Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, 15-3-2017,  η εκδήλωση  για το Ε.Μ.Π.Α. το Εθνικό Μέτωπο Πανδωδεκανησιακής Απελευθέρωσης, της Τομεακής Επιτροπής Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ,  στη νέα αίθουσα  του Νεστορίδειου, στη Ρόδο.

 Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στα  71 χρόνια από την ίδρυση του Ε.Μ.Π.Α., της αντιστασιακής οργάνωσης, η οποία έδρασε την  περίοδο 1946-1947, ενάντια στην Αγγλική Κατοχή (1945-1947), την ˙ τέταρτη που γνώριζαν τα νησιά μετά την Τουρκοκρατία (1522-1912), την Ιταλοκρατία (1912-1943) και την κατοχή από τους Γερμανούς (1943-1945).

Μια σελίδα της Ιστορίας των νησιών της Δωδεκανήσου  που συστηματικά αποσιωπείται από τις  επίσημες αναφορές  φωτίστηκε στα 70 χρόνια από την ενσωμάτωση με την Ελλάδα.

Η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε τις προσδοκίες και το ενδιαφέρον του έμεινε αμείωτο καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάβανε δύο ομιλίες ενώ στο χώρο υπήρχε και έκθεση ντοκουμέντων.

  • Η πρώτη ομιλία έγινε από τον Αναστάση Γκίκα, μέλους του τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Τα Δωδεκάνησα στο γενικότερο πλαίσιο των εξελίξεων της περιόδου 1912-1940».
  • Η δεύτερη από τον Χρήστο Τσιμάρα, μέλους της Τομεακής Επιτροπής Νότιας Δωδεκανήσου, με θέμα: «ΕΜΠΑ: Οργάνωση ενάντια στην Αγγλική κατοχή».

Τα εκθέματα της εκδήλωσης μεταξύ άλλων περιελάμβαναν

  • Φωτοαντίγραφα της εφημερίδας του ΕΜΠΑ, «ΕΝΩΣΗ»,
  • Πρωτότυπα τεύχη του περιοδικού «Ελεύθερα Δωδεκάνησα» που εκδιδόταν από Δωδεκανήσιους Αθήνας-Πειραιά.
  • Φωτοαντίγραφα αυθεντικών και σπάνιων αφισών του ΕΑΜ (από το αρχείο του Πάνου Μιχαηλίδη)
  • Την χειρόγραφη απολογία του γραμματέα του ΕΜΠΑ, Μανώλη Παπαναστάση, στο αναθεωρητικό δικαστήριο.
  • Τμήματα από τους τουλάχιστον δύο εφεδρικούς αυτοσχέδιους πολύγραφους στους οποίους τυπωνόταν η «ΕΝΩΣΗ»
  • Κατασκευές των εξόριστων στη Γυάρο, κ.ά.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απόσπασμα από την απολογία του Μ. Παπαναστάση και τη συγκινητική ανάγνωση του γράμματος που παρέδωσε στους συγκρατούμενους  του ο Πάνος Μιχαηλίδης την ημέρα της αποφυλάκισής του, από την κόρη του Ντέπη Μιχαηλίδη.

Τα εκθέματα θα παραμείνουν στο χώρο του Νεστορίδειου για όσους θέλουν να τα επισκεφτούν μέχρι τέλη Μάρτη.

Ρόδος 16-3-2017

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.