Από την Κάρπαθο και την Ρόδο κατάγεται ο Δρα Θωμάς Ευαγγελίδης που κατάφερε να αναπτύξει νέο λογισμικό για το σχεδιασμό φαρμάκων, το οποίο αναπτύχθηκε στο CEITEC.

Ο Θωμάς Ευαγγελίδης του Λεωνίδα Ευαγγελίδη και της Φανής Μανιού Ευαγγελίδου, συμμετείχε στο διαγωνισμό λογισμικού «D3R Grand Challenge», ο οποίος στοχεύει στην προώθηση τεχνολογιών που θα μειώσουν το κόστος της ανακάλυψης φαρμάκων, καταφέρνοντας, παρά τον έντονο ανταγωνισμό πολυεθνικών ομάδων από τον ακαδημαϊκό κόσμο και τη βιομηχανία, να καταγράψει παγκόσμια επιτυχία.

Το λογισμικό που ανέπτυξε αφορά στη βελτιστοποίηση των φαρμάκων και ονομάζεται «ScaffOpt». Προβλέπει τη συγγένεια ενός υποψήφιου συνδέτη και του τρόπου αλληλεπίδρασης του με την στοχευόμενη πρωτεΐνη, προκειμένου να προωθείται ο ορθολογικός σχεδιασμός φαρμάκων.

Το λογισμικό του κου Ευαγγελίδη κατατάχθηκε μεταξύ των δύο (2) καλύτερων στις διάφορες κατηγορίες του διαγωνισμού.

Το ScaffOpt χρησιμοποιεί μεθόδους εκμάθησης μηχανών για να δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο μοντέλο υποδοχής «σε κίνηση» που συνδυάζει την έξοδο ενός συνόλου τεχνητών νευρωνικών δικτύων για να μαντέψει τη συγγένεια δέσμευσης πρωτεϊνών – προσδέματος. Κάθε δίκτυο εκπαιδεύεται χρησιμοποιώντας πληροφορίες σχετικά με τα φαρμακοφόρα, την 2D χημική δομή, το μοριακό σχήμα και τα πρότυπα αλληλεπίδρασης με τη συσχέτιση της ελεύθερης ενέργειας του υποδοχέα ή της ελεύθερης καταλοίπων με τη δέσμευση του συνδέτη.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.