Στη Βωλάδα, στη γενέτειρα του σημαντικού Λαογράφου Εμμανουήλ Μανωλακάκη, πραγματοποιήθηκαν τα μεταπτυχιακά μαθήματα Λαογραφίας της δεύτερης ημέρας, την Τρίτη 21η Απριλίου 2015.

 Τους επισκέπτες Καθηγητές και Φοιτητές υποδέχθηκε ο Πανοσ. Αρχιμ. π.Επιφάνιος Χριστοδουλάκης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπάθου και Κάσου και Εφημέριος της Ενορίας Γεννήσεως της Θεοτόκου, Παναγίας “Πλαγιάς” Βωλάδας. Κατά το  προσκύνημά τους στο Ναό, ο π.Επιφάνιος αναφέρθηκε στην ιστορία του χωριού, την διαχρονική πορεία της τοπικής Εκκλησίας και τα πλούσια εκκλησιαστικά έργα της Ενορίας. Παράλληλα, στο χώρο του Ηρώου Βωλαδιωτών Αγωνιστών πληροφορήθηκαν από τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Καθηγητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη και τον Πρόεδρο του Σωματείου Ηλία Εμμ. Βασιλαρά για τις πολύ σημαντικές προσωπικότητες που κατάγονται από τη Βωλάδα ( τον πρώην Πρύτανη του ΕΚΠΑ Καθηγητή Θεοδόσιο Πελεγρίνη, τον Πρύτανη της Γεωπονικής Σχολής Φραγκίσκο Χρυσοχέρη (1970-73), τον εκπαιδευτικό Παναγιώτη Χρυσοχέρη, τον Λογοτέχνη Κωνσταντίνο Κυζούλη, τον δημοσιογράφο Μιλτιάδη Παπαμανώλη, τον Ήρωα αγωνιστή του απελευθερωτικού αγώνα της Καρπάθου Χριστόφορο Λυτό και άλλους).

Μετά τα πλούσια κεράσματα άρχισαν τα μαθήματα στο Εκκλησιαστικό Μέγαρο. Αρχικά παρουσίασε τη βιογραφία, την προσωπικότητα και το έργο του Βωλαδιώτη Λαογράφου Εμμανουήλ Μανωλακάκη η νεαρή Φιλόλογος  δ.Σοφία Κωνσταντή. Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Καθηγητής Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης ευχαρίστησε ενθέρμως τον Πανοσιολογιώτατο π.Επιφάνιο και για το ιδιαίτερα σημαντικό έργο που επιτελεί στην Ενορία του και στη Μητρόπολη Καρπάθου και Κάσου αλλά και για την άψογη διοργάνωση των μαθημάτων στο Εκκλησιαστικό Μέγαρο, καθώς και την Εκκλησιαστική Επιτροπή, τον Εξωραϊστικό και τον Αθλητικό Σύλλογο Βωλάδας για τη συνδιοργάνωση. Αμέσως μετά άρχισαν τα μαθήματα.

Πρώτος μίλησε ο Ομότιμος Καθηγητής κ.Χρήστος Αλεξίου με θέμα:ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ και στη συνέχεια η Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας κ.Έρη Σταυροπούλου: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΗΘΟΓΡΑΦΙΑ, η Λέκτορας κ.Βασιλική Χρυσανθοπούλου: ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ -ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ και ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Κατσαδώρος: ΑΙΣΩΠΟΣ ΚΑΙ ΜΥΘΟΣ.

Η βραδιά έκλεισε με ένα πλούσιο δείπνο με νοστιμότατα εδέσματα, προσφορά της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Βωλάδας, του Αθλητικού Συλλόγου Βωλάδας “ΑΠΟΛΛΩΝ” και του Εξωραϊστικού Συλλόγου Βωλάδας κι ένα σύντομο, αλλά πολύ κεφάτο γλέντι με καρπάθικο χορό, στο οποίο παραβρέθηκαν και οι Πρόεδροι του “ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ” κ.Πέτρος Βαρδαούλης και του Συλλόγου ο κ.Γεώργιος Διάκος.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΛΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.