Το ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΟ ΜΠΑΖΑΡ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Μαρτίου στο ΘΕΡΜΑΙ

γιατί «’Ολοι μαζί βοηθάμε να σπουδάσουν τα παιδιά μας…»

Το μεγάλο Πασχαλιάτικο Μπαζάρ της Δωδεκανησιακής Μέλισσας με πίστη στον κοινωνικό σκοπό που υπηρετεί, θα προσφέρει στους πιστούς φίλους του ξεχωριστά προϊόντα της Δωδεκανήσου και θα δημιουργήσει με μαμάδες και γιαγιάδες θησαυρούς της Αιγαιακής διατροφής.  Το πρόγραμμα λειτουργίας είναι Παρασκευή 23 και Σάββατο 24 Μαρτίου από τις 10.00 έως 18.00 στο ΘΕΡΜΑΙ, ΙΕΚ Τουρισμού το οποίο στηρίζει την δράση της Δωδεκανησιακής Μέλισσας.

Το πρόγραμμα «Aegean Mamas know best» της  Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η οποία έχει τον τίτλο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης το 2019» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Μαρτίου από τις 11.00 έως 14.00.  Είναι αφιερωμένο στην Αιγαιακή Διατροφή, απευθύνεται μόνο σε μαμάδες και γιαγιάδες για να συζητήσουν και να συμμετέχουν στα θέματα σύνθεσης μενού και δημιουργία συνταγών βασισμένων στα παραδοσιακά προϊόντα που θα ενθουσιάσουν όλη την οικογένεια. Στρατηγικός εταίρος στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου Κυκλάδων. Στην εκδήλωση γαστρονομίας, τα μέλη της Λέσχης θα  συνεργαστούν με το μαγειρικό τμήμα του ΙΕΚ Τουρισμού ΘΕΡΜΑΙ.

Τα έσοδα από το Πασχαλιάτικο Μπαζάρ, καλύπτουν αποκλειστικά τις υποτροφίες άπορων Δωδεκανήσιων φοιτητών. Ο φετινός στόχος είναι να καλυφθούν από την διοργάνωση, 4 τουλάχιστον υποτροφίες, πράγμα που απαιτεί μεγάλη προσπάθεια από όλους  μας.

Μια όμορφη ιστορία: Το 1931 η Αντιγόνη Ζουρούδη ίδρυσε στην Αθήνα ένα γυναικείο πατριωτικό Σωματείο, τη ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΗ ΜΕΛΙΣΣΑ, με μέλη Δωδεκανήσιες της Αττικής, με σκοπό να προβάλλουν το Δωδεκανησιακό Ζήτημα δηλ την Ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα. Μετά την Ενσωμάτωση, το Σωματείο  θέσπισε  και μέχρι σήμερα χορηγεί υποτροφίες  για την τριτοβάθμια εκπαίδευση φοιτητών, δωδεκανησιακής καταγωγής.

 Το σύνθημα ήταν «κανένα παιδί να μη στερηθεί τη γνώση!».

Στη Ρόδο:  λειτουργεί Παράρτημα της Δωδεκανησιακής Μέλισσας. Ιδρύθηκε το 1986, διοικείται από  Τοπική Επιτροπή και ομάδα συνεργασίας που αποτελείται αυτή την περίοδο από τις : Άννα Χαρίτου, Φαίδρα Στρατή, Μαίρη Παρασκευά, Ντίνα Μαχαιρίδη. Έχει περί τα 150 μέλη, τα έσοδα προέρχονται από :  συνδρομές (20 € το χρόνο) ,  δωρεές και  εισπράξεις από εκδηλώσεις. Σε προηγούμενα χρόνια, στήριζε ετησίως έως 75 νέους, σήμερα πολύ κάτω από 20, γι’ αυτό η ανάγκη στήριξης είναι μεγάλη, ειδικά στην σημερινή κρίση. Έχουν σπουδάσει με τη βοήθεια όλων, πάνω από 1.000 παιδιά από τη Δωδεκάνησο.

Ανάμεσα στους υποτρόφους πολλοί είναι διάσημα ονόματα της χώρας στις Τέχνες και τα Γράμματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον διάσημο και αείμνηστο Συμιακό γλύπτη Κώστα Βαλσάμη -μέλος της ακαδημίας Τεχνών των Παρισίων- ο οποίος  όταν ζούσε αναφερότανε δημόσια πάντα με αγάπη για τη «Δωδεκανησιακή Μέλισσα» που τον σπούδασε.

Τιμητικές διακρίσεις: Για το έργο της η «Δωδεκανησιακή Μέλισσα» έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Είναι ευκαιρία τώρα, παλαιότεροι υπότροφοι να βοηθήσουν τους νεώτερους και να ενισχυθεί ο σκοπός με τον πιο φυσικό και κοινωνικά παραγωγικό τρόπο γι΄ αυτό περιμένουμε τους όλους υποτρόφους να πλαισιώσουν την εκδήλωση. Η δύναμη της Μέλισσας είναι οι υπότροφοί της.

Ευχαριστούμε τον διευθυντή του ΙΕΚ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΡΟΔΟΥ, κ. Κουντούρη Παναγιώτη και το Υπουργείο Τουρισμού για την παραχώρηση του εξαιρετικού χώρου για το Μπαζάρ, την Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων για την ουσιαστική συμβολή της στη γαστρονομική εκδήλωση και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ανταπόκριση στη διοργάνωση της σημαντικής δράσης «Aegean Mamas know Best». Η Δωδεκανησιακή Μέλισσα στο πνεύμα του φετινού Μπαζάρ συμβάλλει στους στόχους διαμόρφωσης κουλτούρας Αιγαιακής διατροφής σε κάθε σπίτι.

Επικοινωνία, πληροφορίες: τηλ ΘΕΡΜΑΙ 22410 74445-6, τηλ Δωδεκανησιακής Μέλισσας  6942234448-9, 2241024095, info@praxisplus.gr, facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.