Την Κυριακή των Βαϊων, σε ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ, μετά το πέρας της Λειτουργίας, μοιράζονται στους πιστούς βαγιές.

Το ίδιο βράδυ, στις εκκλησίες, ψάλλεται ο όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας, για να τιμηθεί ο Ιωσήφ ο Πάγκαλος, δισέγγονος του Αβραάμ και υιός του Ιακώβ.

Ο Ιωσήφ, φθονήθηκε από τον αδελφό του και πωλήθηκε ως σκλάβος στην Αίγυπτο. Θεωρήθηκε ως προεικόνιση του Χριστού, αφού πέρασε περιπέτειες, που θυμίζουν το Θείο Μαρτύριο.

Στα βάγια, ο λαός αποδίδει μαγική δύναμη, γι’ αυτό τα φυλάσσει στο εικονοστάσι του σπιτιού κατά της βασκανίας. Μάλιστα με αυτά,χτυπά ο ένας τον άλλο, για τη μετάδοση της δύναμης του χλωρού κλαδιού σε αυτόν που δέχεται το χτύπημα.

Την ημέρα αυτή γιορτάζουμε την πανηγυρική είσοδο του Κυρίου Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ. Τότε, ερχόμενος ο Ιησούς από τη Βηθανία στα Ιεροσόλυμα, έστειλε δύο από τους Μαθητές του και του έφεραν ένα γαϊδουράκι. Και κάθισε πάνω του για να μπει στην πόλη.

Ο δε λαός, ακούγοντας ότι ο Ιησούς έρχεται, πήραν αμέσως στα χέρια τους βάγια από φοίνικες και βγήκαν να τον υποδεχτούν. Και άλλοι μεν με τα ρούχα τους, άλλοι δε κόβοντας κλαδιά από τα δέντρα, έστρωναν το δρόμο απ’ όπου ο Ιησούς θα περνούσε. Και όλοι μαζί, ακόμα και τα μικρά παιδιά, φώναζαν:

«Ωσαννά· ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ».

Η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα είναι τελικά η είσοδος του μαρτυρίου στην επίγεια ζωή του Κυρίου. Σε λίγες ημέρες θα μαρτυρήσει και θα θανατωθεί στο σταυρό, για να θανατώσει το θάνατο και να χαρίσει τη ζωή.

Την Κυριακή των Βαΐων είναι έθιμο να τρώμε ψάρι. Μάλιστα, σε μερικά μέρη, δίνουν στις βαγιές, το σχήμα του ψαριού. Η λέξη ΙΧΘΥΣ, εξάλλου, προέρχεται από τα αρχικά Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρ.

Τα παιδιά τραγουδούν:

“Βάγια, Βάγια των βαγιών, τρώνε ψάρι και κολιό, κι ως την άλλη Κυριακή με το κόκκινο αυγό”

Από την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.