Τον συνπολιούχο και προστάτη της πόλεως Ρόδου Άγιο  Φανούριο τον νεοφανή, τίμησαν  το Σάββατο  μεσημέρι στο παρεκκλήσι που στεγάζεται στο Δημαρχείο Ρόδου, σε μία σεμνή τελετή με ευλάβεια,  η δημοτική Αρχή και  οι εκπρόσωποι στρατιωτικών και Λιμενικών Αρχών, υπάλληλοι  του Δήμου  και πιστοί  χριστιανοί  κάτοικοι του νησιού.

Οι Ροδίτες  τιμούν τη μνήμη του Αγίου Φανουρίου, καθώς αισθάνονται υπερήφανοι διότι η εικόνα του βρέθηκε στο νησί μας. Όπως κάθε χρόνο και φέτος, πραγματοποιήθηκε αρτοκλασία, από τον Πατέρα Ιωάννη, παρουσία του Δημάρχου Ρόδου κου Φώτη Χατζηδιακου.

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και ευχήθηκε ο προστάτης Άγιος Φανούριος, να φανερώνει σε όλους μας το σωστό δρόμο για την ευημερία και την προοπτική των κατοίκων του νησιού και του δήμου μας.

Ιστορικά θρησκευτικά στοιχεία

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας σκάβο­ντας οι Αγαρηνοί για να ανακαινίσουν το κάστρο τής Ρόδου βρήκαν θεμέλια παλαιάς Εκκλησίας με πολλές εικόνες κατεστραμμένες ανάμεσα στις οποίες ξεχώριζε και μία παλαιά εικόνα πού έμοιαζε καινούργια και φρεσκοβαμμένη και τριγύρω στο πλαίσιο της, ήσαν ζωγραφισμένα όλα τα μαρτύρια του εικονιζόμενου Αγίου, ο οποίος φαινόταν πολύ νέος στην ηλικία, ντυμένος στρατιωτικά και κρατώντας στο δεξί του χέρι Σταυρό πάνω στον οποίο στηριζόταν αναμμένη λαμπάδα.

Ο αρχαίος ναός του Αγίου Φανουρίου που ήταν έξω από το κάστρο δεν υπάρχει σήμερα. Σώζονται μόνο τα θεμέλια του και λείψανα ιερού βαπτιστηρίου κάτω από πολυκατοικίες στη οδό Χειμάρας. Ο σημερινός ναός του που είναι μέσα στο κάστρο και λίγο πιο πέρα από τη πύλη του Μ. Αθανάσιου μοιάζει με κατακόμβη και είναι πολύ κατανυκτικός.

Στον Άγιο Φανούριο καταφεύγουν οι πιστοί, για να επικαλεστούν την βοήθεια του στις διάφορες ανάγκες της ζωής τους και μάλιστα όταν χάσουν ο,τιδήποτε ζητούν την παρέμβαση του και αμέσως το βρίσκουν. Ανάμεσα στα άλλα δώρα πού προσφέρουν στον Άγιο οι πιστοί είναι και ή φανουρόπιτα, την οποίαν τάζουν στον Άγιο, για να τους φανερώσει το αντικείμενο πού έχασαν ή κάποια λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.