ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

ΝΗΣΟΥ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Ανακοίνωση – Ενημέρωση

Στις 30-06-2015 και περί Ω/ 23:00′ οι υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου κλήθηκαν από το  Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ), να συμμετάσχουν σε ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη επιχείρηση διάσωσης προσώπων τρίτων χωρών που επιχειρώντας να εισέλθουν στην χώρα εγκλωβίστηκαν στην βραχονησίδα Αλιμνιά, νησί του Αιγαίου, το οποίο βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ρόδου και Χάλκης, στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων.

Επιδείξαμε με επιτυχία και αυτοθυσία το ανθρωπιστικό και επιχειρησιακό μας πρόσωπο ανταποκρινόμενοι στο καθήκον μας κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες ( μεταφορά στο χώρο των επιχειρήσεων με σκάφος του Λιμενικού Σώματος  χωρίς να γνωρίζουμε τι ακριβώς θα αντιμετωπίσουμε ). Τελικώς από τους συνολικά 100 συνανθρώπους μας, χρειάστηκε η συνδρομή της υπηρεσίας μας σε συνολικά 10 από αυτούς ( παιδιά , ηλικιωμένοι, τραυματίες και ασθενείς) που είχαν παραμείνει σε δύσβατο σημείο του νησιού.

Όμως με αφορμή αυτού του συμβάντος και επειδή οι υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος της Περιφέρειας μας καλούνται να αντιμετωπίσουν περιπτώσεις περίπλοκες και ιδιαίτερα δύσκολες, αφού δεν γνωρίζουν τι θα αντιμετωπίσουν στο χώρο επέμβασης, ζητάμε σε ανάλογες περιπτώσεις επέμβασής μας να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Ειδικότερα ζητάμε τη συμμετοχή του ΕΚΑΒ και τη συνοδεία από κατάλληλα εκπαιδευμένο υγειονομικό προσωπικό. Επίσης ζητάμε τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή μεταφορά μας στο χώρο των συμβάντων.

Για μια ακόμα φορά δηλώνουμε ότι οι υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος είναι έτοιμοι να προσφέρουν με αυτοθυσία κάθε αναγκαία βοήθεια σε διακινδυνεύοντες συνανθρώπους μας, ταυτόχρονα όμως η Πολιτεία έχει κάθε υποχρέωση να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας κατά τις επιχειρήσεις.

Ο Γεν. Γραμματέας                                                                                  Ο Πρόεδρος

       Δημητρακόπουλος  Ιωάννης                                                                     Χατζηκυριάκος Ιωάννης

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΡΟΔΟΥ

Στις 30/06/2015 και ώρα 23:00  η Υπηρεσία μας έλαβε εντολή από το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών Πυροσβεστικού Σώματος (Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ) να αποστείλει στην νήσο Αλιμιά ομάδα πυροσβεστών διασωστών για να συνδράμει τους άντρες του  Λιμενικού Σώματος στη διάσωση 100 λαθρομεταναστών που αποβιβάστηκαν με άγνωστο σκάφος  στο νησί.

Η αποστολή, αποτελούμενη από πέντε υπαλλήλους της Π.Υ Ρόδου, μετέβη  με σκάφος του Λιμενικού στο νησί  και κατά την άφιξή της διαπίστωσε ότι 90 από τους λαθρομετανάστες είχαν οδηγηθεί σε προσβάσιμο λιμανάκι από όπου μπορούσαν να τους περισυλλέξουν σκάφη,  ενώ 10 από αυτούς που ήταν τραυματισμένοι και με προβλήματα υγείας  είχαν παραμείνει σε δύσβατο σημείο του νησιού.

Όταν τους πλησίασαν οι πυροσβέστες διαπίστωσαν πως μεταξύ αυτών υπήρχαν δυο γυναίκες τραυματισμένες, ένας άντρας και μια γυναίκα με κινητικά προβλήματα και τρία ανήλικα παιδιά. Αμέσως από τον επικεφαλής αξιωματικό ζητήθηκε η συνδρομή ελικοπτέρου, τύπου Σούπερ Πούμα το οποίο επενέβη τις πρωινές ώρες  για τη μεταφορά των τραυματιών στην Ρόδο.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.