Σαν σήμερα, το 44 π.Χ., έφυγε από τη ζωή ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρ, Ρωμαίος Αυτοκράτορας, που γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου του 100 π.Χ. 

Φιλόδοξος, παρότι γεννημένος σε μία ταπεινή συνοικία της Ρώμης, με καλή παιδεία, τρεις γάμους, αμέτρητες μετρέσες, μία υπόνοια ομοφυλοφιλίας (στη σχέση του με τον βασιλιά της Βιθυνίας Νικομήδη), γόης.

Οι στρατιώτες του τραγουδούσαν «Πολίτες, κλειδώστε τις γυναίκες σας, έρχεται ο φαλακρός μοιχός».

Βεβαίως, ευφυής -λέγεται ότι μπορούσε να υπαγορεύει ταυτόχρονα 4 διαφορετικά θέματα σε 4 διαφορετικούς γραφείς. 

Το τέλος του έμεινε στην Ιστορία -παρότι ένας μάντης τον είχε προειδοποιήσει να μην πάει στη Σύγκλητο- όπως τοημερολόγιο του (το Ιουλιανό) και η σχέση του με τηνΚλεοπάτρα, την τελευταία βασίλισσα της Αιγύπτου.

Η ζωή του ενέπνευσε τον Σαίξπηρ, τον Μπέρναρ Σο, τον Χέντελ.

Ο Gaius Julius Caesar (101 π.Χ. – 44 π.Χ.), ο χαρισματικός στρατηγόςπολιτικός, νομοθέτης,ρήτορας και ιστορικός υπήρξε από τις επιφανέστερες μορφές του αρχαίου κόσμου.

Ήταν ο πολιτικός που πρωταγωνίστησε στον μετασχηματισμό της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. 

Ως ισόβιος ύπατος και δικτάτορας από τον Μάρτη του 44 π.Χ.,κατείχε όλες τις εξουσίες, όντας μέγας ποντίφικας (αρχηγός της θρησκείας) από το 63 π.Χ. και praefectus των ηθών από το 46 π.Χ.

«Αἱ εἰδοὶ» τοῦ Μαρτίου»: Και εσύ, τέκνο;

Η δολοφονία, το τέλος του είναι πιο διάσημο από το σημείο εκκίνησης του. Ο περιορισμός της Συγκλήτου και η συγκέντρωση εξουσιών στα χέρια του ήταν αρχή μιας αλληλουχίας γεγονότων που οδήγησαν στη δολοφονία του.

Στις 15 Μαρτίου του 44 π.Χ. (την 15η του µηνὸς Μαρτίου, οι Ρωµαίοι ονόµαζαν «Μαρτίου εἰδοί») ομάδα Συγκλητικών με αρχηγούς τους Γάιο Κάσσιο Λογγίνος και Μάρκο Ιούνιο Βρούτο –θετός γιος του Καίσαρα– καλεί τον αυτοκράτορα στο φόρουμ για να υπογράψει μια αίτηση για την επιστροφή των εξουσιών.

Η παράδοση του εγγράφου ήταν η τελευταία πράξη του δράματος. Πρώτος, σύμφωνα με τον Πλούταρχο, ήταν ο Πούμπλιος Σερβίλιος Κάσκα. Χρειάστηκαν 23 μαχαιριές για να πέσει νεκρός.

Ο Ρουβίκωνας είναι ένας μικρός ποταμός, κοντά στο Ρίμινι της Ιταλίας, το όριο που χώριζε την Ιταλία από τη Γαλατία. Όποιος τολμούσε να τον περάσει, ήταν εχθρός της Ρώμης και θα εκτελούνταν. Ο νόμος ονομαζόταν «imperium» και προστάτευε τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία από στρατιωτικά πραξικοπήματα.

Από όλους όσοι συμμετείχαν στη δολοφονία, το γεγονός σημάδεψε οΜάρκος Βρούτος. Μπορεί να μην είναι ιστορικά τεκμηριωμένο, αλλά ο θρύλος λέει πως ο Ιούλιος Καίσαρας, κοιτάζοντας τον στα μάτια, ξεστόμισε την περίφημη φράση «Και εσύ τέκνο…». Τα τελευταία λόγια του παντοδύναμου Ιούλιου Καίσαρα ήταν σταελληνικά.

Ο Καίσαρας ήταν 56 χρονών και η δολοφονία του σήμανε την αρχή της πτώσης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Η αρχή

Γόνος της Ιουλίας γενιάς, μιας από τις παλαιότερες οικογένειες της Ρώμης, έσπασε όλους τους συγγενικούς δεσμούς και η άμετρη φιλοδοξία του οδήγησε στην ένταξή του στη δημοκρατική μερίδα.

Έχοντας ανάγκη από χρήματα, αναγκάστηκε να καταφύγει για δανεισμό στον Κράσσο που τον βοηθούσε, γιατί διέβλεπε την οργανωτική ικανότητα και τη στρατηγική ευφυία του.

Όταν ο Πομπήιος, επιστρέφοντας στη Ρώμη, συνάντησε την άρνηση της Συγκλήτου να επικυρώσει τις πράξεις του, υπογράφει μαζί με τον Κράσσο και τον Καίσαρα πολιτική συμφωνία διαμερισμού της εξουσίας. Έτσι, δημιουργήθηκε η πρώτη τριανδρία (60 π.Χ.).

Το 59 π.Χ. ο Καίσαρας εκλέχτηκε ύπατος και αναχωρεί για την επαρχία του, όπου, μετά από μακρόχρονους αγώνες (58 – 50),κατορθώνει να υποτάξει την πέρα από τις Άλπεις Γαλατία, που εκτός από τη σημερινή Γαλλία, περιελάμβανε και μεγάλο μέρος της Ελβετίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας.

Διέβη τον Ρουβίκωνα

Μετά το θάνατο του Κράσσου, που φονεύτηκε πολεμώντας εναντίον των Πάρθων, ο Πομπήιος, κύριος της κατάστασης στη Ρώμη, ανακαλεί τον Καίσαρα με σκοπό να τον εκμηδενίσει. Ο Καίσαρας μαθαίνοντας τα σχέδια, οργανώνει το στρατό του στο Ρουβίκωνα ποταμό, εξού και η φράση διέβη τον Ρουβίκωνα και βαδίζει εναντίον της Ρώμης.

Ο Ρουβίκωνας είναι ένας μικρός ποταμός, κοντά στο Ρίμινι της Ιταλίας, το όριο που χώριζε την Ιταλία από τη Γαλατία. Όποιος τολμούσε να τον περάσει, ήταν εχθρός της Ρώμης και θα εκτελούνταν. Ο νόμος αυτός ονομαζόταν «imperium» και προστάτευε τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία από στρατιωτικά πραξικοπήματα. Ο Καίσαρας διέσχισε τον Ρουβίκωνα μαζί με τη 13η Λεγεώνα και μπήκε ένοπλος στη Ρώμη. Στις 10 Ιανουαρίου του 49 π.Χ., ο Ιούλιος Καίσαρας διέσχισε τον ποταμό Ρουβίκωνα και κήρυξε πόλεμο εναντίον της Ρωμαϊκής Συγκλήτου και του πρώην συμμάχου του, Πομπήιου.
Τελικά η σύγκρουση έγινε στα Φάρσαλα, το 48 π.Χ. Ο Καίσαρας νίκησε κι ανάγκασε τον Πομπήιο να καταφύγει στην Αίγυπτο, για να φονευτεί από το βασιλιά της Πτολεμαίο ΙΓ’.

Η Κλεοπάτρα στο χαλί

Σύμφωνα με τη διαθήκη του πατέρα του, ο Πτολεμαίος ΙΓ΄ έπρεπε να παντρευτεί και να συμβασιλεύσει με την αδελφή του Κλεοπάτρα.

Ο Ποθεινός όμως την είχε αναγκάσει να φύγει από την Αλεξάνδρεια -η συμπεριφορά του προς τον Καίσαρα ήταν εχθρική. Εχθρική επίσης ήταν η συμπεριφορά της ρωμαϊκής φρουράς που η Σύγκλητος είχε από πολύν καιρό εγκαταστήσει στην Αλεξάνδρεια, δεδομένου ότι η Αίγυπτος είχε περιέλθει στη σφαίρα επιρροής της Ρώμης.

Επιζητώντας τη συμμαχία της Κλεοπάτρας, ο Καίσαρ την κάλεσε στην Αλεξάνδρεια. Ένας υπηρέτης έφτασε φορτωμένος με ένα χαλί ή κάλυμμα στρώματος, το άνοιξε στα πόδια του Καίσαρα και εμφανίστηκε η Κλεοπάτρα.

Η εμφάνιση της επέσπευσε τις εξελίξεις. Ο Ποθεινός και ο στρατηγός Αχιλλάς αποφάσισαν την εξόντωση του Καίσαρα. Αυτός το πληροφορήθηκε και θανάτωσε τον Ποθεινό, ο Αχιλλάς όμως διέφυγε και πολιόρκησε τον Καίσαρα στα ανάκτορα βοηθούμενος από τη ρωμαϊκή φρουρά. Ο Καίσαρ μετέτρεψε τα ανάκτορα και το γειτονικό θέατρο σε φρούριο, έστειλε για ενισχύσεις στη Μικρά Ασία και στη Ρόδο κι έκαψε τα πλοία του για να μη πέσουν στα χέρια των επαναστατών. Τότε κάηκε ένα μεγάλο μέρος της βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας. Ο Καίσαρ κινδύνεψε σοβαρά πολλές φορές κατά τη διάρκεια αυτής της πολιορκίας κι ο Πτολεμαίος, πιστεύοντας ότι οι Αιγύπτιοι ήταν νικητές, διέφυγε από τα ανάκτορα αλλά από τότε δεν ξανάγινε λόγος γι’ αυτόν.

Όταν ήρθαν οι ενισχύσεις, ο Καίσαρ επιβλήθηκε και εγκατέστησε την Κλεοπάτρα στον θρόνο με συμβασιλέα τον νεώτερο αδελφό της Πτολεμαίο ΙΔ΄.

Έμεινε εννέα μήνες στην Αίγυπτο, σαγηνευμένος από τη βασίλισσα, άλλωστε, η συμμαχία τους απέφερε πλην των άλλων και ένα γιο, τον Πτολεμαίο ΙΕ΄, τον αποκαλούμενο Καισαρίωνα -ή τουλάχιστον αυτό διατεινόταν η Κλεοπάτρα.

Όταν έμαθε ότι ο γιος του Μιθριδάτη Φαρνάκης ενεργούσε κατά των Ρωμαίων στην Ασία, εξεστράτευσε εναντίον του τον Ιούνιο του 47, κινήθηκε με την ταχύτητα που τον χαρακτήριζε από την Αίγυπτο μέχρι τον Πόντο και νίκησε τον Φαρνάκη στη Ζέλα. Στη Ρώμη έγραψε «veni, vidi, vici» (ἦλθον, εἶδον, ἐνίκησα).

Η δολοφονία του Καίσαρα έθεσε την Κλεοπάτρα σε τρομερό κίνδυνο. Εγκατέλειψε την πόλη και επέστρεψε στο βασίλειο της, ελπίζοντας πως εκεί θα ήταν ασφαλής…

Αποφθέγματα από τον Ιούλιο Καίσαρ
ΠΗΓΗ: www.thetoc.gr & www.sansimera.gr

ΙΟΥΛΙΟΣ ΚΑΙΣΑΡΑΣ

ΚΑΙΣΑΡΑΣ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΙΟΥΛΙΟΣ ΚΑΙΣΑΡΑΣ 1

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.