Ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος αφήνει για μια ακόμη φορά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο οποίος μιλώντας στον Βήμα 99,5 τόνισε ότι εάν μάς πιέσουν, σωστό είναι να μιλήσει ο λαός. Πρόσθεσε ακόμη ότι «πρέπει να υπάρξει συμφωνία ως τα μέσα Μαΐου», καθώς και ότι «λύση χωρίς τη Γερμανία και τη Μέρκελ, δεν υπάρχει».

Για το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος είπε πως η κυβέρνηση θέλει τη συμφωνία, αλλά όχι οποιαδήποτε συμφωνία. «Ένα τμήμα των πιστωτών είναι πιθανόν να παίζει με τα ακραία σενάρια, τα οποία δεν είναι το Grexit, αλλά ουσιαστικά η διάλυση της Ευρωζώνης. Δεν πρόκειται να κάνουμε υποχώρηση από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, οι οποίες είναι λογικές και εξελίσσονται μέσα στη διαπραγμάτευση. Έχουμε βάλει κόκκινες γραμμές και θα επιμείνουμε και θα κριθούμε. Αν αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε συμφωνίες, μάς πιέσουν γι’ αυτό, και είναι έξω από τη δική μας προγραμματική στόχευση και θεώρηση, τότε λογικό να ζητήσουμε μετά να μιλήσει ο λαός, αυτό είναι σωστό.

» Αλλά όμως στη συζήτηση για την προσφυγή έχουμε την ρεαλιστική αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία. Και δημοψήφισμα να κάνεις, θέλεις μια βάση, επί ποίας βάσης θα γίνει το δημοψήφισμα;» ρώτησε.

Είπε ακόμη ότι λύση στο ευρωπαϊκό επίπεδο χωρίς την Γερμανία δεν υπάρχει. «Και λύση στη Γερμανία χωρίς την απόφαση της Μέρκελ δεν υπάρχει κι αυτό είναι αυτονόητο, είναι η τάξη των πραγμάτων. Το θέμα είναι ποιο πλαίσιο διαμορφώνεται, αντιπαράθεσης, συμφωνίας, συναινέσεων, συγκρούσεων. Διαπραγμάτευση τελικά, ώστε να υπάρχει μια απόφαση αμοιβαίως αποδεκτή. Αυτό είναι το ερώτημα.»

Για τις διαπραγματεύσεις και τη συμφωνία με τους εταίρους είπε: «(Πρέπει) να επέλθει η συμφωνία, η μικρή που λέμε, ως τα μέσα Μαΐου. Χωρίς μέτρα, τα οποία θα είναι έξω από την προβληματική της κυβέρνησης, όπως επίσης και την προβληματική των πιστωτών. Θα υπάρχει κοινός τόπος, δεν θα μειωθούν συντάξεις.

Για τις επικουρικές ανέφερε ότι η μεγάλη πλειοψηφία δεν θα μειωθεί.

Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις σημείωσε πως «εμείς είμαστε κατά και έχουμε επιλέξει το μοντέλο των αναπτυξιακών συμπράξεων. Δηλαδή, δεν αποσύρει το κράτος, δεν ξεπουλάει, αλλά μπορεί να έχει αναπτυξιακές συνεργασίες και τα έσοδα από ενδεχόμενες συμπράξεις δεν θα πάνε όλα στο χρέος.

» Εμείς, ένα μεγάλο μέρος θέλουμε να πάει στο Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης και Εθνικού Πλούτου που ήδη έχει δημιουργηθεί και που τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ θα θέλουμε να κατευθύνονται σε ένα σημαντικό βαθμό σε αυτό το ταμείο και όχι στο ταμείο του Λουξεμβούργου για να πληρώνονται οι πιστωτές».

Για τη στάση της αντιπολίτευσης είπε ότι κάνει ένα καταστροφικό παιχνίδι. «Έχει δικαίωμα να έχει την πολιτική της άποψη, ακούμε συνέχεια όμως να ενσωματώνει στην πολιτική της κριτική όλα όσα λένε οι ακραίοι κύκλοι των πιστωτών. Για παράδειγμα, σηκώθηκε χτες στη Βουλή ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, κατηγόρησε τον κ. Βαρουφάκη υιοθετώντας όλες τις βρωμιές και τις συκοφαντίες και τα ακραία που ειπώθηκαν εναντίον του στη Σύνοδο της Ρίγα και είπε στο τέλος ότι παίρνει χασίς ο κ. Βαρουφάκης και τα λέει αυτά. Τέτοιες βρωμιές μέσα στη Βουλή! Είναι δυνατόν να γίνει πολιτικός διάλογος έτσι;».

Για τον Γ. Βαρουφάκη, ο κ. Φίλης είπε ότι είναι υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης κι έχει την πλήρη εμπιστοσύνη και του πρωθυπουργού και την ψήφο της ελληνικής κυβέρνησης. «Δεν τίθεται θέμα να φύγει ο κ. Βαρουφάκης» δήλωσε.

in.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.