Tα hotspots ετοιμάζονται…

Ολοκληρωμένος σχεδιασμός σε Ελλάδα και Ευρώπη

για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης υπάρχει;

Τα νησιά του Αιγαίου δέχθηκαν πρόσφατα την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου με επικεφαλής τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, για να επιθεωρήσουν την εγκατάσταση των hotspots για την υποδοχή των χιλιάδων παράτυπων μεταναστών – προσφύγων. Την ίδια ώρα που είναι απαραίτητη η ανθρωπιστική βοήθεια, καταγράφονται αντιδράσεις και διατυπώνονται ερωτηματικά από τις τοπικές κοινωνίες. Τα νησιά του Αιγαίου καλούνται να ανταποκριθούν σ’ ένα δύσκολο ρόλο, την καθημερινή υποδοχή κατατρεγμένων ανθρώπων που ανάμεσά τους κρύβονται -δυστυχώς- και εξτρεμιστικά στοιχεία.

Πέρα από τις φιέστες και τις βαρύγδουπες δηλώσεις θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι την αλήθεια. Δυστυχώς, από τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη.

Η χώρα μας διαχειρίζεται το μεταναστευτικό με πρωτοφανή προχειρότητα. Σαν να μη διδαχτήκαμε τίποτα από τα γεγονότα των προηγούμενων μηνών.

Δε γνωρίζουμε πόσοι μετανάστες ζουν -νόμιμα ή παράνομα- στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχει συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοπικών κοινωνιών. Τα πάντα επαφύονται στον πατριωτισμό, στο φιλότιμο και στις ανθρωπιστικές διαθέσεις μας.

Δε «διοχετεύονται» οικονομικοί πόροι για την αντιμετώπιση του προβλήματος και δεν έχει εξαγγελθεί κανένα ουσιαστικό αντισταθμιστικό μέτρο για τα νησιά που αποτελούν χώρο υποδοχής παράτυπων μεταναστών.

Την ίδια ώρα η Ευρώπη βρίσκεται σε σύγχυση. Τα πρώτα χαμόγελα υποδοχής και η καλή υποδοχή παράτυπων μεταναστών διαδέχτηκαν τα συρματοπλέγματα στα σύνορα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καλούνται πλέον να καταλάβουν ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να πειστούν:

α) ότι απαιτείται συνέπεια στην τήρηση των συλλογικών συμφωνιών απ’ όλες τις χώρες που έχουν συνυπογράψει.

β) να ενισχυθεί άμεσα η ευρωπαϊκή ακτοφυλακή (Frontex) και ενίσχυση των ελέγχων

γ) το πρόβλημα δε λύνεται με ημίμετρα ούτε με ανέξοδες εξαγγελίες

δ) να «πιεστεί» η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες που συνυπέγραψε για την επανεισδοχή μη νόμιμων μεταναστών.

ε) οι χώρες που δε δείχνουν πνεύμα συνεργασίας να δεχτούν περικοπές στα κοινοτικά κονδύλια

στ) άμεση ενημέρωση των πολιτών της Ε.Ε. για τον περιορισμό της ξενοφοβίας και του ρατσισμού

Όσο συνεχίζονται οι πόλεμοι και η εξάπλωση της φτώχειας στην Ασία και στην Αφρική, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρίσκεται αντιμέτωπη με το πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης – προσφυγικό.

Απαιτείται συλλογική προσπάθεια και ευθύνη σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα Δωδεκάνησα, όπου βιώνουμε το πρόβλημα, στέλνουμε το μήνυμα, με προτάσεις και διάθεση συνεργασίας. Δε φθάνουν όμως μόνο οι δικές μας προθέσεις. Απαιτούνται ριζοσπαστικές αποφάσεις από αυτούς που χαρακτηρίζονται «πρωτεύθυνοι» πολίτες στην Ελλάδα και στην Ε.Ε.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.