“Η λύση στο προσφυγικό πρόβλημα οφείλει να είναι ευρωπαϊκή και να μη θίγει τα εθνικά κεκτημένα, την εθνική κυριαρχία οποιουδήποτε κράτους. Να είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο είμαι βέβαιος γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Γιούνκερ”, αναφέρει σε δήλωσή του για το προσφυγικό ο υπ. Πρόεδρος της ΝΔ Απόστολος Τζιτζικώστας, απαντώντας στην τοποθέτηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

Η επίσημη ανακοίνωση

Απάντηση στην τοποθέτηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για το προσφυγικό, δίνει με δήλωσή του ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Τζιτζικώστας:

«Διάβασα με προσοχή αυτά που είπε ο κ. Γιούνκερ. Συμφωνώ, και οι Έλληνες το αποδεικνύουμε καθημερινά στην πράξη, ότι είναι ύψιστο καθήκον όλων μας η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των προσφύγων, όπως και η ασφάλεια των λαών της Ευρώπης.

Η λύση στο προσφυγικό πρόβλημα όμως οφείλει να είναι ευρωπαϊκή κι όχι ελληνική και βεβαίως πρέπει να μη θίγει τα εθνικά κεκτημένα, την εθνική κυριαρχία οποιουδήποτε κράτους και να είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο είμαι βέβαιος γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Γιούνκερ και το οποίο αρνείται να επικυρώσει η Τουρκία ως σύμβαση του ΟΗΕ.

Αντί λοιπόν να γίνονται προτάσεις περί… συνδιαχείρισης, δε θα ήταν πολιτικώς ορθότερο και πιο αποτελεσματικό να επεκτείνει την αρμοδιότητά της η Frontex και στο θαλάσσιο χώρο, με ενίσχυσή της σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό, δεδομένου ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Αυτή δε θα ήταν μια λύση στην κατεύθυνση της ‘ευρωπαϊκά οργανωμένης ακτοφυλακής’, σε αντιδιαστολή με λαϊκισμούς του τύπου ‘κοινές ελληνοτουρικές περιπολίες’, που μπορεί να υποκρύπτουν άλλες σκοπιμότητες;».

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.