Στο πλαίσιο της προβολής στην επιστημονική κοινότητα της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, διοργανώνεται Ευρωπαϊκό Θερινό Σχολείο ΙΤΝ-DCH στη Ρόδο μεταξύ 1 και 7 Ιουνίου 2015 με θέμα την «Ολοκληρωμένη Τεκμηρίωση της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου». Το Θερινό Σχολείο διεξάγεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ITN-DCH “Initial Training Network for Digital Cultural Heritage”, με χρηματοδότηση από τη δράση Marie Sklodowska-Curie του 7ου ΠΠ της ΕΕ, και συνδιοργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με το Δήμο Ρόδου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων δια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, το Περιφερειακό Τμήμα Δωδεκανήσου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και το ομόλογο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Στo Θερινό Σχολείο πραγματοποιούνται επιτόπου διαδραστικές εκπαιδευτικές επισκέψεις το πρωί και ειδικές ερευνητικές διαλέξεις το απόγευμα στον Ιπποτικό Ξενώνα της Αγίας Αικατερίνης, που παρακολουθούν Ερευνητές Fellows, προερχόμενοι από 14 ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ινστιτούτα, οι οποίοι εκπαιδεύονται από καθηγητές διεθνούς κύρους και ειδικούς επιστήμονες και μηχανικούς από τους συνεργαζόμενους φορείς της Ρόδου.

Την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015 το πρωί θα παρουσιαστούν μη καταστρεπτικές τεχνικές για την διάγνωση της φθοράς στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου από την Ερευνητική Ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αποτελούμενη από τους Καθ. Τώνια Μοροπούλου, Δρ. Αικατερίνη Δελέγκου, Δρ. Κυριάκο Λαμπρόπουλο και Υπ. Δρ. Αναστασία Κιούση, οι οποίοι στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν ανοιχτό εργαστήριο στα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου.

Κατά την απογευματινή συνεδρία, στις 17:00 στον Ιπποτικό Ξενώνα της Αγίας Αικατερίνης, η οποία θα είναι ανοιχτή στο κοινό, θα αναπτυχθεί θεματολογία σχετικά με την Ολοκληρωμένη Τεκμηρίωση των Ιστορικών Υλικών και Κατασκευών, από τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνα, κο Roko Zarnic, την Καθηγήτρια ΕΜΠ Τώνια Μοροπούλου, την Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ca Foscari της Βενετίας, κα Elisabetta Zendri, τον  Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, κο Mustafa Erdik, και το Συντονιστή της Έδρας UNESCO για «Επιστήμη των Υλικών» και μέλος της Συγκλήτου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, Καθηγητή Jean Pierre Massue.

Την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί Δείπνο υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στον προμαχώνα του Αγίου Γεωργίου στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, που θα πλαισιώνεται μουσικά υπό την ευθύνη του Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Επικοινωνίας και ΜΜΕ Ρόδου, κου Ελευθέριου Χατζηιωάννου.

Την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015 το πρωί θα παρουσιαστούν υλικά και επεμβάσεις στερέωσης και προστασίας του πωρόλιθου της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου από την Ερευνητική Ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αποτελούμενη από τους Επίκ. Καθ. Αστέριο Μπακόλα, και την Υπ. Δρ. Ευαγγελία Ξυνοπούλου, οι οποίοι στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν ανοιχτό εργαστήριο στα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου. Θα παρουσιαστεί, επίσης, ο μηχανισμός της φθοράς του πωρόλιθου της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου από τον Καθηγητή του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθήνας, κο Παναγιώτη Θεουλάκη.

Κατά την απογευματινή συνεδρία, στις 17:00 στον Ιπποτικό Ξενώνα της Αγίας Αικατερίνης, η οποία θα είναι ανοιχτή στο κοινό, θα αναπτυχθεί θεματολογία σχετικά με την Ολοκληρωμένη Τεκμηρίωση των Ιστορικών Υλικών και Κατασκευών, από τον Καθηγητή Ανδρέα Νικολαϊδη, τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνα, κο Roko Zarnic, την Καθηγήτρια του ΕΜΠ Τώνια Μοροπούλου, τον Λέκτορα του ΕΜΠ, κο Αναστάσιο Δουλάμη, και το Συντονιστή του ευρωπαϊκού προγράμματος ITN-DCH, Καθηγητή του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, κο Μαρίνο Ιωαννίδη, με την παρουσίαση του οποίου θα ολοκληρωθεί το Θερινό Σχολείο ΙΤΝ-DCH.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.