Η Πρόοδος Κρεμαστής στην Ξάνθη

Ο Αναπτυξιακός & Πολιτιστικός Σύλλογος Κρεμαστής «Η ΠΡΟΟΔΟΣ», προβάλλει γι’ άλλη μια φορά τη Ρόδο μας στην όμορφη Ξάνθη, την πρωτεύουσα του καρναβαλιού της Βόρειας Ελλάδας.

Ο Σύλλογός μας είναι προσκεκλημένος από τον Πολιτιστικό Σύλλογο ΕΒΡΥΤΩΝ Ξάνθης και θα πάρει μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις την περίοδο της πρώτης Αποκριάς, στο Δημοτικό Θέατρο Ξάνθης, την Παρασκευή 4 Μαρτίου και το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016 στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, με παραδοσιακούς χορούς της Δωδεκανήσου.

Η αποστολή της Κρεμαστής θα αναχωρήσει την Τσικνοπέμπτη 3 Μαρτίου 2016 με το χορευτικό τμήμα των ενηλίκων και με χοροδιδάσκαλο τον κ. Ποδιώτη Τσαμπίκο.

Οι μουσικοί που θα πλαισιώσουν τον Σύλλογό μας είναι: στη λύρα ο Μιχάλης Λαουντός, στο λαούτο ο Ραφαήλ Μανούσος και στο ακορντεόν ο Δημήτρης Μανούσος.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

ΜΠΑΤΗΣ Νίκος

Και λίγα λόγια για την Ξάνθη…

Η Ξάνθη, θρακική πόλη στη γειτονιά των Βαλκανίων, όπου συνυπάρχουν διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες, έχει να παρουσιάσει δύο εορταστικούς θεσμούς που διοργανώνονται από το Κέντρο Πολιτισμού Ξάνθης.

Ο θεσμός με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής είναι αυτός του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού – Θρακικών Λαογραφικών Εορτών που ξεκίνησε το 1966. Γεννημένος σε μια εποχή αστικοποίησης και εκβιομηχάνισης – μια εποχή κρίσιμη σε θέματα οικονομικά αλλά και ζητήματα ταυτότητας-, έχει διαγράψει μια πορεία σαράντα και πλέον ετών, που πέρασε ποικίλες φάσεις εξέλιξης και μετάλλαξης φθάνοντας έως τις μέρες μας.

Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι έχει να επιδείξει μια σειρά εκδηλώσεων γύρω από τη μουσική, το χορό και το θέατρο, εκθέσεις με εικαστικό ή άλλο περιεχόμενο, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων και προβολές ταινιών. Στη διάρκεια των δύο αυτών εβδομάδων εκδηλώσεων στην πόλη της Ξάνθης πολύ σημαντική θέση κατέχει και μια άλλη μορφή κοινωνικής επιτέλεσης, το γλέντι, το οποίο συναντά κανείς σε πολλούς διαφορετικούς χώρους και μορφές.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.