ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

 

Με  αφορμή τη συνεχιζόμενη φημολογία για νέους φόρους στη διανυκτέρευση στα νησιά, οι Πρόεδροι των Ενώσεων-μελών του Συνδέσμου Ενώσεων Ξενοδόχων Δωδεκανήσου έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

Οι Δωδεκανήσιοι ξενοδόχοι τα τελευταία πέντε (5) χρόνια έχουμε επιτελέσει στο ακέραιο το πατριωτικό καθήκον μας.

Πληρώσαμε φόρους και χαράτσια, βάλαμε χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία μέσω εισφορών, στηρίξαμε εισοδήματα, υπογράψαμε συλλογικές συμβάσεις με τους εργαζομένους μας, δημιουργήσαμε νέες θέσεις εργασίας, αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες κοινωνικής ευθύνης για να σταθούμε πλάι στους πλέον αδύναμους συμπολίτες μας. Επιλέξαμε συνειδητά να ακολουθούμε τιμολογιακές πολιτικές στα ακραία όρια βιωσιμότητας των επιχειρήσεών μας,  μόνο και μόνο για να «βάλουμε πλάτη» στα δύσκολα και για να αναλάβουμε, δυσανάλογο των πραγματικών αντοχών μας, μερίδιο ευθύνης, έναντι της εθνικής οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής.

Είναι κοινή πεποίθηση μας πως καλώς πράξαμε όσα πράξαμε και είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Πρέπει όμως και να μπορούμε. Κάθε συζήτηση για τους πρόσθετους φόρους που φαίνεται να προωθούνται, θέτει εν αμφιβόλω τη δυνατότητά μας να συνεχίσουμε να επιτελούμε το πατριωτικό μας καθήκον. Διότι πρόσθετοι φόροι σημαίνουν μείωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος και συνακόλουθα απώλεια επισκεπτών, όχι μόνο για τα νησιά μας, αλλά για τον ελληνικό τουρισμό συνολικά.

Επιπλέον, οι πρόσθετοι αυτοί φόροι, όταν έχει εξαντληθεί η φοροδοτική μας ικανότητα, θα έχουν αντικειμενικά ένα και μόνον αποτέλεσμα: κατάρρευση και «λουκέτα».

Φόρος πέντε (5) ευρώ ανά διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία πολυτελείας, όταν η μέση τιμή δωματίου βρίσκεται στα 38 με 40 ευρώ, συνεπάγεται -επιπλέον της υφιστάμενης- πρόσθετη επιβάρυνση 13% επί του τζίρου των επιχειρήσεων αυτών. Στα δε χαμηλότερης κατηγορίας ξενοδοχεία, η πρόσθετη αυτή επιβάρυνση φθάνει και στο 17%. Είναι προφανές ότι οι ήδη «γονατισμένες» από την κρίση επιχειρήσεις μας δεν θα αντέξουν.

Αν καταρρεύσει όμως ο Δωδεκανησιακός τουρισμός, θα συμπαρασύρει την τοπική οικονομία, ενδεχόμενο που θα έχει επώδυνες αλυσιδωτές επιπτώσεις συνολικά στην τουριστική, αλλά και στην εθνική οικονομία. Θα αποτελεί δε ιστορικό λάθος μια τέτοια πράξη εναντίον των νησιών μας, που εκτός των άλλων αποτελούν τα σύνορα της Ελλάδος και της Ευρώπης. Θέλουμε να πιστεύουμε λοιπόν πως κανείς –παρά τις όποιες πιέσεις ασκούνται– δεν επιθυμεί και δεν θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη να οδηγήσει τον τουρισμό, την απασχόληση και την κοινωνία της Δωδεκανήσου, στα βράχια.

Τέτοια μέτρα αυτή την ώρα, δεν θα σηματοδοτούν τίποτα άλλο παρά το θλιβερό χρονικό μιας προαναγγελθείσας εθνικής αυτοχειρίας.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου

Αντώνης Β. Καμπουράκης

Η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κώ

Κωνσταντίνα Σβύνου

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καρπάθου

Ηλίας Αλεξίου

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καλύμνου

Νίκος Τσαγκάρης

Η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πάτμου

Άννα Ρωμαίου

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέρου και Λειψών

Μανώλης Μαθιουδάκης

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων & Καταλυμάτων Σύμης

Μανώλης Μωράρης

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.