Σύσκεψη της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ και των σωματείων

Για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Απεργιακή συγκέντρωση την 1η Μάη 2015, στις 10.30 πμ, στο Ε.Κ.Ρ.

 

Στο πλαίσιο της όσο το δυνατόν καλύτερης προετοιμασίας του εορτασμού της Πρωτομαγιάς η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου πραγματοποίησε κοινή σύσκεψη των διοικήσεων του Ε.Κ.Ρ και των σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Στο ξεκίνημα της σύσκεψης ο Πρόεδρος του ΕΚΡ, Σ. Χατζησάββας εκ μέρους της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ εξέφρασε τη θλίψη του για το θλιβερό γεγονός του πρόσφατου θανατηφόρου ναυαγίου μεταναστών και προσφύγων στη Ρόδο.

Για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ εισηγήθηκε να είναι ενωτικός και να πραγματοποιηθεί η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση, στο Ε.Κ.Ρ, στις 10.30πμ, στην οποία να τοποθετηθούν εκπρόσωποι σωματείων, αλλά και εκπρόσωποι παρατάξεων. Ο Πρόεδρος επίσης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι στα γραφεία του Ε.Κ.Ρ θα λειτουργήσει έκθεση αφίσας και φωτογραφίας από το αρχείο του Ε.Κ.Ρ με θέμα την Πρωτομαγιά και τις απεργιακές κινητοποιήσεις του. Πρότεινε επίσης όλο το προηγούμενο διάστημα να γίνουν παρεμβάσεις σε χώρους εργασίας με διανομή προκηρύξεων, αλλά και σε χώρους μάθησης (Σχολείο Β Ευκαιρίας και ΟΑΕΔ), με στόχο να ευαισθητοποιηθούν οι εργαζόμενοι για τη σημασία και το νόημα της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ εισηγήθηκε επίσης να συνταχθεί κοινό ψήφισμα, το οποίο να βάζει το ζήτημα των μεταναστών και των προσφύγων, που το τελευταίο διάστημα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και να αναδεικνύει τις αιτίες που το δημιουργούν, (επεμβάσεις και πόλεμοι στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής).

Στη σύσκεψη ιδιαίτερα σημαντική ήταν η τοποθέτηση των εκπροσώπων του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γεν. Νοσοκομείο Ρόδου, οι οποίοι αναφέρθηκαν εκτεταμένα στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι νοσηλευόμενοι, όσο και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σ’ αυτό, εξαιτίας της ανεπάρκειας νοσηλευτικού, διοικητικού και ιατρικού προσωπικού.

Μετά από τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων στη σύσκεψη εγκρίθηκαν οι εισηγήσεις του Προέδρου του Ε.Κ.Ρ και αποφασίστηκαν τα παρακάτω :

α) Να συνταχθεί κοινό ψήφισμα της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ και των Σωματείων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, με θέμα το μεταναστευτικό.

β) Να υπάρξει στήριξη του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γεν. Νοσοκομείο Ρόδου και των αιτημάτων του, όπως αυτά εκφράστηκαν στο υπόμνημα του Συλλόγου προς τον Υπουργό Υγείας.

γ) Να πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις των διοικήσεων των σωματείων και συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς, για να οργανωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς.

δ) Να πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, την Παρασκευή, 1η Μάη 2015, στις 10.30 πμ, στο Ε.Κ.Ρ.

 

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ  Ε.Κ.Ρ

EΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΟΔΟΥ

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Σύσκεψης Διοίκησης Ε.Κ.Ρ &

Σωματείων Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα

 

Εμείς, τα μέλη των Διοικήσεων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου και των Σωματείων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, που προσήλθαμε σήμερα Δευτέρα, 20 Απρίλη 2015 στην αίθουσα των Γενικών του Συνελεύσεων, ύστερα από πρόσκληση της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ, για να πάρουμε μέρος στην σύσκεψη για την οργάνωση του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Εκφράζουμε τη βαθειά θλίψη μας για την τραγωδία, με θύματα μετανάστες και πρόσφυγες, στις 19 Απρίλη 2015, στα παράλια της Ρόδου. Ο θάνατος των ανθρώπων αυτών έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά μαύρη λίστα με πνιγμούς μεταναστών, που αναζητώντας μια καλύτερη ζωή βρήκαν το θάνατό τους υπό την εκμετάλλευση σύγχρονων δουλεμπόρων.

 

ΕΚΤΙΜΟΥΜΕ

 

Ότι είναι ανησυχητική η αύξηση του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών, που έρχονται στη χώρα μας και στα νησιά μας, ως αποτέλεσμα των επεμβάσεων και των πολέμων στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Δυστυχώς όλα δείχνουν ότι η μεταναστευτική αυτή ροή όσο πάει θα αυξάνεται το επόμενο διάστημα. Θεωρούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έρχονται σε καμία περίπτωση στα νησιά μας για τουρισμό, αλλά εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στις χώρες τους (φτώχεια, διωγμοί κλπ). Πολλές φορές γι αυτούς το ταξίδι για τη σωτηρία είναι ταξίδι θανάτου, αφού εκατοντάδες απ’ αυτούς, μεταξύ των οποίων γυναίκες, βρέφη και παιδιά πνίγονται στα νερά του Αιγαίου και της Μεσογείου. Εκφράζουμε τη λύπη μας για τους εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες στην Λαμπεντούζα. Τα νησιά μας με δεδομένες τις ελλείψεις που υπάρχουν στο κρατικό σύστημα δημόσιας υγείας και πρόληψης, στον εξοπλισμό και τη στελέχωσή των υπηρεσιών του, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις ανάγκες όχι μόνο των μεταναστών, αλλά κι αυτές του μόνιμου πληθυσμού και των επισκεπτών τους. Φυσικά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήνονται οι άνθρωποι αυτοί απροστάτευτοι και χωρίς κοινωνική μέριμνα.

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ και τα Δ.Σ των σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ζητούμε από την κυβέρνηση και τους διεθνείς οργανισμούς (Ε.Ε, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ κλπ) να πάρουν άμεσα μέτρα, για να σταματήσουν οι επεμβάσεις και οι πόλεμοι στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Αφρικής.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

  • Να παρέχεται στους πρόσφυγες και τους μετανάστες η απαραίτητη φροντίδα (ιατροφαρμακευτική, υγειονομική, διατροφή, στέγαση κλπ).
  • Να ληφθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας (λιμενικό, αστυνομία) και για τους εργαζόμενους στην υγεία, που έρχονται σε άμεση επαφή με τους ανθρώπους αυτούς.
  • Να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό η Αστυνομική Δ/νση Δωδ/σου και το Λιμενικό Σώμα, σύμφωνα με τις προτάσεις των σωματείων τους.
  • Να σταματήσει το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο να λεηλατεί τον πλούτο των χωρών, ενώ οι λαοί τους πεθαίνουν από την πείνα.
  • Να δοθούν όλα τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα, για να πάνε στις χώρες που επιθυμούν νόμιμα και με ασφάλεια, γιατί η χώρα μας δεν αντέχει άλλο να γίνεται αποθήκη ψυχών δίχως μέλλον και προοπτική.

Το ψήφισμα αυτό να επιδοθεί σε κάθε αρμόδιο φορέα ή παράγοντα, για να λάβει γνώση για τις θέσεις, τους στόχους και τα αιτήματά μας.

 

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ

ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ Ε.Κ.Ρ &

ΤΩΝ Δ.Σ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.