξε ότι δεν θα αφήσει τον πρωθυπουργό να βάλλει τους όρους του παιχνιδιού στην προεκλογική αντιπαράθεση. Έτσι παρέλαβε μεν τηλεφωνικά την διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησε όμως και να συναντηθεί με τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο σήμερα στις 10.00 το πρωί “στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής” όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση. “Η ΝΔ απαιτεί να υπάρξει η συνταγματική διαδικασία” είχε δηλώσει νωρίτερα ο κ. Μειμαράκης ενώ πρόσθεσε ότι κ υπάρχει και έλλειμμα δημοκρατίας τους τελευταίους μήνες”.

Η κυβέρνηση απάντησε στον πρόεδρο της ΝΔ με διαρροή κύκλων: “Ο κ. Μεϊμαράκης δεν μπορεί να κρύψει την αγωνία του μπροστά στην κάλπη. Καλοδεχούμενη η παράσταση που έδωσε. Την άποψη του ελληνικού λαού θα υποχρεωθούν, για άλλη μια φορά, να την σεβαστούν και ο κ. Μεϊμαράκης και το παλιό πολιτικό σύστημα». Ο κ. Μεϊμαράκης όμως έδωσε το στίγμα του αμέσως μετά την επίσημη διαρροή των προθέσεων του κ. Τσίπρα για εκλογές με την άρνησή του να βγει στο τηλέφωνο στον πρωθυπουργό που τον αναζητούσε για να τον ενημερώσει.

Σκληρή ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σταύρου Θεοδωράκη ο οποίος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ακολουθεί παλαιοκομματικές τακτικές: “Εξι μήνες το κράτος αποσυντίθεται και τα υπουργεία ‘ανακαταλήφθηκαν’ από τους κολλητούς, τους συγγενείς, τους κομματικούς. Τα ίδια που έκαναν και τα παλιά κόμματα εξουσίας. Στην παιδεία η προσπάθεια των παιδιών να ξεχωρίσουν θεωρήθηκε ρετσινιά…Η πολιτική των ανοιχτών συνόρων και των ανοιχτών φυλακών που εφάρμοσαν οι υπουργοί του Αλέξη Τσίπρα οδηγούν σε ανασφάλεια και απόγνωση τα νησιά μας αλλά και τις συνοικίες των πόλεων..Η κυβερνητική αυτή παρέα δεν θέλει να δουλέψει και δεν ενδιαφέρεται να λύσει προβλήματα. Θέλει μόνο να ‘συναλλάσσεται’ και να κερδίζει χρόνο”.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κυρία Φώφη Γεννηματά από την πλευρά της αφού χαρακτήρισε τον κ. Αλέξη Τσίπρα δραπέτη της ευθύνης προανήγγειλε διμέτωπη επίθεση προς τα αριστερά και τα δεξιά της: “Εμείς θα δώσουμε δυναμικό παρών στις εκλογές. Το ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ, με νέο ύφος, νέο λόγο, νέες προτάσεις, νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτιά του, θα συγκρουστεί με τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και με όλες τις εκδοχές του αριστερού λαϊκισμού”.

Το ΚΚΕ δεν ξέφυγε από την πάγια τακτική του “μόνο εναντίον όλων”. Ο γενικός του γραμματεάς κ. Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε: “Το ΚΚΕ αισθάνεται δικαιωμένο, δεν παίρνει μέρος στις διάφορες απόπειρες διαμόρφωσης αντιλαϊκών κυβερνήσεων διαχείρισης, όπως κι αν αυτές ονομασθούν, “ειδικού σκοπού”, “αριστερές”, “σωτηρίας”, που οδηγούν συνέχεια το λαό στη χρεοκοπία, όπως έδειξε η πείρα των τελευταίων 5 χρόνων της κρίσης, με τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αλλά και το τελευταίο 6μηνο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ”.

Εξ οικείων τα πιο «σκληρά» βέλη

Την πιο σκληρή δήλωση όμως έκανε ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας που τυπικά ακόμη είναι στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνοντας έτσι ότι η προεκλογική περίοδος θα είναι ένας σκληρός εμφύλιος. Στην κατηγορία που του απέδωσε ο πρωθυπουργός για επιμονή στην ιδεολογική καθαρότητα που έριξε τη πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς στην χώρα ο κ. Λαφαζάνης απάντησε με προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα: «Ο Αλέξης Τσίπρας με το διάγγελμα του εμφάνισε ένα άλλο μνημονιακό πρόσωπο σε πλήρη και ριζική αντίθεση με τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις και τους αγώνες του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη και κύρια υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα ήταν η τήρηση, μαζί με τα παλιά μνημόνια και του νέου τρίτου μνημονίου της σκληρής λιτότητας και της σκληρής υποτέλειας της χώρας, το οποίο ο ίδιος συμφώνησε ερήμην του λαού και ερήμην του ΣΥΡΙΖΑ, των μελών και των στελεχών του. Οι εκλογές εξπρές που αποφάσισε ο Αλέξης Τσίπρας γίνονται για να βάλει ταφόπετρα στο περήφανο ‘όχι’ του δημοψηφίσματος. Για να βάλει ταφόπετρα στους αντιμνημονιακούς αγώνες και τις αντιμνημονιακές προσδοκίες του λαού.Οι εκλογές εξπρές γίνονται Αυγουστιάτικα όχι μόνο για να πεταχτούν στα σκουπίδια οι αντιμνημονιακές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για να ζητηθεί από τον ελληνικό λαό να βάλει θηλιά στο λαιμό του και να εγκρίνει ένα νέο μνημόνιο, ψηφίζοντας τις εξαγγελίες Τσίπρα ή τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ ή το ΠΟΤΑΜΙ που συνιστούν τα κόμματα της νέας μνημονιακής συναίνεσης”. Προς το παρόν τον μόνο που αφήνει εκτός της κριτικής του η Αριστερή Πλατφόρμα είναι το ΚΚΕ δείχνοντας και τις κατ αρχήν προθέσεις της.

Ενημέρωση στις 17.45

Πιθανότερη ημερομηνία εκλογών η 20η Σεπτεμβρίου – Πληροφορίες για διάγγελμα του πρωθυπουργού στις 20:00 – Ολοκληρώθηκαν οι συσκέψεις Τσίπρα με κομματικά και κυβερνητικά στελέχη στη Βουλή – Ο υπουργός Εσωτερικών Βούτσης έφυγε εκτάκτως από Καλαμάτα για Αθήνα γιατί όπως είπε έχουμε πολιτικές εξελίξεις

Λίγα λεπτά πριν από τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους στενούς του συνεργάτες, που είχε αρχίσει το μεσημέρι στη Βουλή. Μετά την ολοκλήρωσή της, μάλιστα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να προβεί και σε δήλωση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας θα προβεί σε διάγγελμα ώρα 20:00 απόψε, δηλαδή κατά τη διάρκεια των βραδινών δελτίων ειδήσεων.

ΤΣΙΠΡΑΣ

Αποχωρώντας από τη Βουλή ο κ. Τσίπρας επέστρεψε στο Μέγαρο Μαξίμου. Κυβερνητικό στέλεχος έλεγε σε συνομιλητές του ότι η πιθανότερη ημερομηνία για διεξαγωγή εκλογών είναι η 20η Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός δείχνει πλέον αποφασισμένος να πάρει τις τελικές του αποφάσεις εντός της ημέρες και να προχωρήσει σε ανακοινώσεις άμεσα. Ύστερα από τις χθεσινές «ιαχές πολέμου» από το Μέγαρο Μαξίμου και την Αριστερή Πλατφόρμα, το σιωπητήριο αμέσως μετά, διαρκεί ακόμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή σύσκεψη αναμένεται να πάρει την απόφαση για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ο οποίος ταυτίζεται με μια σειρά από άλλες πολιτικές αποφάσεις (παραίτηση κυβέρνησης, ψήφος εμπιστοσύνης, θερινά τμήματα Βουλής κλπ).

Η σύσκεψη θα είναι ευρεία και θα συμμετέχουν τόσο κυβερνητικά, όσο και κομματικά στελέχη. Νωρίτερα στο Μαξίμου μετέβη, λίγο μετά τις 11 το πρωί, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο υπουργός Οικονομικών αποχώρησε νωρίς το απόγευμα, ενώ γύρω στις 5 τον πρωθυπουργό επισκέφθηκαν η αναπληρώτρια υπουργός Μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς.

Χωρίς, όμως, να έχει γίνει γνωστό το ποιοι άλλοι έχουν κληθεί, συνήθως ο Αλέξης Τσίπρας συμβουλεύεται τους υπουργούς Επικρατείας κκ Φλαμπουράρη και Παππά, τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνο Σκουρλέτη, τον γραμματέα του κόμματος Τάσο Κορωνάκη, τον γραμματέα της ΚΟ Χρήστο Μαντά και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νίκο Φίλη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός έχει ακούσει διαφορετικές προτάσεις, από τις οποίες θα πρέπει να επιλέξει. Όπως φαίνεται αυτή την ώρα οι εισηγήσεις για άμεση προσφυγή στις κάλπες έχουν ισχυροποιηθεί, ενώ δεν θεωρείται τυχαία η επίσκεψη στο Μέγραρο Μαξίμου εχθές του Κώστα Πουλάκη, υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ για τις δημοσκοπήσεις, αλλά και γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών.

Ενημέρωση στη 13.00 

Συνεχείς συσκέψεις Τσίπρα με κομματικά και κυβερνητικά στελέχη – Στη Βουλή μετέβη λίγο μετά τις 2:30 ο πρωθυπουργός για διευρυμένη σύσκεψη – Ο υπουργός Εσωτερικών Βούτσης έφυγε εκτάκτως από Καλαμάτα για Αθήνα γιατί όπως είπε έχουμε πολιτικές εξελίξεις – Οι εκλογές κατά πληροφορίες θα διεξαχθούν στις 13 ή στις 20 Σεπτεμβρίου

Σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες έχει αυτή την ώρα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός δείχνει πλέον αποφασισμένος να πάρει τις τελικές του αποφάσεις εντός της ημέρες και να προχωρήσει σε ανακοινώσεις άμεσα. Ύστερα από τις χθεσινές «ιαχές πολέμου» από το Μέγαρο Μαξίμου και την Αριστερή Πλατφόρμα, το σιωπητήριο αμέσως μετά, διαρκεί ακόμα.

* Φώτο Nicolas Nanev

* Φώτο Nicolas Nanev

Ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή σύσκεψη αναμένεται να πάρει την αποφαση για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ο οποίος ταυτίζεται με μια σειρά από άλλες πολιτικές αποφάσεις (παραίτηση κυβέρνησης, ψήφος εμπιστοσύνης, θερινά τμήματα Βουλής κλπ).

Η σύσκεψη θα είναι ευρεία και θα συμμετέχουν τόσο κυβερνητικά, όσο και κομματικά στελέχη. Νωρίτερα στο Μαξίμου μετέβη, λίγο μετά τις 11 το πρωί, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Χωρίς, όμως, να έχει γίνει γνωστό το ποιοι άλλοι έχουν κληθεί, συνήθως ο Αλέξης Τσίπρας συμβουλεύεται τους υπουργούς Επικρατείας κκ Φλαμπουράρη και Παππά, τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνο Σκουρλέτη, τον γραμματέα του κόμματος Τάσο Κορωνάκη, τον γραμματέα της ΚΟ Χρήστο Μαντά και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νίκο Φίλη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός έχει ακούσει διαφορετικές προτάσεις, από τις οποίες θα πρέπει να επιλέξει. Όπως φαίνεται αυτή την ώρα οι εισηγήσεις για άμεση προσφυγή στις κάλπες έχουν ισχυροποιηθεί, ενώ δεν θεωρείται τυχαία η επίσκεψη στο Μέγραρο Μαξίμου εχθές του Κώστα Πουλάκη, υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ για τις δημοσκοπήσεις, αλλά και γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.