ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας στον υπό συζήτηση νόμο, που αφορά τον προσδιορισμό ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των στρατιωτικών και υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας, καθώς και τον τρόπο υπολογισμού και καταβολής της σύνταξης αυτών, βρίσκει ριζικά αντίθετη την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων άσκησης των καθηκόντων του ανωτέρω προσωπικού.


Κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή μέσα σε θύελλα αντιδράσεων – Αποσύρθηκαν για να κατατεθούν και πάλι στην Ολομέλεια – Για βουνό σελίδων την τελευταία στιγμή μίλησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου – Βολές και από τον Α. Μητρόπουλο

Λάδι στη φωτιά έριξαν οι δύο υπουργικές τροπολογίες που κατατέθηκαν τελευταία στιγμή στη Βουλή, κάνοντας άνω – κάτω για ακόμα μία φορά τους βουλευτές, πολλοί εκ των οποίων ζήτησαν να αποσυρθούν. Φυσικά, επί του θέματος παρενέβη και η Πρόεδρος της Βουλής παρενέβη ασκώντας δριμεία κριτική στο “βουνό” τροπολογιών, προκαλώντας τις φωνές αρκετών από τους εκπροσώπους του Κοινοβουλίου και θύελλα αντιδράσεων, ενώ προκάλεσε τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Δημήτρη Μάρδα να απαντήσει γιατί κατατέθηκαν τώρα οι τροπολογίες, υπονοώντας την εξυπηρέτηση κάποιους σκοπού. Πρόκειται για κείμενα άνω των 100 σελίδων, που αφορούν τις συντάξεις, θέματα δικαιοσύνης και υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Σύμφωνα με ενημέρωση του προέδρου της Επιτροπής, τελικά αποσύρθηκαν -ύστερα από αντιδράσεις -και θα επανακατατεθούν κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Αν και οι υπουργοί κ.κ. Μάρδας και Σταθάκης διευκρίνισαν ότι κατατέθηκαν τώρα, διότι δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθεί η συγγραφή τους νωρίτερα η πρόεδρος της Βουλής επέμενε σε έντονο ύφος. “Θα ήθελα εξήγηση γιατί κατατέθηκε σήμερα αφού ακούμε εδώ και ημέρες ότι η κακή πρόεδρος της Βουλής θέτει προσκόμματα στη διαδικασία. Για ποιο λόγο σήμερα, αφού θα είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία και όπως είπε ο κ. Τσακαλωτος ότι είμαι αρωγός σε ενα σχέδιο γέφυρα, να δώσετε απάντηση κύριε Μάρδα, που είτε δοτός, εμείς έχουμε εκλεγεί”, επέμενε η κυρία Κωνσταντοπουλου και πρόσθεσε ότι “γιατί τώρα η κατάθεση και όχι την Τρίτη. Τι διεκδικείται να παραδοθεί η Βουλή θέλετε; Για ποιο λόγο επιτρέπεται να ευτελίζουν ένα κόμμα που έχουν δώσει αγώνα”.

“Μη μιλάτε κύρε υπουργέ στο τηλέφωνο, εδώ είναι Βουλή”, είπε όλο ύφος και πρόσθεσε ότι η “Κ. Μάρδα δικαιώνετε όλους αυτούς που παρουσιάζουν ως μόνη λύση την ακροδεξιά και τον φασισμό”. “Ανήκουστα όσα γίνονται και όσα είπε η κ. Κωνσταντοπουλου. Είπε είπε ότι οι κ.κ. Γεωργιάδης, Βρούτσης, Χατζηδάκης είναι εκπρόσωποι του φασισμού, ναζισμού και ρατσισμού Βγαίνω από τα ρούχα μου να ακούω αυτά το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε νωρίτερα το βουνό, όπως χαρακτήρισε, τροπολογιών που κατατέθηκαν τελευταία στιγμή και ζήτησε να δοθούν εξηγήσεις, αλλά και να αποσυρθούν. Μάλιστα, η Πρόεδρος της Βουλής, κατά τη διάρκεια της παρέμβασης της ζήτησε να δείξουν από το κανάλι το βουνό των τροπολογιών, όπως και έγινε. “Δεν μπορεί να έρχονται τέτοιας σημασίας τροπολογίες τελευταία ώρα και μετά να κατηγορούμε ξένους ότι ευτελίζουν τη Βουλή. Αφορούν τις συντάξεις, θέματα δικαιοσύνης και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών “. “Είναι απαράδεκτο. Η πρόθεση της κυβέρνησης ήταν στο πέρας της συζήτησης στην ολομέλεια να έρθουν όλα αυτά τα 100σέλιδα έγγραφα”, πρόσθεσε.

Στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μητρόπουλο απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος απέρριψε την άποψη του αντιπροέδρου της Βουλής πως υπάρχει αντισυνταγματικότητα στην τροπολογία που αφορά το συνταξιοδοτικό γιατί δεν έχει έκθεση του Εκλεκτικού συνεδρίου. “ Δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας διότι υπάρχει έκθεση του Εκλεκτικού συνεδρίου. Ο κ. Μητρόπουλος είπε ότι υπάρχουν 9 σημεία που επιφυλάσσονται για αντισυγματικότητα και αναφέρθηκε στη σελίδα 47, όπου το Ελεγκτικό Συνέδριο καλεί να μην εισαγάγετε.

Ο Γιώργος Σταθάκης απάντησε στην κ. Κωνσταντοπούλου για τις τροπολογίες, διευκρινίζοντας ότι αφορά ρυθμίσεις για το νόμο Κατσέλη, όπου ορίζεται μεταξύ άλλων τι είναι υπερχρεωμένος προς Δημόσιο και τράπεζες και για τις υ]ευπαθείς ομάδες. Τόνισε δε ότι κατατέθηκαν τώρα διότι δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν νωρίτερα και εισηγήθηκε να γίνουν αποδεκτές για να συζητηθούν στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας διευρύνονται σημαντικά οι δυνατότητες που θα προσφέρει στους δανειολήπτες ο νόμος 3869/2010 για την δικαστική διευθέτηση δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Επίσης, προβλέπεται ότι στο πεδίο εφαρμογής του νόμου εμπίπτουν πλέον το σύνολο των οφειλών φυσικών προσώπων που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες, προς την εφορία, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στα ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα, θεσπίζεται κριτήριο εύλογων δαπανών διαβίωσης στα 1.100 ευρώ ανά νοικοκυριό. Τέλος, υπάρχουν λεπτομέρειες για το καυτό θέμα των πλειστηριασμών.

Η πρόεδρος της Βουλής συνεχίζει τον πόλεμο για τις τροπολογίες, λέγοντας ότι αν οι επιτροπές θα εισαχθούν στη Επιτροπή θα πρέπει να ψηφιστούν από την Επιτροπή. “Εμείς εδώ δεν παίζουμε”, είπε και ο υπουργός Οικονομίας κ. Σταθάκης είπε φανερά εκνευρισμένος ότι “δεν ξέρω γιατί κάνετε θέμα, θα εισαχθούν και θα συζητηθούν στην Ολομέλεια”.

Ζωή σε Φίλη: Με έχεις ταυτίσει με τη ΧΑ, μου έχεις πει ότι «θα με τελειώσετε»

Δεύτερος γύρος επίθεσης Ζωής σε Βρούτση, Χατζηδάκη, Γεωργιάδη, Κεγκέρογλου – Σκληρή κόντρα με Φίλη που τον κατηγόρησε ότι την έχει ταυτίσει με τη ΧΑ

Με «φασίστες» παρομοίασε η Ζωή Κωνταντοπούλου όλους όσοι θεωρεί πως είναι συνυπεύθυνοι για την κατάσταση στις οποία έχει περιέλθει γη χώρα σήμερα, προκαλώντας την οργή πολλών βουλευτών στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, ενώ η κυρία Κωνσταντοπούλου πήρε το λόγο να μιλήσει – για τρίτη φορά- σήμερα, στοχοποίησε τους κ.κ. Βρούτση, Χατζηδάκη, Γεωργιάδη, Κεγκέρογλου, λέγοντας πως «δεν μπορούν αυτοί, που είναι συνδυασμένοι με τη μαύρες σελίδες που βάφτηκαν στο Κοινοβούλιο, που ψήφισαν τόσα μνημόνια, να εμφανίζονται δικαιωμένοι και να μας κουνούν τώρα το δάχτυλο».

Στη συνέχεια η Ζωή Κωνσταντοπούλου, καταγγέλοντας φανερά εκνευρισμένη «την προδοσία στα ιδεώδη του ΣΥΡΙΖΑ» κατηγόρησε τους εν λόγω βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ότι είναι εκπρόσωποι του φασισμού, του ναζισμού και του ρατσισμού. «Κύριε Μάρδα δικαιώνετε όλους αυτούς που παρουσιάζουν ως μόνη λύση την ακροδεξιά και τον φασισμό» είπε χαρακτηριστικά.

«Όσοι βγαίνουν στα κεραμίδια και λένε ότι ότι είναι πιο ΣΥΡΙΖΑ από τους άλλους δεν είναι πιο ΣΥΡΙΖΑαπό τους άλλους, απάντησε αιχμηρά ο κ. Νίκος Φίλης και έκανε λόγο για χυδαιότητες που εξαπέλυσε η πρόεδρος της Βουλής.

«Με είχατε ταυτίσει με τη Χρυσή Αυγή», είχε πει νωρίτερα η πρόεδρος της Βουλής,«μου έχετε πει ότι θα με τελειώσετε» δήλωσε απευθυνόμενη στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι σύντροφοι, αν μπορώ να τους πω έτσι, έχουν δώσει μάχες για την αντισυνταγματικότητα», είπε η πρόεδρος νωρίτερα. «Δεν ξέρω ποιος σας συμβούλεψε για αυτά που διαβάστηκαν, δεν γίνονται να έρθουν περικοπές συντάξεων με τροπολογία, ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε πάρει τέτοια θέση». Απαντώντας προσωπικά στον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ είπε: Σας ενόχλησε η αναφορά κύριε Φίλη για τον φασισμό, που τόσο καιρό η στοχοποίηση που δέχομαι κ. Φίλη με τη σύμπραξή σας δεν είναι αυτοματοποίηση. Με είχατε ταυτίσει με τη Χρυσή Αυγή – Μου έχετε πει ότι θα με τελειώσετε.

Απάντηση έδωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Μάρδας στις βολές της κ. Κωνσταντοπούλου λέγοντας ότι “ είτε δοτός, είτε αιρετός έχουμε δώσει τους ίδιους όρκους και πρόσθεσε ότι “η συνέπεια και η αποτελεσματικότητα ρυθμίζεται από τον όρκο που δώσαμε”. “Κυρία Κωνσταντοπούλου είστε αιρετή και θέλετε να είστε συνεπής. Εγώ έχω 400 φοιτητές που είναι πολύ πιο αυστηροί από τους ψηφοφόρους”, πρόσθεσε. “Γράφτηκε από εμάς η τροπολογία “, της απάντησε και εξήγησε επίσης ότι “καθυστέρησε η διαδικασία γιατί περιμέναμε τη γνωμοδότηση του ελεγκτικού συνεδρίου που ήρθε σήμερα”, ενώ την προκάλεσε να βρει “τα σημεία που προβλέπονται μειώσεις συντάξεων, εκτός από τις πρόωρες”.

Ο κ Φίλης είχε νωρίτερα παρέμβει λέγοντας ότι η σημερινή συνεδρίαση δεν θα μείνει ως παράδειγμα, όχι μόνο για τη διαδικασία. “Η σημερινή διαδικασία έγινε μια φθηνή προσωπική αντιπαράθεση”, είπε όλο νόημα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. “Έχει γίνει μία προσωπική φθηνή αντιπαράθεση και η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από προσωπικές αντεγκλήσεις Έγινε προσπάθεια αυτοθυματοποίησης μέσα εδώ”, είπε και πρόσθεσε ότι “αυτό είναι ένας κύκλος που δε βοηθά τη δημοκρατική λειτουργία της Βουλής, αυτές οι παραινέσεις είναι βούτυρο στο ψωμί της ΧΑ. “Τέτοιου χαμηλού επιπέδου προσωπικές αντιπαραθέσεις πρώτη φορά βλέπω”, δήλωσε ο κ. Φίλης, προκαλώντας την οργή της Προέδρου.

“Παρακαλώ το προεδρείο να ολοκληρώσει τη διαδικασία το συντομότερο δυνατό”, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε, αύριο ο υπουργός θα πάει στο Eurogroup για να επικυρώσει τη συμφωνία με πλήρη, τριετή χρηματοδότηση.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις από όλους τους βουλευτές, με πρώτο τον Κωστή Χατζηδάκη που απάντησε πως δεν μπορεί η πρόεδρος της Βουλής να κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία και φασισμό και ναζισμό.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.