Αποφάσεις της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ

για τα προβλήματα των εργαζομένων της περιοχής

 

Συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατοϋπαλληλικού ΚέντρουΡόδου, τη Δευτέρα, 25 Μάη 2015, και ασχολήθηκε με τα προβλήματα των εργαζομένων και της περιοχής παίρνοντας αποφάσεις για τα παρακάτω ζητήματα:

-Με αφορμή την κατάθεση στο επόμενο διάστημα του νομοσχεδίου, που θα ρυθμίζει το πλαίσιο των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των εργασιακών σχέσεωνεπιβεβαιώθηκανοι θέσεις του Ε.Κ.Ρ,όπως αυτές εκφράστηκαν στο κοινό υπόμνημα των εργατικών κέντρων Κρήτης και Ρόδου προς τον Υπουργό Εργασίας και οι οποίες αναλύθηκαν και στη συνάντηση των Προέδρων με τον Υπουργό στην Αθήνα. Συγκεκριμένα η Διοίκηση ζητά στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο να συμπεριλαμβάνονται ρυθμίσεις, που να καταργούν τις Ενώσεις προσώπων, να αποκαθίσταται η δυνατότητα υπογραφής Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και Κλαδικών Σ.Ε, να ισχύσει η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, καθώς και η υποχρεωτικότητα των κλαδικών Σ.Σ.Ε, να επανέλθει το καθεστώς της μετενέργειας στους 6 μήνες, να θεσμοθετηθεί ο θεσμός της μεσολάβησης και της διαιτησίας, σύμφωνα με τις προτάσεις των συνδικάτων και τέλος να επανέλθει άμεσα ο κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ, δίχως ηλικιακούς περιορισμούς καθώς και οι τριετίες. Η Διοίκηση θα παρακολουθεί την εξέλιξη που αφορά το παραπάνω νομοσχέδιο και θα προχωρήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των συνδικάτων για το παραπάνω ζήτημα.

  • Η Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ εκφράζει την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε σκέψη για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑστα νησιά και συντάσσεται με τους υπόλοιπους φορείς των νησιών του Αιγαίου για τη διατήρησή τους.Εκφράζει επίσης της αντίθεσή της σε οποιαδήποτε απόφασηγια μετάταξη των ειδών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης από το χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ. Η Διοίκηση απαιτεί να εφαρμοστεί μια πολιτική, που να ανατρέπει τη σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων με ενίσχυση των άμεσων φόρων, ούτως ώστε να πληρώνουν αυτοί που πραγματικά μπορούν και όχι τα συνήθη υποζύγια.
  • Να συνεχίσει τη δράση της κατά των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιαίτερα όσο αφορά τις δημόσιες υπηρεσίες (Καθαριότητα, Ύδρευση, λιμάνια, αεροδρόμια κλπ). Ιδιαίτερα για τον τομέα της Καθαριότητας η Διοίκηση ζητά από την κυβέρνηση να τροποποιήσει το θεσμικό πλαίσιο, που δίνει το δικαίωμα στους δήμους να αναθέτουν υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα σε ιδιώτες, καθώς επίσης και να διαμορφώσει συνθήκες τέτοιες, που να επιτρέπουν στους δήμους να προχωρήσουν άμεσα σε προσλήψεις μόνιμου και εποχιακού προσωπικού, καθώς και τεχνικού εξοπλισμού, για να μπορούν οι δήμοι να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες δίχως να καταφεύγουν στην εύκολη λύση της ιδιωτικοποίησης. Η Διοίκηση καταγγέλλει για άλλη μία φορά την απόφαση του Δήμου Ρόδου για ανάθεση του 40% της Καθαριότητας και στηρίζει τις αποφάσεις των σωματείων του Δήμου για την ανατροπή αυτής της απόφασης.
  • Θα συνεχιστούν οι προσπάθειες της Διοίκησης όσο αφορά την στελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας και με Τεχνικούς Επιθεωρητές, καθώς η υπηρεσία του ΣΕΠΕ επανδρώθηκε μόνο με Κοινωνικούς Επιθεωρητές κι αυτό μετά από μεγάλη πίεση που άσκησε το Ε.Κ.Ρ με επιστολές και παραστάσεις στους αρμόδιους.Να συνεχιστούν με την ίδια συχνότητα οι έλεγχοι των κλιμακίων Επιθεώρησης Εργασίας στην περιοχή, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, μετά από ενέργειες του Ε.Κ.Ρ και ανέδειξαν το μεγάλο πρόβλημα της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας.
  • Να συνεχιστούν οι δράσειςτου Ε.Κ.Ρ, που αναδεικνύουν τα τεράστια προβλήματαστον τομέα της υγείας της περιοχήςστηρίζοντας παράλληλα με κάθε τρόπο τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γ. Ν Ρόδου.
  • Τέλος ομόφωνα αποφασίστηκε να εκφράσει η Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ την αντίθεσή της ενάντια στη δημιουργία ΝατοϊκώνΒάσεωνστα νησιά μας και καλεί σε επαγρύπνηση όλους τους επιστημονικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς φορείς της περιοχής, αλλά και όλους τους πολίτες, για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Ε.Κ.Ρ

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.