100.000 μετανάστες, με βασική πύλη τα Δωδεκάνησα! – Στη Ρόδο ο Γ.Γ. του Υπ. Εσωτερικών – Ανέτοιμη η κρατική διοίκηση

Με αυξημένη προσέλευση πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, η ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Μεικτές μεταναστευτικές ροές στα Δωδεκάνησα. Το νομικό πλαίσιο, ο ρόλος των φορέων και της κοινωνίας των πολιτών». Η ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση διοργανώθηκε από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου Κώστας Σαρρής, ενώ ακολούθησε χαιρετισμός από την πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Πέπης Παπαπαύλου.

Κύριοι ομιλητές ήταν ο Βασίλειος Παπαδόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο Γεώργιος Τσαρμπόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου στην Ελλάδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Ελένη Πετράκη, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Ενημέρωσης της Υπηρεσίας Ασύλου και η Μαρία Βουτσίνου, Δικηγόρος – Ειδική Επιστήμων στον Κύκλο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συνηγόρου του Πολίτη. Την εκδήλωση συντόνισε ο Σπύρος Σαλαμαστράκης, ενώ παρεμβάσεις έγιναν από την Μαρία Καμμά, Δήμαρχο Τήλου και την Μαρία Κωνστάντζου, Εθελόντρια Αποκατάστασης Οικογενειακών Δεσμών της ICRC RFL Antenna.

«Η κρατική διοίκηση είναι ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τη μεγάλη εισροή μεταναστών», αποκάλυψε στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Βασίλειος Παπαδόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ενώ τόνισε ότι οι εκτιμήσεις για τις φετινές αφίξεις παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα αγγίζουν τις 100.000, ενώ πέρσι ήταν 45.000.

Στο πλαίσιο της ανοιχτής συζήτησης, έγινε γνωστό ότι δύο είναι πλέον οι βασικές πύλες εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη, η Ιταλία και η Ελλάδα, με ένα προσφυγικό κύμα να συντηρείται από τη Συριακή κρίση. Το τελευταίο χρονικό διάστημα δε, όπως ειπώθηκε, αλλάζει η σύνθεση και η ποιότητα των μεταναστών, αφορά κυρίως σε προσφυγικό κύμα. Πρόκειται για οικογένειες με μικρά παιδιά που προσπαθούν να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στην Ε.Ε.

«Υπάρχει σημαντική αύξηση της εισόδου μεταναστών στα νησιά και αυτό το καλοκαίρι. Είναι η βασική – κύρια είσοδος, ίσως και η μοναδική, αυτή των νησιών για την Ελλάδα. Λέσβος και Δωδεκάνησα καταγράφουν μεγάλη αύξηση εισόδου μεταναστών», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι στα νησιά της Δωδεκανήσου το μόνο που υπάρχει είναι θέληση και διάθεση των ανθρώπων, η προσφορά των αστυνομικών και των λιμενικών. Ο ίδιος εξήγησε ακόμη, ότι υπάρχει ανάγκη διαμόρφωσης συνθηκών πρώτης υποδοχής, ώστε να υπάρχει διαχωρισμός, κατανομή και προστασία των ευάλωτων περιπτώσεων σε ότι αφορά στους παράνομους μετανάστες.

Ο Βασίλειος Παπαδόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, θα βρεθεί αύριο και μεθαύριο σε Λέρο και Κω.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.