Μεγάλη κινητοποίηση παρατηρείται από το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου, έπειτα από πληροφορίες για λέμβο που μεταφέρει μετανάστες.

Τις ελληνικές Αρχές ενημέρωσαν οι ίδιοι οι μετανάστες υποστηρίζοντας ότι στη λέμβο επιβαίνουν περίπου 60 άτομα.

Το σκάφος με τους μετανάστες, ένα ιστιοφόρο, εντοπίστηκε το βράδυ από παραπλέον φορτηγό πλοίο ανατολικά της Ρόδου.

Στην περιοχή βρίσκονται πλωτό του Λιμενικού, ναυαγοσωστικό. Ρυμουλκό έφτασε στην περιοχή αργά το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης και ξεκίνησε τη ρυμούλκηση του ιστιοφόρου με κατεύθυνση το λιμάνι της Ρόδου.

Στο μεταξύ, στον εντοπισμό και τη διάσωση άλλων 207 μεταναστών σε θαλάσσιες περιοχές τριών νησιών του ανατολικού Αιγαίου, προχώρησε πρωινές ώρες της Μεγάλης Τετάρτης το Λιμενικό.

«Με μπαλώματα και επιδερμικές λύσεις δεν κλείνει η πληγή», επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Γιώργος Δριβάκος, σχετικά με τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, με τις σε καθημερινή βάση δεκάδες συλλήψεις μεταναστών που επιχειρούν να μπουν στη χώρα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί του, που υπηρετούν εκεί, λόγω έλλειψης προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής.

Ο κ. Δριβάκος σημειώνει ότι:

«Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μια κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών παράνομης εισόδου μεταναστών σε όλη τη χώρα με κυριότερα σημεία αυτά του Αν. Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι τις ροές αυτές είναι αδύνατο το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. να συνεχίσει να τις καλύπτει με τις υπάρχουσες δυνάμεις του, την υφιστάμενη δομή και λειτουργία του και τους μειωμένους προϋπολογισμούς του, που δεν επαρκούν για να ανταποκριθούμε στον βαθμό που απαιτείται και που χρειάζεται για να δώσουμε ικανές λύσεις στο πρόβλημα».

Kαι προσθέτει ότι τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως κατά τη διαδικασία υποδοχής, προσωρινής κράτησης και ταυτοποίησης, όπου δεκάδες, πολλές φορές και εκατοντάδες μετανάστες στριμώχνονται εντός λιμενικών καταστημάτων λίγων τετραγωνικών, που, βεβαίως, δεν είναι διαμορφωμένοι γι΄ αυτόν το σκοπό, θέτοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο και τις ζωές των συναδέλφων, που βρίσκονται εκτεθειμένοι απέναντι σε τυχόν μολυσματικές ασθένειες, λέγοντας επίσης ότι «επιτέλους υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα και για μας».

Αναφέρει ακόμη ότι:

«Αντιλαμβανόμαστε καλύτερα από τον καθένα και το πρόβλημα και την ζωή χιλιάδων ανθρώπων που ζώντας την φρίκη, τον τρόμο και τον πόλεμο ψάχνουν μια καλύτερη ζωή. Όμως, δεν μπορούν μόνο να απαιτούν από εμάς περισσότερα πράγματα και από την άλλη να μειώνουν τις οργανικές θέσεις και να συρρικνώνουν τις υπηρεσίες. Να μην υπάρχουν κανόνες υγιεινής και ασφάλειας για το προσωπικό. Τα πληρώματα των σκαφών να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή και ετοιμότητα χωρίς ρεπό, ωράριο, άδειες κτλ».

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231399049

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.