Η πρόσφατη τραγωδία του ναυαγίου στην θαλάσσια περιοχή Ζέφυρος  της  Ρόδου, έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των θυμάτων των γεωπολιτικών συγκρούσεων, εμφυλίων και δικτατοριών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Οι αδιέξοδες πολιτικές, τα οικονομικά και τα γεωπολιτικά συμφέροντα, μετατρέπουν τους κατοίκους των χωρών της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής σε πολιτικούς και οικονομικούς πρόσφυγες.

Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν ανεπαρκείς και επικίνδυνες. Χαρακτηρίζονταν από έλλειψη σχεδιασμού, ανθρωπιάς και στοιχειώδους κατανόησης του προβλήματος με αποτέλεσμα  το στοίβαγμα ανθρώπινων ψυχών στα αστικά κέντρα της χώρας και την μετατροπή τους σε δουλοπάροικους. Κρίσιμο στοιχείο ήταν η μη αξιοποίηση κοινοτικών πόρων για την δημιουργία κατάλληλων υποδομών φιλοξενίας και κράτησης. Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες βλέπουν την Ελλάδα ως ενδιάμεσο σταθμό για άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι κυβερνήσεις των οποίων  «φόρτωσαν» το ζήτημα στις χώρες-πύλες εισόδου. Επί πλέον η άνευ όρων αποδοχή των συμφωνιών Δουβλίνο 1 και 2 οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση που μετατρέπει τις θάλασσες μας  σε υγρούς τάφους.

Οι πολιτικές αυτές υποστηρίχθηκαν και υποστηρίζονται ακόμη και σήμερα από  φωνές μισαλλοδοξίας, ξενοφοβίας, ρατσισμού και τρομολαγνείας. Την απάντηση στην δημαγωγία αυτή, έδωσαν οι συμπολίτες μας  με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στο δράμα των ανθρώπων αυτών. Οι συμπολίτες μας, έτρεξαν να βοηθήσουν και να δείξουν την αλληλεγγύη τους ενώνοντας τις προσπάθειές τους και συνδράμοντας στο έργο των λιμενικών και αστυνομικών αρχών.

Ο πρωθυπουργός της χώρας  Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον ομόλογό του Ματέο Ρέντσι έθεσε το ζήτημα σε κορυφαίο Ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να συζητηθεί σε έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα που πρέπει να προωθηθούν σε εθνικό επίπεδο που αποτυπώνουν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση από τη μέχρι σήμερα ξενοφοβική  πολιτική των «ξένων εισβολέων»: :

  • Μεταφορά των νεοεισελθόντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες.
  • Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα.
  • Σχέδιο για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές, όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
  • Ενέργειες για τον αναλογικό καταμερισμό των προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Απέναντι στην τρομοϋστερία  και το παραλήρημα των κάθε λογής συμφερόντων  η κυβέρνηση προτάσσει λύσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο με επίκεντρο τον ανθρώπινο παράγοντα.

Σε τοπικό επίπεδο, κρίνουμε πως ήρθε η ώρα να δημιουργηθεί ένα δίκτυο αλληλεγγύης, με συμμέτοχους τους θεσμικούς συλλόγους – ιατρικό, φαρμακευτικό,  γονέων -, συνδικαλιστικά και μη σωματεία, την εκκλησία και τα ιδρύματα πρόνοιας, λειτουργώντας συμπληρωματικά με την περιφέρεια ή τον δήμο, στο δύσκολο έργο της υποδοχής και φιλοξενίας των παράτυπων μεταναστών.

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Η αργοπορία κοστίζει ανθρώπινες ζωές.

Τα γεγονότα είναι τόσο τραγικά που οι λέξεις χάνουν το νόημά τους.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ.-

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.