Στις 20-22 Οκτωβρίου η Επιστημονική Διημερίδα «Τουρισμός, Πολιτική και Επικοινωνία» στη Ρόδο και στην Κω

Οι Σχολές Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διοργανώνουν την  Γ΄Διεπιστημονική Διημερίδα με θέμα «Τουρισμός, Πολιτική και Επικοινωνία» στις 20 και 21-22 Οκτωβρίου 2016 στη Ρόδο και στην Κω αντίστοιχα. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης Οικονομίας και Τουρισμού και έχει την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της Διημερίδας, ακαδημαϊκοί, ειδικοί επιστήμονες, εκπρόσωποι του πολιτικού χώρου, τοπικοί παράγοντες και δημοσιογράφοι θ’ αναπτύξουν τις θέσεις τους, με σκοπό να «χτιστεί» η γέφυρα της θεωρίας και της πράξης αναφορικά με τον συσχετισμό και την αλληλεξάρτηση των τριών τομέων του Τουρισμού, της Πολιτικής και της Επικοινωνίας.

Ο τουρισμός είναι ένα πολυσύνθετο, κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό φαινόμενο, αλλά συγχρόνως και ένας διεπιστημονικός τομέας. Επιπλέον, είναι μια δυναμικά αναπτυσσόμενη βιομηχανία, κύριος μοχλός ανάπτυξης μιας χώρας. Στόχος της διοργάνωσης της επιστημονικής διημερίδας είναι να μελετηθεί το διαφορετικό τοπίο, που έχει διαμορφωθεί στον τουρισμό της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων και των αναταραχών στις Αραβικές Χώρες, δεδομένου ότι η πολιτική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Τουρισμό. Η συμβολή των Μ.Μ.Ε. και του Διαδικτύου και σε αυτήν την περίπτωση είναι σημαντική και για τον λόγο αυτόν έχει ενδιαφέρον ν΄ αναλύσουμε τον ρόλο, που καλούνται να διαδραματίσουν.

Οι πολιτικές εξελίξεις, εξεγέρσεις, αναταραχές στις Αραβικές χώρες (Τυνησία, Αίγυπτος), η αποσταθεροποίηση της περιοχής, οι εξωτερικές παρεμβάσεις, η τραγική εξέλιξη της Αραβικής Άνοιξης, αλλά και οι πολεμικές συγκρούσεις στη Συρία, δημιουργούν ένα διαφορετικό τοπίο στον τουρισμό της Ελλάδας. Το μεταναστευτικό και ιδιαίτερα το προσφυγικό ζήτημα εξελίσσονται ως μείζονος σημασίας προβλήματα, που επηρεάζουν άμεσα τον ελληνικό τουρισμό και προφανώς και τα νησιά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Σημειώνεται ότι με αφορμή την τρίτη Διεθνή Διεπιστημονική Διημερίδα «Τουρισμός, Πολιτική και Επικοινωνία», τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής μετέβησαν στις 30 Ιουνίου 2016 στην Πάτμο, όπου πραγματοποιήθηκε μία πρώτη συνεδρία (προσυνέδριο) κατά την οποία καταγράφηκαν τα προβλήματα του νησιού, τα αιτήματα και οι προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη, όπως εκφράστηκαν από τους εκπροσώπους  των τοπικών Αρχών και φορέων.

 

Τέσσα ΔουλκέρηΔημήτρης Γκαρτζώνης
Πρόεδρος Οργανωτικής ΕπιτροπήςΓ. Γραμματέας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.