Στην εκδότρια και δημοσιογράφο Άννα Σαρρή και στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Δωδεκανήσου www.blackmonday.gr, μίλησε ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Καρδίτσας, ιατρός Κώστας Τσιάρας, σε μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κω της Δωδεκανήσου. Κατά τα όσα εξήγησε ο κ. Τσιάρας, η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βάζουν κόκκινη γραμμή στον παραγκωνισμό της ακριτικής και νησιώτικης Ελλάδας, υποστηρίζοντας πως, οι εποχές που η πολιτική σχεδιαζόταν σε κλειστά κομματικά γραφεία, ερήμην της κοινωνίας, ανήκει στο παρελθόν. 

ΑΝΝΑ ΣΑΡΡΗ

Συνέντευξη στην Άννα Σαρρή

Εκδότρια – Δημοσιογράφο

www.blackmonday.gr

email:anasanews@yahoo.gr


Η Νέα Δημοκρατία, αποφασισμένη να πορευθεί με την κοινωνία, στη νέα διακυβέρνηση της χώρας, εφαρμόζει και υλοποιεί αυτή την πολιτική, με αφετηρία την ακριτική Κω και τα Δωδεκάνησα. Θέτει ως βασική της αρχή, την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πατρίδας, ενώ παρατηρεί ότι προβλήματα όπως η συγκοινωνιακή σύνδεση, η μετατροπή του hotspot σε μόνιμη δομή στέγασης, η υπερχρέωση και η υποθήκευση των τουριστικών και ξενοδοχειακών υποδομών στις τράπεζες, το οδικό δίκτυο, η αγροτική παραγωγή, η ασφάλεια και η ανεργία, είναι μερικά από τα βασικότερα προβλήματα που απασχολούν την Κω και όχι μόνο.

Σε ότι αφορά στην κυβερνητική πολιτική της συγκυβέρνησης, ο κ. Τσιάρας, απαντά υποστηρίζοντας συγκεκριμένα: Λίθοι, πλίνθοι, ξύλα και κέραμοι, ατάκτως ερριμμένα. Από όσα έχει και από όσα δεν έχει πράξει η σημερινή κυβέρνηση, από τις πράξεις και τις παραλήψεις της, δεν προκύπτει κανένα σχέδιο και καμία συγκροτημένη πολιτική για την νησιωτική Ελλάδα”.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Τις προηγούμενες ημέρες, βρεθήκατε εκτάκτως στο νησί της Κω, ποιος ο λόγος που επιλέξατε να την επισκεφτείτε και πόσο αυτός έχει σχέση με το μεταναστευτικό, που έπληττε και πλήττει την περιοχή;

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΡΑΣ ΝΔ“Η επίσκεψή μου στην Κω, είχε έναν συμβολικό και έναν ουσιαστικό χαρακτήρα. Η επιλογή της Κω ήθελε να στείλει ένα σαφές μήνυμα: ότι βάζουμε μια κόκκινη γραμμή στον παραγκωνισμό της ακριτικής νησιωτικής Ελλάδας. Ένας παραγκωνισμός που επήλθε ως αποτέλεσμα της επιλογής της κυβέρνησης να θυσιάσει την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος με την επιβολή του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ και τα τέλη διανυκτέρευσης από τη μία και την πλήρη υποβάθμιση με το άνοιγμα των hotspots από την άλλη.

Αλλά δεν μείναμε στους συμβολισμούς. Τις μέρες αυτές, είχα την ευκαιρία να συζητήσω με όλους τους εκπροσώπους των φορέων του νησιού, με τον έπαρχο, τον Δήμαρχο Κω, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Επιμελητηρίου και αποκόμισα την πλήρη εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νησί.

Ξέρετε, οι εποχές που η πολιτική σχεδιαζόταν σε κλειστά κομματικά γραφεία, ερήμην της κοινωνίας, όπως πράττει η σημερινή συγκυβέρνηση, ανήκει στο παρελθόν. Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για τη νησιωτική και τουριστική πολιτική σχεδιάζεται μαζί με τους τοπικούς φορείς, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα στη ρίζα τους. Έτσι θα πορευθούμε στη νέα διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτή η πολιτική ξεκινάει από σήμερα και ξεκινάει από την ακριτική Κω και τα Δωδεκάνησα“.

Πως κρίνετε την επίσκεψή σας στην Κω; Θεωρείτε δηλαδή, ότι αποκομίσατε τα όσα θα έπρεπε; Τι συναντήσεις είχατε και τι συζητήσατε;

Θα ήταν τετριμμένο να πω ότι οι συναντήσεις μου ήταν απλά παραγωγικές. Προσωπικά, αισθάνομαι την ανάγκη να σας εκμυστηρευτώ ότι ένιωσα ντροπή. Ντροπή γιατί ένιωσα ότι η πατρίδα μου παραμελείται.

Αλλά δεν θα αφήσω το γκρίζο που διαπίστωσα να σκιάσει  το αίσθημα περηφάνιας που είδα στα μάτια των νησιωτών. Γιατί είχα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με νέους, παραγωγικούς ανθρώπους, με τους νησιώτες που ενδιαφέρονται, που διαθέτουν όραμα για τον τόπο τους, που ξέρουν να προτείνουν και να διεκδικούν. Σε αυτούς τους ανθρώπους της παραγωγής θέλουμε να επενδύσουμε ως Νέα Δημοκρατία. Σε αυτούς τους ανθρώπους εναποθέτουμε τις ελπίδες μας”.

Ποια ξεχωρίσατε ως βασικότερα θέματα, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, για την Κω και γενικότερα για τα Δωδεκάνησα;

“Τα προβλήματα είναι γνωστά: Η συγκοινωνιακή σύνδεση των Δωδεκανήσων, η μετατροπή του hotspot σε μόνιμη δομή στέγασης μεταναστών που αφαιρεί πλεονεκτήματα από το τουριστικό μας προϊόν, η υπερχρέωση και η υποθήκευση των τουριστικών και ξενοδοχειακών υποδομών στις τράπεζες που σφίγγουν τη θηλιά στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Αλλά πίσω από τα ανοιχτά αυτά ζητήματα – βιτρίνας, που διαπιστώνουν οι τουρίστες καθημερινά, υπάρχουν τα ζωτικά προβλήματα των ίδιων των κατοίκων των τουριστικών προορισμών. Το οδικό δίκτυο, η αγροτική παραγωγή, η ασφάλεια των πολιτών, η ανεργία.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει αφήσει το νησί στην τύχη του.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν υπάρχει Σχέδιο για τον Τουρισμό. Και αυτή η έλλειψη Σχεδίου για τον Τουρισμό, ξεθωριάζει σταδιακά την Κω από τον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Δική μας ευθύνη είναι να μην μείνουμε στις διαπιστώσεις και τα ευχολόγια. Να εφαρμόσουμε αποφασιστικά και μεθοδικά το πολυεπίπεδο Σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας που καθιστά τα ελληνικά νησιά ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς, ειδικά υπό τις συνθήκες του ασταθούς περιβάλλοντος που διαμορφώνεται στην ευρύτερη γειτονιά μας”.

Θεωρείτε πως υπάρχει η δυνατότητά επίλυσής τους; Και πως η Νέα Δημοκρατία μπορεί να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση;

ΤΣΙΑΡΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ“Η Νέα Δημοκρατία τοποθετήθηκε εξ αρχής με σαφήνεια για το προσφυγικό, το οποίο σήμερα αποτελεί τον μείζονα κίνδυνο για το νησί. Είχαμε υποστηρίξει τη λειτουργία κλειστών δομών και την αξιοποίηση της θέσης της Ελλάδας στην ΕΕ. Η κυβέρνηση αντίθετα, επέλεξε να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό για να διαπραγματευτεί το οικονομικό. Και ηττήθηκε κατά κράτος και στα δύο επίπεδα. Η Ελλάδα παρέμεινε εγκλωβισμένη στην ύφεση και οι πρόσφυγες παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά, υπονομεύοντας το τουριστικό μας προϊόν.

Αναφορικά με την οικονομία, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνο μέσα από ένα ρεαλιστικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύει τον ιδιωτικό τομέα και την επιχειρηματικότητα. Ένα σχέδιο που θα δημιουργεί δουλειές.

Η Νέα Δημοκρατία διαθέτει το σχέδιο και την αποφασιστικότητα να βγάλει με ασφάλεια τη χώρα από την κρίση. Και θέτει ξεκάθαρη προτεραιότητα στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και τον τουρισμό”.

Κατά την παραμονή σας στην Κω, δώσατε και το στίγμα της πολιτικής που ασκεί και θα ασκήσει η Νέα Δημοκρατία υπό τον πρόεδρο Κυριάκο Μητσοτάκη, ποια είναι αυτή; Ποιος είναι ο βασικότερος πυλώνας της;

“Βασική αρχή της Νέας Δημοκρατίας είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πατρίδας μας. Ανάπτυξη χωρίς μια αξιόπιστη κυβέρνηση που αποπνέει το αίσθημα της εμπιστοσύνης σε επενδυτές και πολίτες, δεν νοείται.

Πέρα από την Ελλάδα της κακομοιριάς και της μιζέριας που έφερε ο κ. Τσίπρας, υπάρχει και η Ελλάδα της δημιουργίας και της παραγωγής. Η Ελλάδα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, που εν τέλει είναι η μόνη πηγή εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό. Υπάρχει η Ελλάδα της Ανάπτυξης. Αυτή είναι η πολιτική μας. Αυτή την πολιτική υπηρετούμε σήμερα από την θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αυτή την πολιτική θα εφαρμόσουμε αύριο ως η υπεύθυνη κυβέρνηση του τόπου, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη”.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να σας ρωτήσω, πως κρίνεται την κυβερνητική πολιτική της συγκυβέρνησης γενικότερα, αλλά και ειδικότερα σε ότι αφορά στις πολιτικές για τα Δωδεκάνησα;

“Λίθοι, πλίνθοι, ξύλα και κέραμοι, ατάκτως ερριμμένα. Από όσα έχει και από όσα δεν έχει πράξει η σημερινή κυβέρνηση, από τις πράξεις και τις παραλήψεις της, δεν προκύπτει κανένα σχέδιο και καμία συγκροτημένη πολιτική για την νησιωτική Ελλάδα και τον τουρισμό. Δυστυχώς.

Θα είχε ενδιαφέρον πάντως, στην ερώτησή σας να απαντήσει κάποιος βουλευτής της συμπολίτευσης. Ποιο σχέδιο υπηρετεί; Ποια προοπτική εκφράζει; Ποιο μέλλον βλέπει για τα νησιά μας και νησιώτες μας;”.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.