• Ο ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΙΜΩΜΕΝΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ .
  • O Χ.ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ « ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χ. Κόκκινος μαζί με συναδέλφους με την ελληνική Αντιπροσωπεία στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέστη στη συνεδρίαση της επιτροπής NAT   που πραγματοποιήθηκε στο Πόρτο της Πορτογαλίας στις 18 και 19 / 6/2015 με θέμα « Καινοτομία και εκσυγχρονισμός της αγροτικής οικονομίας» .

Σύμφωνα με τις αποφάσεις η έννοια της έξυπνης πόλης ( Smart City ) αναγνωρίστηκε ως η λύση που ανταποκρίνεται στις μελλοντικές προκλήσεις . Η στρατηγική « Ευρώπη 2020» που ακολούθησε επικεντρώνεται στις πόλεις και τις μητροπόλεις ως κινητήριες δυνάμεις της προσδοκώμενης ανάπτυξης . Αλλά η επίτευξη των στόχων της στρατηγικής 2020 , με παράλληλη διατήρηση της εδαφικής συνοχής στην Ευρώπη , δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή του συνόλου του αναπτυξιακού δυναμικού , συμπεριλαμβανομένου αυτού της υπαίθρου . Στόχος του συνεδρίου ήταν να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο οι αγροτικοί φορείς μπορούν να αξιοποιήσουν την εν λόγω έννοια προς όφελος τους καθώς και ποιες καινοτομίες μπορούν να δώσουν ώθηση στον εκσυγχρονισμό της αγροτικής οικονομίας .

 Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πορτογαλία ( χώρα που έζησε το « μνημονιακές πολιτικές » ) έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια  τον πρωτογενή τομέα με ιδιαίτερη έμφαση στις αγροτικές δράσεις που περιλαμβάνουν καλλιέργεια εκτάσεων μέχρι αγροτουριστικές δράσεις  . Στη προσπάθεια αυτή αξιοποιήθηκαν οι νέες τεχνολογίες , η καινοτομία , δόθηκαν κίνητρα στους νέους αγρότες , υπήρξε εκσυγχρονισμός της αγροτικής οικονομίας, αξιοποιήθηκαν σύγχρονοι μέθοδοι καλλιέργειας , υπήρξαν σεμινάρια επιμόρφωσης των αγροτών  και ο αναπτυξιακός σχεδιασμός λειτούργησε με συγκεκριμένη στόχευση και αποτέλεσμα . Η απασχόληση του αγροτικού τομέα έδωσε δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους στην Πορτογαλία και μείωσε δραστικά την ανεργία .

Στην Ελλάδα ο πρωτογενής τομέας ανάπτυξης είναι ο «κοιμώμενος γίγαντας» . Με την αξιοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και τη σωστή οργάνωση μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη της πολυπόθητης ανάπτυξης . Προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη να υπάρχει συνεργασία όλης της οργανωμένης πολιτείας και ενημέρωσης των πολιτών για τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που υπάρχουν . Η χώρα μας το έχει ανάγκη στις κρίσιμες ώρες που διανύουμε . Οι καλές και επιτυχημένες πρακτικές πρέπει να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα .

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.