ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ένα μοναδικό βιβλίο, για τα κατηχητικά σχολεία της Ρόδου

Στην κατάμεστη αίθουσα του Εμπορικού-Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Δωδεκανήσου, πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Σταύρου Παπαδόπουλου «Τα κατηχητικά σχολεία στη Ρόδο την περίοδο της Ιταλοκρατίας 1937-1945».

Η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Τέχνη» και το Εμπορικό-Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, παρουσίασε το βιβλίο του Διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ιαλυσού Σταύρου Παπαδόπουλου «Τα Κατηχητικά Σχολεία στη Ρόδο την περίοδο της Ιταλοκρατίας 1937-1945».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ως κύριοι εισηγητές-παρουσιαστές του βιβλίου, τόσο ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος,  όσο και ο  Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθηγητής Σπύρος Συρόπουλος.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας, στο πλαίσιο της ομιλίας του, εξήγησε ότι βρίσκεται στην παρουσία του βιβλίου για τρεις λόγους. Επειδή πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για την τοπική ιστορία, την εκπαίδευση, το έθνος. Επειδή αναφέρεται στην αξία της Εκκλησίας, αποτελώντας μία πρωτότυπη, σημαντική και επίκαιρη μονογραφία, καθώς και επειδή δίδει τη δυνατότητα στους μελλοντικούς ερευνητές να συνεχίσουν την προσπάθεια.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χαράλαμπος Κόκκινος, εξέφρασε ευχαριστίες σε όλους όσοι συνετέλεσαν και εμπνεύστηκαν αυτό το βιβλίο. Ο ίδιος επισήμανε ότι αποτυπώνονται μεγάλες στιγμές της ιστορίας της Δωδεκανήσου, η πίστη, ο αγώνας, οι αρχές, οι αξίες, τα ιδανικά και όποιος πιστεύει σε αυτά, είπε, δεν είναι συντηρητικός.

Ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθηγητής Σπύρος Συρόπουλος, προλογίζοντας το βιβλίο του κ. Σταύρου Παπαδόπουλου, ανέφερε ότι δεν έχει βάλει όρια στον κόπο με τον οποίο αναζήτησε το υλικό του. Έχει τεκμηριώσει κάθε μία παράγραφο μα άψογο τρόπο, είπε και διερωτήθηκε τι σημαίνει αυτό το βιβλίο, απαντώντας πως πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο για τον ερευνητή, αλλά και τον μαθητή. Συμβάλλει, συμπλήρωσε, στην ανασύσταση της μνήμης, πέραν από τη διαφύλαξή της.

Ο Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ιαλυσού και συγγραφέας του έργου «Τα Κατηχητικά Σχολεία στη Ρόδο την περίοδο της Ιταλοκρατίας 1937-1945» Σταύρος Παπαδόπουλος, στο πλαίσιο της ομιλίας του, ευχαρίστησε έναν προς έναν όλους εκείνους που συνετέλεσαν στη συγγραφή του, ενώ περιέγραψε την έρευνα που διεξήγαγε, καθώς και τα κεφάλαια του βιβλίου.

«Διαπίστωσα ότι υπήρχε ένα κενό στο συγκεκριμένο θέμα, που αποτελούσε και αποτελεί μία σημαντική παράμετρο», είπε και πρόσθεσε ότι, η τοπική ιστορία δεν διδάσκεται στα σχολεία μας.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό βιβλίο, με σπουδαίο περιεχόμενο, άξιο να αναγνωσθεί από το κοινό, αλλά και να υπάρξει στις βιβλιοθήκες των πολιτών.

ΠΗΓΗ: Black Monday.gr

Το Δελτίο Τύπου του Χ. Κόκκινου

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χ. Κόκκινος παρευρέθηκε στις 15/6/2015 στην παρουσίαση του βιβλίου του Διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ιαλυσού κ. Σταύρου Παπαδόπουλου που έλαβε χώρα στη αίθουσα «Γ. Καραγιάννης» του ΕΒΕΔ. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Τέχνη» και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.

Το βιβλίο με θέμα «Τα Κατηχητικά Σχολεία στη Ρόδο την περίοδο της Ιταλοκρατίας 1937-1945» παρουσίασαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος και ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγητής κ. Σπύρος Συρόπουλος.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Κόκκινος αναφέρθηκε στα μεγάλα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Δωδεκάνησο και στην εθνική και τοπική αναγκαιότητα να συγκεντρωθούν, να ενιαιοποιηθούν  και να γίνουν γνωστά.

Επίσης τόνισε «Με πίστη στα ιδανικά και στις αξίες του έθνους, ο Δωδεκανησιακός λαός με την αμέριστη συμπαράσταση της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας μας, κράτησε με μεγάλη προσπάθεια και αγώνες την Ελληνική ψυχή αναλλοίωτη και διατήρησε την ελπίδα για λευτεριά και δικαιοσύνη.»

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.