Τιμάται σήμερα η Παναγία Τσαμπίκα η Ψηλή – Τα 300 σκαλοπάτια προς την πίστη

Ανεβαίνοντας 300 σκαλοπάτια, με πίστη και ελπίδα, οδηγείσαι στην παλαιά Μονή της Παναγίας Τσαμπίκας στη Ρόδο, στην αποκαλούμενη “Ψηλή”.
Στη Μονή της Παναγίας Τσαμπίκας, που βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Ρόδου, κοντά στον Αρχάγγελο. Στην κορυφή ενός λόφου, που υψώνεται πάνω από την παραλία της. Στα κλασικά χρόνια, εκεί βρισκόταν ο ναός της θεάς Αρτέμιδος, ενώ στο μοναδικό αυτό μοναστήρι, το θαυματουργό, είναι διαστάσεων 17 x 8 μέτρα και καλύπτεται με σταυροθόλια, ενώ το δάπεδο του ναού καλύπτεται με χοχλάκι που εικονίζει εκκλησιαστικά σχέδια.
Κρήνην έχουσα των δωρεών σου
την εικόνα σου, η νήσος Ρόδος,
Θεοτόκε Τσαμπίκα, γεραίρει σε
και καυχωμένη ενθέως σοις θαύμασι
τον ασπασμόν του Αγγέλου προσάδοι σοι
Χαίρε κράζουσα, Παρθένε θεοχαρίτωτε,
λαού του χριστωνύμου το διάσωσμα

Απολυτίκιον Παναγίας Τσαμπίκας.

Σύνθεση του Μητροπολίτου Ρόδου κ.κ. Κυρίλλου

Η Παναγία Τσαμπίκα, για πολλά χρόνια, δεν έχαιρε αποκλειστικής συγγραφής κάποιου βιβλίου η λευκώματος. Η πρώτη προσπάθεια καταγραφής της παράδοσης της εμφάνισης της εικόνας έγινε από το μακαριστό Σάββα Διμέλη, πατέρα του Μητροπολίτου πρώην Ρόδου κ.κ. Αποστόλου, σε μορφή ποιήματος 129 στίχων. Φέρει τον τίτλο «Το θαύμα της Παναγίας». Η δεύτερη προσπάθεια  έγινε τον Μάιο του 1998 από τον γράφοντα σε βιβλίο  με εκτενέστερη παρουσίαση. Ο τίτλος του βιβλίου αυτού είναι  «Παναγία Τσαμπίκα θεολογική-ιστορική προσέγγιση».

Η Παναγία Τσαμπίκα είναι ένα από τα επιφανέστερα και γνωστότερα προσκυνήματα προς τιμήν της Θεομήτορος στη Δωδεκάνησο. Εδώ ευδόκησε η υπεραγία Θεοτόκος να καταστήσει φανερή τη μητρική πρόνοια και κηδεμονία της με τα αναρίθμητα θαύματα που επιτέλεσε και επιτελεί σ’ όσους καταφεύγουν με πίστη και επικαλούνται την μεσιτεία της προς τον Χριστό. Η λέξη Τσαμπίκα, σύμφωνα με την άγραφη προφορική παράδοση προέρχεται από τη λέξη τσάμπα, που στην τοπική αρχαγγελίτικη διάλεκτο σημαίνει φωτιά-σπίθα.

Η θαυματουργική εικόνα της Παναγίας Τσαμπίκας, ήλθε τρεις φορές από το βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας Κυκκώτισσας η Ελεούσης της Κύπρου.Όταν οι μοναχοί από την Κύπρο εντόπισαν την εικόνα στη Ρόδο, ήρθαν να την επαναφέρουν πίσω στο μοναστήρι τους· η εικόνα, όμως, επέστρεψε πάλι στο λόφο της στη Ρόδο. Οι Κύπριοι για να πιστοποιήσουν ότι πράγματι ήταν αυτή η εικόνα που έφευγε, την έκαψαν στο πίσω μέρος της, προκειμένου να έχουν κάποιο αποδεικτικό σημάδι. Το κάψιμο διακρίνεται πολύ καθαρά και σήμερα. Η Παναγία Τσαμπίκα μέχρι σήμερα δείχνει την αγάπη της στα άτεκνα ζευγάρια δίνοντάς τους τη χαρά της μητρότητας και πατρότητας.

Η λαϊκή ευσέβεια τιμά τη μεγαλόχαρη Παναγία Τσαμπίκα – Κυρά την Γ  Κυριακή των Νηστειών δηλαδή της Σταυροπροσκυνήσεως, όταν ο Τίμιος Σταυρός λάμπει ως φάρος στο πέλαγος της Σαρακοστής και σκορπίζει ελπίδες γλυκιές στις χριστιανικές καρδιές. Ο οδοιπόρος ανεβαίνοντας αυτή τη μέρα στην Παναγία Τσαμπίκα κουράζεται, μουσκεύει στον ιδρώτα, φλογίζονται τα σπλάχνα του από τη δίψα και όμως επιμένει. Τα δέντρα με τη σκιά τους του χαρίζουν ένα αναστεναγμό ανακούφισης και του δίνουν θάρρος για να φτάσει ψηλά στην πνευματική εκείνη πηγή.

«Θεοτόκε, η ελπίς πάντων των χριστιανών σκέπε, φρούρει,  φύλαττε τους ελπίζοντας εις σε».

Με πληροφορίες από την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου και τη Βικιπαίδεια

ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΣΑΜΠΙΚΑ 7 ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΣΑΜΠΙΚΑ 6

ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΣΑΜΠΙΚΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΣΑΜΠΙΚΑ 5 ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΣΑΜΠΙΚΑ 4 ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΣΑΜΠΙΚΑ 3 ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΣΑΜΠΙΚΑ 2 ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΣΑΜΠΙΚΑ 1

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.